Stroom asielzoekers uit Somalië neemt af

DEN HAAG (ANP) – Het aantal Somaliërs dat naar Nederland komt is met een kwart gedaald sinds de asielregels voor vluchtelingen uit het Afrikaanse land zijn aangescherpt. Sinds de zomer komen er maandelijks gemiddeld driehonderd Somalische asielzoekers binnen bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). In de periode daarvoor ging het om ongeveer vierhonderd Somaliërs per maand.

Dat heeft staatssecretaris Albayrak van Justitie donderdag gezegd tijdens de behandeling van haar begroting. Albayrak heeft in april besloten dat Somaliërs niet langer als groep worden beschermd, waardoor ze tot dan toe vrijwel automatisch Nederland binnenkwamen. Het toelatingsbeleid is verscherpt, omdat te veel misbruik werd gemaakt van het zogenoemde categoriale beschermingsbeleid.

Nederland zal asielzoekers uit landen waar het gevaarlijk is in de toekomst waarschijnlijk minder snel als groep beschermen. Door de problemen met misbruik van het beschermingsbeleid onderzoekt Albayrak of ze niet beter per individuele asielzoeker kan vaststellen of hij gevaar loopt in zijn land van herkomst.

Albayrak merkte donderdag in de Tweede Kamer op dat Nederland vluchtelingen uit landen waar het gevaarlijk is meer bescherming biedt dan andere Europese landen doen. Die extra bescherming heeft gevolgen „die niet meer acceptabel zijn”. De staatssecretaris zei dat ze daarom zoekt naar een oplossing om gericht bescherming te bieden aan echte vluchtelingen en zo min mogelijk aan fraudeurs.

De staatssecretaris zal het parlement nog dit jaar informeren over de oplossing die ze voor ogen heeft. CDA–Kamerlid Van Haersma Buma kondigde vast aan dat zijn fractie het huidige beschermingsbeleid op de langere termijn onhoudbaar vindt.

Bron: http://www.refdag.nl/artikel/1443565/Stroom+asielzoekers+uit+Somalie+neemt+af.html


Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

Wat is het verschil tussen lawyer en advocaat?

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)