Doordat Enail bleef zitten (en dan niet op school of misschien dat ook wel) komt er nu wellicht opsta-wetgeving. Advocatie hield een enquete en de juristen houden een conclaaf

Opsta-wetgeving: 54% is vóór, 46% is tegen


Lezers zijn zeer verdeeld over de vraag of er wet- of regelgeving moet komen die advocaten verplicht om op te staan voor de rechter. Dat blijkt uit de uitslag van de peling die Advocatie.nl hield naar aanleiding van de uitspraak van het Hof van Discipline in de zaak-Enait: een nipte meerderheid van 54% is vóór wet- of regelgeving, 46% is tegen. "Met de houding van 'zelfregulering of ik schiet', die Albayrak aan de dag legt, doorkruist de wetgever naar mijn mening op onaanvaardbare wijze de scheiding der machten," aldus één van de respondenten. Een ander: "Eist uw godsdienst dat u in de blote kont de zitting bijwoont? Nou, moet kunnen."

Adverteren bij Daisycon


Al snel na het publiceren van de stelling kregen we een tik op de vingers van Peter Plasman. "Vraagstelling deugt niet. Goede antwoord is namelijk altijd ja. Wanneer je advocaten wilt dwingen om op te staan is wetgeving noodzakelijk. Vraag kan dus ook door tegenstanders van dergelijke wetgeving met ja beantwoord worden!", schreef de strafrechtadvocaat streng.



Eh...ja, inderdaad. Toch leken de meeste respondenten wel te begrijpen wat we bedoelden, gelet ook op de overige reacties. 48 mensen klommen in de pen, met veelal inhoudelijke bijdragen. 287 lezers brachten een stem uit op de stelling. Een hoog aantal, mede omdat de stelling niet als apart artikel werd gepubliceerd, maar als onderdeel van het artikel De tuchtrechter heeft een besluit genomen, klaar uit.



Overigens peilden we al eerder de meningen omtrent het opstaan voor de rechter. In september 2008 poneerden we de stelling dat het opstaan voor de rechter een achterhaalde fatsoensnorm is. Toen was de uitslag een stuk duidelijker: 77% was het er niet mee eens.

Bron: http://www.advocatie.nl/page?1,3780/Actueel/opsta-wetgeving_54_is_voor_46_is_tegen

Adverteren bij Daisycon


Togaberoepen in conclaaf over mores

De Orde, het OM en de Raad voor de rechtspraak gaan praten over omgangsvormen in de rechtszaal. De orde heeft de andere togaberoepers uitgenodigd voor een rondetafelgesprek dat binnnen afzienbare termijn zal plaatsvinden. Het initiatief vloeit voort uit de politieke rel die eind
vorig jaar ontstond naar aanleiding van de uitspraak van het Hof van Discipline in de zaak Enait. Het hof bepaalde dat de Rotterdamse advocaat vanwege zijn geloofsovertuiging mocht blijven zitten bij het binnentreden van rechters, ook omdat de gwoonte toch al aan slijtage onderhevig was. Tijdens het vragenuurtje voor het kerstreces wilde een meerderheid van de Kamer dat staatssecretaris Albayrak met regelgeving zou komen om de omgangsvormen in de rechtszaal vast te leggen. De staatssecretaris sprak daarbij het vertrouwen uit dat de Orde zelf maatregelen zou treffen.

Bron: http://www.advocatenorde.nl/nieuws/default.asp?view=details&artikel=468

Adverteren bij Daisycon

Reacties

Populaire posts van deze blog

VACATURE: Beslisme­de­werker Buitenlandse Zaken VISA - CSO

VACATURE: Medewerker aanmeldgehoren

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Wat als je vergeten bent je verblijfsvergunning te verlengen?

Voorwaarden verlaagd salariscriterium na zoekjaar hoogopgeleiden verruimd - kennismigranten salaris

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)