24 januari 2010

Asielzoeker in Engeland wil terug naar thuisland maar mag niet



NVT - Rashid Ali, een 31-jarige Marokkaanse asielzoeker op Britse bodem, probeert al sinds zijn aankomst in het land in 2004 terug te keren naar zijn vaderland. Maar de Britten laten hem niet vertrekken.

Ali kwam zes jaar geleden aan in Groot-Brittannië. Hij liet de emigratiediensten geloven dat hij een Algerijn was en werd daardoor onder bepaalde voorwaarden het land binnengelaten. Maar het leven in Engeland beviel hem niet - het land was hem onder meer te koud en te donker - en Ali besloot naar Marokko terug te keren. Zes keer verstopte hij zich in een vrachtschip, maar evenveel keer werd hij ontdekt en opgepakt.

Nu verblijft Rashid Ali in het asielcentrum van de Londense luchthaven Heathrow. De Britten willen hem niet laten gaan omdat hij geen papieren kan voorleggen die aantonen dat hij een Marokkaan is. De man had die papieren vernietigd bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk. De Britse emigratiedienst vreest nu dat de man door de Marokkaanse emigratiediensten de toegang tot het land zal ontzegd worden en dan teruggestuurd zal worden naar Engeland. Al in 2008 oordeelde een Britse rechter dat het afgelopen moest zijn met dat pingpongspel, maar Rashid Ali zit nog altijd op Heathrow en geen hond weet wanneer hij daar weg kan.



Bron: http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=GE02L19FA

Het ligt blijkbaar iets gecompliceerder:

Marokkaanse asielzoeker wil al zes jaar weg uit Engeland




De 31-jarige Rashid Ali probeert al zes jaar lang uit Groot-Brittannië te geraken en wil dus de omgekeerde beweging van zijn vele lotgenoten maken. De Marokkaan kan niet wennen aan het koude klimaat en wil naar huis. Minstens zes keren al verschanste hij zich in een cargoschip om te ontsnappen, telkens zonder resultaat. Hij zit vast in 'het systeem'. Dat meldt de Daily Mail.



Rashid Ali verblijft in een asielcentrum, waar hij de Britse belastingbetaler zo'n 113 euro per nacht kost. Maar hij MAG niet weg, zolang hij geen identiteitskaart kan laten zien aan de overheid. Marokko zou hem niet aanvaarden als ze geen bewijs hebben dat hij wel degelijk een Marokkaanse onderdaan is. Maar Ali had zijn paspoort kapotgescheurd toen hij in 2004 in Engeland aankwam, in de hoop meer kans te maken op asiel als hij zich zou voordoen als Algerijn.



Diefstal en cel

Het Verenigd Koninkrijk werd al vlug een hel voor Ali. Hij wou ontsnappen maar slaagde daar nooit in. In 2005 werd hij negen maanden lang gevangengezet voor het stelen van een warme jas. Daarna zou hij moeten gedeporteerd worden, maar hij kwam drie jaar lang in een asielcentrum terecht. Toen hij daar 'vrijkwam' in 2008 bood de overheid hem zelfs een woonst aan, maar die weigerde Ali. Twee dagen later werd hij alweer gevonden als verstekeling op een boot. Hij werd aangeklaagd voor diefstal van een gsm en een vest en voro het beschadigen van een deur aan de dokken. Sindsdien wordt hij vastgehouden in het asielcentrum van Colnbrook.



Het hele gedoe rond Ali kostte de Engelsen al 340.000 euro. In het algemeen lopen de kosten van het opsluiten van een uitgeprocedeerde asielzoeker op tot bijna 49.000 euro per jaar. Dat is, aldus de Daily Mail, duurder dan een wereldcruise. (jv)
 
Bron: http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/1055477/2010/01/18/Marokkaanse-asielzoeker-wil-al-zes-jaar-weg-uit-Engeland.dhtml
 
Zijn mond hebben gehouden en op zijn vluchtelingenpaspoort naar Marokko gereisd met een ticket? Ambassade om een laissez passer vragen? Zijn familie in Marokko of de burgemeester van zijn stad bellen voor een geboortebewijs? Toen hij vrij was de hulp van het IOM inroepen? In dat huis zijn gaan wonen wat hij kon krijgen en niet hebben lopen jatten? Meneer helpt zichzelf niet echt!

Geen opmerkingen:

Aanbevolen post

Wytzia Raspe over vluchtelingen, AZC’s, cruiseschepen en mensensmokkelaars

Mr. van de week is Wytzia Raspe. Zij is 25 jaar jurist vreemdelingenrecht in allerlei verschillende rollen. Sinds 2005 schrijft en blogt z...