"Nederlandse" emigranten-kinderen ("etnische Nederlanders") willen (terug) naar Nederland

Doordat ik een website heb over vreemdelingenrecht ben ik de laatste tijd al een paar keer benaderd door mensen die of als kind met ouders uit Nederland zijn geemigreerd, hetzij in het buitenland zijn geboren uit geemigreerde ouders in de VS of Zuid-Afrika en nu zelf graag (terug) naar Nederland willen.

Het gaat dus om mensen die in het buitenland zijn genaturaliseerd dan wel na de naturalisarie van de ouders zijn geboren.

De meesten spreken vloeiend Nederlands en kennen alle Nederlandse tradities. Bij sommigen is een deel van de familie Nederlands gebleven en naar Nederland teruggekeerd. Een mevrouw bijvoorbeeld is zelf ooit Amerikaanse geworden omdat dit voor een baan nodig was en vervolgens is haar hele Nederlandse fanilie teruggekeerd. Inmiddels is haar oude moeder hulpbehoevend en moet de Amerikaanse dochter heen-en-weer tussen de VS en Nederland pendelen want zij komt niet voor een verblijfsvergunning op basis van gezinshereniging in aanmerking omdat ze al lang volwassen is.

Deze etnische Nederlanders ervaren het dan als onrechtvaardig dat zij maximaal 3 maanden in Nederland op bezoek mogen komen maar hier op straat allerlei nieuwe Nederlanders tegen komen die nauwelijks Nederlands kunnen en ook cultureel nog niet zijn vernederlandst. Het "opgestaan-plaatsvergaan-principe".

Er wordt geregeld geroepen dat vanwege de vergrijzing de immigratie moet worden gestimuleerd. Andere partijen werpen dan weer in de strijd dat de immigratie op niet-westerse allochtonen moet worden beperkt omdat inburgering en integratie bakken geld kost. Zou het geen goed idee zijn als de Tweede Kamer zich sterk zou maken dat het Vreemdelingebesluit dusdanig zou worden veranderd dat er naaast een verblijfsvergunning op basis van het Generaal Pardon of gezinshereniging ook een verblijfsvergunning mogelijk is als iemand zelf of zijn vader of moeder Nederlander is geweest en de Wet op het Nederlanderschap in zijn geval geen soelaas biedt? We kennen toch ook de verblijfsvergunning "zoekjaar" waarbij buitenlandse studenten met eigen inkomen/spaarpot een jaar in Nederland op zoek mogen naar een baan als kennismigrant. Waarom niet iets dergelijks voor deze groep? Je zou er extra voorwaarden aan kunnen verbinden als een inburgeringsexamen in het buitenland afleggen.

Pak het op Tweede Kamer zou ik zeggen. Ik kan me zo voorstellen dat het ook een initiatief is wat in Nederland goed valt.

Wat vindt U? (reactieformulier onder dit bericht)



Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

Boek geeft gezicht aan vluchtelingenproblematiek - hoe een Koerdische Irakees kapper in Leiden werd

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)