De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

18 november 2009

"Albayrak: identificeer dode vluchteling" - tijdens debat in Felix Merites

Den Haag, 18 nov. Iedere migrant die onderweg naar Europa overlijdt, moet worden geregistreerd. Dat heeft staatssecretaris Nebahat Albayrak (Vreemdelingenzaken, PvdA) gisteravond gezegd tijdens een debat in Felix Meritis over het Europese migratiebeleid, georganiseerd door de Vrije Universiteit en NRC Handelsblad.

„Het is verbazingwekkend dat registratie nog niet plaatsvindt”, zei Albayrak. „We hebben geen idee hoeveel mensen aan de buitengrenzen overlijden. Nu is het aan de landen zelf om voor de registratie te zorgen, ik wil het initiatief nemen om dat op Europees niveau te regelen.” Zij reageerde daarmee op de aanklacht van hoogleraar migratierecht Thomas Spijkerboer van de Vrije Universiteit dat ook Nederland medeverantwoordelijk is voor het overlijden van migranten aan de Europese buitengrenzen, veelal bootvluchtelingen.

Volgens schattingen gaat het inmiddels om meer dan duizend migranten per jaar. „Dat zou best wel eens het topje van de ijsberg kunnen zijn”, vreesde de staatssecretaris. Zij pleit voor centrale registratie om humanitaire redenen: „De familie van de overledene heeft het recht om te weten wat er met hem of haar is gebeurd.” Albayrak ziet daarnaast nog een beleidsmatig voordeel. „Als bijvoorbeeld mensen uit Somalië vaker blijken te overlijden tijdens de overtocht, kunnen we ons beleid daarop aanpassen.”

Verder laakt Albayrak het gebrek aan eenheid in Europa. „Zevenentwintig lidstaten hebben zevenentwintig verschillende belangen.” De staatssecretaris verweet de zuidelijke lidstaten van de EU „laks” te zijn. Volgens haar schuiven Spanje, Italië en Griekenland problemen door naar andere lidstaten. „De zuidelijke lidstaten kijken weg, omdat ze als doorvoerlanden worden gebruikt. Daardoor komt een groot deel van de vluchtelingen uiteindelijk bij ons terecht.” Albayrak pleit voor onafhankelijk Europees onderzoek naar incidenten op zee. Nu is de praktijk zo dat wanneer een boot in Griekse wateren schipbreuk leidt, de Griekse autoriteiten een onderzoek instellen.

Verder waarschuwde Albayrak gisteravond voor de migratie uit het oosten. „De blinde vlek is de oostgrens. De migratie is vele daar vele malen groter dan in het zuiden. Dat de humanitaire drama’s daar niet zo zichtbaar zijn, betekent niet dat ze niet bestaan.”


Bron: http://www.nrc.nl/binnenland/article2416744.ece/Albayrak_identificeer_iedere_vluchteling_die_overlijdt

Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator