De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

11 november 2009

Spreekuur voor allochtonen met kanker


Allochtonen met kanker hebben behoefte aan hulp en advies van mensen met dezelfde culturele achtergrond. Daarom heeft Stichting Allochtonen en Kanker heeft sinds kort een spreekuur in Den Haag geopend voor allochtonen met kanker. Eerder ging in Amsterdam, Nijmegen en Tilburg al zo'n spreekuur van start.

Mehmet Uygun van de Stichting Allochtonen en Kanker zegt dat zij zich richten op alle groepen. ‘Het gaat niet alleen om Marokkanen en Turken, maar ook Surinamers, Antillianen, Chinezen en Afrikanen en zelfs om Roemenen en Polen.”

Volgens Uygun is het belangrijk dat mensen terecht kunnen bij een hulpverlener met dezelfde culturele achtergrond. “In veel culturen is kanker nog steeds een taboe. Ze willen er niet over praten binnen de familie –en kennissenkring, maar zijn wel op zoek naar lotgenoten die hen begrijpen of de ziekte zelf hebben meegemaakt.” Tijdens het spreekuur kan de patiënt zijn verhaal kwijt en kunnen vragen worden gesteld over de soorten kanker, hulpverlening, voorzieningen en de nazorg.


Taboe

De groep die de meeste moeite heeft om over de ziekte te praten zijn volgens Uygun de Hindostanen. “Zij zien het als een besmettelijke ziekte. Zij zoeken iemand die de taal, cultuur en achtergrond begrijpt. Daarom is er ook een Hindostaanse geestelijke beschikbaar.” De problemen bij Surinamers en Antillianen zijn vrijwel hetzelfde. “Ze zijn onbekend met de ziekte, weten de weg niet en willen er niet over praten omdat het een taboe is.”

Het verschil met andere organisaties en deze stichting zit in de benadering van de patiënten, meent Uygun. “Wij kennen de achtergronden van de patiënt en weten hoe wij die moeten benaderen. De Nederlandse collega’s zijn te direct en te open.”

Bewustwording rondom allochtone patiënt

Om de gewone hulpverlening de helpende hand te bieden om het contact met allochtonen patiënten te verbeteren, worden lezingen gegeven en ervaringen gedeeld. “Wij proberen hen duidelijkheid te geven over de manier van communicatie, de waarden en normen in een cultuur, de taal en de schaamte die er speelt.”

Bron: http://www.rnw.nl/nl/suriname/article/spreekuur-voor-allochtonen-met-kanker

Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator