De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

26 november 2009

Documentaire De Poortwachters over de IND in ter Apel

NCRV
Dokument Poortwachters

NCRV Dokument Poortwachters

Maandag 30 november

22.50 uur, Nederland 2

Immigratiedienst geeft een onthullende kijk achter de schermen

Nederland heeft een grote humanitaire traditie. De wens om mensen in nood op te vangen is sterk aanwezig. Maar tussen werkelijkheid en goede voornemens gaapt een diepe kloof. NCRV Dokument Poortwachters registreert de morele en ethische vragen van de âbeslissersâ. Zijn asielzoekers die zich met de taxi laten afzetten bij de poort van het aanmeldcentrum daadwerkelijk op de vlucht, of zijn ze op zoek naar een beter bestaan?In het afgelopen jaar vroegen ruim 15.000 mensen asiel aan in ons land. De Immigratie- en naturalisatiedienst IND, die moet onderzoeken of een asielzoeker in aanmerking komt voor een verblijfsvergunning, ligt zwaar onder vuur. Politieke partijen ter linker en ter rechter vleugel pleitten voor een parlementaire enquête naar vermeende wantoestanden bij de dienst. Ook vanuit de samenleving groeit de weerstand. De binnenlandse veiligheidsdienst AIVD waarschuwde begin oktober voor toenemend geweld vanuit links radicale kring tegen medewerkers van de dienst.

Filmmaker René Roelofs, die zich met een lange reeks onthullende documentaires over overheidsdiensten een reputatie heeft verworven als chroniqueur van het Nederlandse ambtenarenapparaat, was nieuwsgierig geworden naar het gesloten bolwerk van de IND. Hij kreeg toestemming om vrijuit achter de schermen van de dienst te filmen. De documentaire Poortwachters toont de werkwijze van de IND binnen het aanmeldcentrum Ter Apel in Groningen waar in de zogenaamde 48-uurs procedure over het lot van vluchtelingen en hun families wordt beslist.

INDâers staan voor de onmogelijke taak uit te maken of de vluchtverhalen waar zijn of niet. De dienst, die werkt met oude Russische stafkaarten om de verhalen van asielzoekers te checken, moet in 48 werkuren uitmaken of een aanvraag geloofwaardig is of niet. Het is een gecompliceerde zoektocht naar de waarheid, die wordt bemoeilijkt door de creativiteit van cliënten die alles in het werk stellen om tot Nederland te worden toegelaten. Zoals het afschuren van de toppen van hun vingers, zodat men onvindbaar is in de computers van de politie. Van de 15.000 aanvragers in 2008 konden slechts enkele honderden asielzoekers bewijzen dat zij daadwerkelijk in hun vaderland werden vervolgd en dus in aanmerking kwamen voor de begeerde A-status.

Filmmaker Roelofs volgt de IND ook op missie naar Al Tanf, op de grens van Syrië en Irak. In het kader van Europese afspraken om het asielbeleid een menselijk gezicht te geven, haalt de IND jaarlijks 500 mensen op uit vluchtelingenkampen. Ter Apel lijkt plotseling ver weg, als de âhoordersâ tijdens een woestijnstorm in het kamp geconfronteerd worden met door de UNHCR geselecteerde vluchtelingen die in de rij staan voor een verblijfstatus in Nederland. Ondanks twijfels aan de authenticiteit van de vluchtverhalen, worden de asielzoekers toegelaten tot Nederland.

Poortwachters, geproduceerd door Best Films, is geselecteerd voor het IDFA 2009 en dingt mee naar de prijs voor Best Dutch Documentary.


Bron: http://www.nieuwsbank.nl/inp/2009/11/30/R063.htm


Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator