De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

18 november 2009

Voor domme asielzoekers te brandgevaarlijk maar studenten mogen er wel wonen

Aan de rand van Leiden richting Oegstgeest staat een groot flatgebouw midden in een park. Vroeger was dit een zusterhuis voor de verpleegsters die in het academische ziekenhuis om de hoek werkten. Vergeleken bij een studentenkamer hadden de dames het chique met een eigen badkamer en toilet en een riant uitzicht op Leiden, grote gemeenschappelijke keukens en een soos in de onderbouw.
De laatste jaren was er een OIC in gevestigd waar net aangekomen asielzoekers werden gehuisvest. Voor hen was het minder riant want een kamer moest voortaan worden gedeeld met twee personen en dat was niet altijd een familielid of een vriend, de soos was door de COA afgesloten en er was weinig te doen. Alleen met mooi weer kon er gezamelijk wat worden gedaan in de tuin. In de loop van de jaren ging het dan ook wel eens mis en er maakten zelfs wel eens mensen een eind aan hun leven. Wellicht mede als gevolg van een ziekte of heimwee.

Na de Schipholbrand kwam er opeens een controle door de brandweer en werd het pand afgekeurd als brandgevaarlijk. De reden: de 13 etages konden niet op tijd worden ontruimd want een asielzoeker zou niet snappen dat je met het brandalarm zo snel mogelijk via de trap naar beneden moest gaan. Nee een dokter uit Irak is zo dom dat hij een sirene niet snapt? Dus het hele pand moest dicht maar tijdelijk mochten de onderste etages nog bewoond blijven zodat kinderen hun schooljaar konden afmaken.

Wij Leidenaren vonden het maar vreemd. Zusters mochten er wel wonen en asielzoekers niet?

Inmiddels is het asielzoekerscentrum gesloten en zal het pand worden afgebroken om het park in een mooi appartementencomplex en huizen te veranderen. Niets schetst dan ook mijn verbazing als ik nu in de krant lees dat men het zonde vindt om de boel leeg te laten staan en er nu tijdelijk studentenkamers van maakt (en daar nog even een ton aan besteedt). Die studenten snappen ondanks heel wat biertjes wel dat als een sirene afgaat ze moeten gaan rennen? Maar ze hebben wel geluk. Ik ken geen studentenhuis in Leiden met eigen sanitair of zo'n mooi uitzicht en de universiteit en de stad om de hoek.

Toch vind ik er een raar luchtje aan hangen. Zeker als je bedenkt dat de Gemeente Leiden (stad van vluchtelingen) op zoek is naar een nieuw gebouw voor een asielzoekerscentrum en daarvoor een hoge kantoorflat op het oog heeft. Komen daar dan een ander soort asielzoekers in of zo?

Politiek? Vastgoedlobby? Snapt u het?

Tijdelijk kamers in Nieuweroord
Gepubliceerd op 16 november 2009, 16:06
Laatst bijgewerkt op 16 november 2009, 16:16
leiden -


De gemeente Leiden trekt 850.000 euro extra uit om het groeiend tekort aan studentenkamers te bestrijden. Een ton daarvan wordt gebruikt om voor een jaar of twee studentenkamers te bouwen in het voormalig asielzoekerscentrum Nieuweroord aan de Rijnsburgerweg.

De gemeente wil de flat verkopen, laten slopen en nieuwe woningen terug laten bouwen. Naar verwachting duurt dat nog wel even en in de tussentijd wil de gemeente de flat nuttiger gebruiken dan alleen anti-kraak laten bewonen. Toen studentenhuisvester Duwo zich meldde om er tijdelijk studentenkamers in te maken, toonde het stadsbestuur zich graag bereid daaraan mee te werken.

Hoe de resterende 750.000 euro aan studentenkamers wordt uitgegeven, is nog onduidelijk. ,,Misschien met subsidies op het verbouwen van panden, of in het project kamers te bouwen op het Lammenschanspark. Daar zit nog een groot tekort op.''

Bron: http://www.leidschdagblad.nl/nieuws/regionaal/leidenenregio/article5446064.ece/Tijdelijk-kamers-in-Nieuweroord


4 opmerkingen:

Azat Malik Art Studio zei

beste mensen,
over artikel;'' Voor domme asielzoekers te brand....''
raar geschreven op die artikel;
...asielzoekers plegen zelf moorden omdat ze ziek zijn of vanwege heimwee? kan de huidige asiel beleid in Nederland als reden tot zelfmoord zijn? dat erken ik wel bij mij zelf toen ik in die k...e procedures zat,
lijkt toen een hele mooie oplossing te zijn in die grote oplichterij en bedrog van uit verantwoordelijke instantie's voor deze grote aantal ongelukkige mensen......ga wel's je zelf opvragen...

vreemdelingenrecht.com zei

De mensen die in dit centrum zaten waren pas een paar dagen tot een paar maanden in Nederland en hadden nog geen beschikking. De laatste persoon die zelfmoord pleegde was pas een paar dagen in Nederland dus daar kan de asielprocedure geen invloed op hebben gehad. Van een ander was het zonneklaar dat hij ziek was in zijn hoofd. Dat neemt natuurlijk niet weg dat we dan niet weten wat er voorheen is gebeurd. Iemand kan in zijn eigen land of onderweg vreselijke dingen hebben beleefd of gezien.Of iemand heeft veel geld betaald om hierheen te reizen en in plaats van in een sprookjesland kwam hij in een kamertje in een asielzoekerscentrum terecht. Het is in ieder geval wel zo dat de meeste mensen zelfmoord uit wanhoop plegen.

vreemdelingenrecht.com zei

Maar wat ik eigenlijk met dit stukje probeerde te zeggen is dat ik het gek vind dat het geen asielzoekerscentrum mocht blijven en nu er wel opeens studenten in mogen wonen. Er is nu een asielzoekerscentrum in Katwijk maar dat ligt ver van de bewoonde wereld op een oud vliegveld.

vreemdelingenrecht.com zei

Ik kreeg deze uitleg van een architect gemaild:

Dat heeft te maken met de bouwregelgeving: Wanneer er tijdelijk mensen gehuisvest worden gelden strengere regels voor vluchten. Deze regels gelden ook voor bijvoorbeeld een hotelfunctie. De achtergrond is dat mensen niet goed bekend met de situatie. Bij studentenhuisvesting is er sprake van bewoning en zijn de bewoners wél op de hoogte van het gebouw met de vluchtwegen en zijn de eisen minder zwaar. Bij kantoren waar geen mensen slapen zijn de eisen weer wat lichter.
Het dus zeer logisch te verklaren ik hoop dat dit je vraag beantwoord.

Klinkt logisch en verklaard veel lijkt me.

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator