De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

11 november 2009

Verslag debat: 'Geen noodzaak voor nieuw detentiecentrum Schiphol'


HOOFDDORP - Er staan op dit moment in Nederland zoveel cellen leeg, dat er eigenlijk geen noodzaak is om bij Schiphol een nieuw detentiecentrum te bouwen. Dat werd afgelopen dinsdagavond naar voren gebracht tijdens een discussiebijeenkomst over vreemdelingenbewaring in het ROC Amsterdam Airport in Hoofddorp.
De bijeenkomst was georganiseerd door VluchtelingenWerk Haarlemmermeer, Amnesty International en de Raad van Kerken in Hoofddorp en Haarlemmermeer-Zuid. Aanleiding was het plan voor de bouw van een nieuw detentiecentrum aan de Sloterweg dat het tijdelijke complex op Schiphol-Oost moet vervangen. Onder leiding van gespreksleider René van Trigt debatteerden meer dan honderd belangstellenden over de noodzaak van zo'n nieuw complex, het soms extreem regime van vreemdelingendetentie en wat er moet gebeuren om daar iets aan te veranderen.
HAP-raadslid Peter van Groenigen vond het nieuwe complex aan de Sloterweg een goede kans om vreemdelingen die op hun uitzetting uit Nederland wachten een veilige plek te geven. Die veiligheid is in het huidige centrum in Schiphol-Oost niet gegarandeerd, zo bleek in september 2005 toen elf uitgeprocedeerde vreemdelingen omkwamen bij een verwoestende brand.
“Dat tijdelijk complex is er gekomen door de grote hijgerigheid van de landelijke overheid", zo stelde Van Groenigen. “We zijn een beetje besodemieterd door Den Haag. Gelukkig komt er nu een kans om de situatie te verbeteren voor mensen die er wonen. Wij moeten zorgen dat de veiligheid daar goed geregeld is."
Professor Anton van Kalmthout, hoogleraar strafrecht en vreemdelingenrecht, juichte de bouw van een nieuw detentiecentrum alleen toe als dit complex oude verpauperde centra vervangt. “Het moet vooral geen nieuwe gevangenis worden, maar meer een open centrum waar vreemdelingen niet als criminelen worden behandeld."
Dat illegale vreemdelingen doorgaans worden vastgezet voordat ze worden uitgezet, was velen een doorn in het oog. Annemarie Busser van Amnesty rekende de zaal voor dat er jaarlijks ruim 80 miljoen kan worden bespaard als vreemdelingen niet worden gedetineerd.
Dat detentie tot schrijnende situaties kan leiden, bleek uit het persoonlijke verhaal van Jean Marie Habarugira uit Burundi. Hij vertelde dat een bewaker moest lachen toen hij naakt voor hem stond voor onderzoek. Habarugira noemde sommige bewakers “monsters".

Bron: http://www.hoofddorpsecourant.nl/page/Lokaal/Regionaal-Detail/Geen-noodzaak-voor-nieuw.449849.news


Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator