Viering voortbestaan Instituut voor Immigratierecht


Dankzij een geslaagde fondsenwerving is het gelukt het voortbestaan van het Instituut voor Immigratierecht te verzekeren. Een nieuwe hoogleraar, prof. mr. P. R. Rodrigues is als opvolger van prof. mr. P. Boeles benoemd op de leerstoel Immigratierecht.

Op woensdag 18 november 2009 zal het Engelstalige handboek European Migration Law door oud-minister van Economische Zaken prof. mr. J.L. Brinkhorst, lid van het Comité van Aanbeveling voor de fondsenwerving, worden aangeboden aan de Minister van Justitie mr. E.H. Hirsch Ballin.

De nieuwe hoogleraar prof. Rodrigues zal vervolgens een inleiding houden over de migratiegeschiedenis van Anne Frank en de lessen die daaruit voor het huidige tijdsgewricht kunnen worden getrokken. De bijeenkomst wordt opgeluisterd door een kort concert door Tatiana Koleva, marimba en percussie.

 De fondsenwerving

Het “Fonds Leerstoel en Instituut voor Immigratierecht” wordt beheerd door het Leids Universiteits Fonds (LUF) . Dank zij vaak genereuze giften van particulieren, een gift van 50.000 euro van het Ministerie van Justitie en een matching met 100.000 euro door het LUF kon een bedrag worden vergaard waaruit de nieuwe hoogleraar voor een periode voor vijf jaar voor 0.3 fte kon worden benoemd.

In het Comité van Aanbeveling voor de fondsenwerving hadden zitting:

•Prof. mr. L. J. Brinkhorst (hoogleraar Europees recht, oud-minister van Economische Zaken);

•Mr. C.J.A. van Lede (oud-voorzitter VNO, oud-bestuursvoorzitter Akzo Nobel);

•Dr. mr. C.J.M. Schuyt (staatsraad, oud-hoogleraar sociologie);

•Mr. D.W.F. Verkade (advocaat-generaal bij de hoge raad der Nederlanden, oud-hoogleraar

intellectuele eigendom en oud- advocaat).

Prof. mr. P. R. Rodrigues

Peter Rodrigues (1956) was lid van de Commissie Gelijke Behandeling van 1995 – 2000 en heeft onder meer gewerkt voor het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie, het Molengraaff Instituut voor Privaatrecht te Utrecht, en het Nederlands Instituut voor Sociaal en Economisch Recht. Peter Rodrigues combineert het hoogleraarsambt aan de Leidse Rechtenfaculteit met zijn functie van hoofd van de afdeling Onderzoek & Documentatie van de Anne Frank Stichting te Amsterdam.

Het boek European Migration Law

Dit is het eerste Engelstalige handboek waarin zowel het relevante EU-recht als de rechten van de mens in onderlinge samenhang worden behandeld. Het is ontwikkeld op basis van readers voor het gelijknamige Leidse keuzevak. De auteurs, Pieter Boeles, Maarten den Heijer, Kees Wouters en Gerrie Lodder waren tijdens het schrijven van het manuscript werkzaam bij het Instituut voor Immigratierecht als resp. hoogleraar, promovendus en onderzoeker. Het boek is opgedragen aan de in juni 2001 overleden universitair docent Hanneke Steenbergen die met ingang van 1985 het vak vreemdelingenrecht aan de Leidse rechtenfaculteit tot ontwikkeling heeft gebracht, en in 1996 één va de oprichters was van het Instituut voor Immigratierecht.

Locatie en tijd

Woensdag 18 november 2009, aanvang 16 uur

Lorentzzaal A 1.44

Kamerlingh Onnes gebouw

Leiden

Reacties

Populaire posts van deze blog

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

Boek geeft gezicht aan vluchtelingenproblematiek - hoe een Koerdische Irakees kapper in Leiden werd

Deportation of Afghan children would violate UN conventions