De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

14 januari 2010

Oudere migrant dupe bezuiniging AWBZ


AMSTERDAM - Oudere migranten worden onevenredig hard getroffen door de bezuinigingen in de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten). Meer dan de helft van de oudere migranten heeft vorig jaar het recht op zorg verloren door de nieuwe strengere indicatiestelling, tegen 34 procent van de autochtone ouderen.

Dit blijkt uit representatief onderzoek van de CSO (koepelorganisaties van ouderenorganisaties) en het NOOM (Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten) naar de gevolgen van de beperking van het recht op ‘ondersteunende en activerende begeleiding’. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) maakte maandag bekend dat ruim zestigduizend Nederlanders hun indicatie vorig jaar hebben verloren, waarmee staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid haar beoogde bezuiniging van 800 miljoen euro zou hebben bereikt.

Indicatie kwijt
Volgens de ouderenorganisaties hebben ‘naar schatting enkele duizenden’ oudere migranten het recht op zorg ten onrechte verloren. Een van de oorzaken is dat het CIZ de herindicaties telefonisch heeft afgehandeld. Migranten met een taal- en culturele barrière zijn hiervan extra de dupe, stelt Yvonne Heygele van het NOOM. ‘Aan de telefoon zeggen de ouderen dat het goed met ze gaat en dat ze kinderen hebben die goed voor ze zorgen. Voor je het weet ben je de indicatie kwijt.’

Stichting Humanitas in Rotterdam, die dagactiviteiten aanbiedt aan Marokkaanse, Turkse, Hindoestaanse en Surinaamse ouderen, bevestigt dit beeld. ‘Zeker de helft van onze klanten die hun indicatie kwijt zijn, heeft lichamelijke en psychische klachten. Zonder deze zorg belanden ze binnen twee jaar in een verzorgingshuis’, zegt consulent Margriet May.

Mantelzorgers
Volgens May bloeien oudere migranten door dagbesteding in de eigen culturele groep op. ‘Ze komen minder bij de huisarts met lichamelijke klachten, dementeren en vereenzamen minder snel. En mantelzorgers, die ook gewoon een baan hebben, worden ontlast.’

Humanitas gaat voorlopig door met de zorg aan ouderen, in de hoop dat gemeenten gaan bijdragen vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). In een brief roepen de ouderenorganisaties Bussemaker op de overgang naar de WMO te bespoedigen. ‘Het is in ieders belang te voorkomen dat cultuurspecifieke zorg aan oudere migranten, die net een beetje op gang is gekomen, verloren gaat’, zegt Heygele.

Bezwaarschriften
In het Amsterdamse woonzorgcentrum de Kastanjehof van Cordaan is zorgconsultant Fatima Benaya druk met het invullen van bezwaarschriften. ‘Mensen die eerder een indicatie kregen op grond van sociaal isolement, vallen nu buiten de boot.’ Ten onrechte, vindt ze. ‘Een aantal heeft ernstige psychische klachten. Zonder structurele dagactiviteiten liggen ze de hele dag in bed en ontwikkelen ze ook lichamelijke aandoeningen.’

Eind deze week presenteren de ouderenorganisaties een rapport over de effecten van de bezuiniging op alle doelgroepen.

Bron: http://www.volkskrant.nl/economie/article1337247.ece/Oudere_migrant_dupe_bezuiniging_AWBZ


Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator