De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

27 januari 2010

Wetsvoorstel latente Nederlanders

In meerdere media verscheen het bericht dat verborgen Nederlanders, oftewel latente Nederlanders, een Nederlands paspoort kunnen krijgen. Het betreft hier slechts een wetsvoorstel. Pas als de Eerste en Tweede Kamer het wetsvoorstel hebben aangenomen, wordt het een wet. Daarna beslist de Minister van Justitie wanneer deze wet in werking gaat treden. Op dit moment betekent dit dat mensen die denken hiervoor in aanmerking te komen nu nog niets kunnen doen. Pas als de wet in werking is getreden, kunnen mensen een optieverzoek indienen. Als het optieverklaring is bevestigd en de bekendmaking van verlening van het Nederlanderschap is uitgereikt op een ceremonie, dan pas kan een Nederlands paspoort worden aangevraagd.

Wat zijn latente Nederlanders?
Latente Nederlanders zijn kinderen van een Nederlandse moeder en een buitenlandse vader die vóór 1985 geboren zijn en die niet de Nederlandse nationaliteit hebben.
Tot 1985 konden alleen kinderen met een Nederlandse vader automatisch Nederlander worden. Sinds 1985 geldt dat óók de moeder de Nederlandse nationaliteit kan doorgeven.
Er is een tijdelijke overgangsregeling geweest om ook vóór 1985 geboren kinderen van een Nederlandse moeder in de gelegenheid te stellen de Nederlandse nationaliteit te verkrijgen, maar daar heeft lang niet iedereen gebruik van gemaakt. Deze laatste groep krijgt nu alsnog de gelegenheid een Nederlands paspoort te krijgen.

Tijdelijk verblijfsrecht in Nederland
Mogelijk zijn er op dit moment personen zonder geldige verblijfsvergunning (of: met een nog korte tijd geldende verblijfsvergunning) in Nederland die in aanmerking komen voor deze optieregeling. De Staatssecretaris van Justitie heeft aangegeven te bekijken welke mogelijkheden er zijn om deze personen tijdelijk – tot de inwerkingtreding van de wet – verblijf in Nederland toe te staan.
Houd er echter rekening mee dat het nog wel een jaar kan duren voordat de wet daadwerkelijk in werking gaat treden.

Bron: http://www.ind.nl/nl/inbedrijf/actueel/Wetsvoorstel_latente_Nederlanders.asp


Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator