De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

04 november 2009

Kort geding Vluchtelingenwerk tegen COA over vergoedingen van contraexpertises tegen taalanalyses

VluchtelingenWerk Nederland start kort geding tegen COA
Asielzoekers laten bijna geen tegenonderzoek meer uitvoeren op eerder door de IND gemaakte taalanalyses, omdat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) de kosten daarvoor nog maar deels vergoed. Ten onrechte, vinden VluchtelingenWerk Nederland en de Vereniging Asieladvocaten en -juristen Nederland. In een kort geding eisen ze morgen, 3 november, dat het COA haar verantwoordelijkheid neemt en de volledige kosten van de tegenonderzoeken weer op zich neemt.

Taalanalyse doorslaggevend
Asielzoekers moeten aannemelijk maken wat hun land van herkomst is. Bij twijfel maakt het Bureau Land en Taal (BLT) van de IND een taalanalyse. Deze analyses zijn van doorslaggevend belang bij de vraag of iemand wel of geen recht heeft op bescherming. De IND beoordeelt of een asielrelaas geloofwaardig is. "Als je niet aannemelijk kunt maken waar je vandaan komt, is de kans groot dat je asielaanvraag wordt afgewezen. Het belang van een tegenonderzoek door een onafhankelijk taalbureau is dus groot", stelt Edwin Huizing, directeur VluchtelingenWerk Nederland.

Kans tegenonderzoek ontnomen
VluchtelingenWerk heeft twijfels over de taalanalyses van de IND, die weinig ruimte overlaten voor complexere gevallen. Een voorbeeld; als een asielzoeker uit Somalië is opgegroeid in een vluchtelingenkamp in Kenia waar hij een ander dialect aanleert, wijst een taalanalyse van het BLT al snel uit dat het onwaarschijnlijk is dat je uit Somalië komt. "Je moet dan de kans hebben een tegenonderzoek te laten uitvoeren. Die kans is ze sinds januari dit jaar afgenomen, omdat ze zelf zo'n 700 euro moeten bijbetalen voor zo’n tweede analyse. Dat geld hebben asielzoekers niet", vertelt Huizing.

Asielzoeker de dupe
Het COA heeft, vindt VluchtelingenWerk, ten onrechte de vergoeding voor de contra-expertises sinds januari van dit jaar teruggeschroefd naar 800 euro. "Het COA is verantwoordelijk voor bijzondere kosten en die van de tegenonderzoeken vallen daar gewoon onder." Er zijn geen onafhankelijke taalbureau’s die aan de kwaliteitscritria voldoen en voor 800 euro een tegenonderzoek doen. "Asielzoekers zijn de dupe en we hopen dat de rechter daar een stokje voor steekt."

Bron: http://www.vluchtelingenwerk.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=492:actueel&catid=28:frontpage


Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator