"Albayrak: identificeer dode vluchteling" - tijdens debat in Felix Merites

Den Haag, 18 nov. Iedere migrant die onderweg naar Europa overlijdt, moet worden geregistreerd. Dat heeft staatssecretaris Nebahat Albayrak (Vreemdelingenzaken, PvdA) gisteravond gezegd tijdens een debat in Felix Meritis over het Europese migratiebeleid, georganiseerd door de Vrije Universiteit en NRC Handelsblad.

„Het is verbazingwekkend dat registratie nog niet plaatsvindt”, zei Albayrak. „We hebben geen idee hoeveel mensen aan de buitengrenzen overlijden. Nu is het aan de landen zelf om voor de registratie te zorgen, ik wil het initiatief nemen om dat op Europees niveau te regelen.” Zij reageerde daarmee op de aanklacht van hoogleraar migratierecht Thomas Spijkerboer van de Vrije Universiteit dat ook Nederland medeverantwoordelijk is voor het overlijden van migranten aan de Europese buitengrenzen, veelal bootvluchtelingen.

Volgens schattingen gaat het inmiddels om meer dan duizend migranten per jaar. „Dat zou best wel eens het topje van de ijsberg kunnen zijn”, vreesde de staatssecretaris. Zij pleit voor centrale registratie om humanitaire redenen: „De familie van de overledene heeft het recht om te weten wat er met hem of haar is gebeurd.” Albayrak ziet daarnaast nog een beleidsmatig voordeel. „Als bijvoorbeeld mensen uit Somalië vaker blijken te overlijden tijdens de overtocht, kunnen we ons beleid daarop aanpassen.”

Verder laakt Albayrak het gebrek aan eenheid in Europa. „Zevenentwintig lidstaten hebben zevenentwintig verschillende belangen.” De staatssecretaris verweet de zuidelijke lidstaten van de EU „laks” te zijn. Volgens haar schuiven Spanje, Italië en Griekenland problemen door naar andere lidstaten. „De zuidelijke lidstaten kijken weg, omdat ze als doorvoerlanden worden gebruikt. Daardoor komt een groot deel van de vluchtelingen uiteindelijk bij ons terecht.” Albayrak pleit voor onafhankelijk Europees onderzoek naar incidenten op zee. Nu is de praktijk zo dat wanneer een boot in Griekse wateren schipbreuk leidt, de Griekse autoriteiten een onderzoek instellen.

Verder waarschuwde Albayrak gisteravond voor de migratie uit het oosten. „De blinde vlek is de oostgrens. De migratie is vele daar vele malen groter dan in het zuiden. Dat de humanitaire drama’s daar niet zo zichtbaar zijn, betekent niet dat ze niet bestaan.”


Bron: http://www.nrc.nl/binnenland/article2416744.ece/Albayrak_identificeer_iedere_vluchteling_die_overlijdt





Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Interview met Aad van Elswijk, advocaat vreemdelingenrecht te Rotterdam

Wat als je vergeten bent je verblijfsvergunning te verlengen?

Vraag: Kan ik mijn oude moeder naar Nederland halen?

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)

Interview met Anton Kleijweg, advocaat vreemdelingenrecht te Voorburg (update: tegenwoordig in Den Haag)