De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

19 januari 2010

Vluchtelingen sterven niet meer op zee, maar in Sahara

Afrikaanse migranten die richting het Italiaanse eiland Lampedusa willen, zien hun reis tegenwoordig geblokkeerd door een Italiaans-Libisch akkoord dat de vluchtelingen moet tegenhouden. Het akkoord werkt en dat heeft zijn dramatische keerzijde in de Sahara ten zuiden van Libië.

Dat blijkt uit schokkende beelden die het Italiaanse weekblad L'espresso gisteren heeft gepubliceerd onder de titel "Sterven in de woestijn".

Verspreid in het woestijnzand liggen elf uitgedroogde lichamen: zeven zwarte mannen en vier vrouwen. De een geknield in gebed, de ander met de handen omhoog geheven, als wil hij de lucht grijpen. De van dorst omgekomen personen zouden te voet hebben gereisd. Ze dragen Libische kleding, wat er op duidt dat ze niet naar Libië gingen, maar er vandaan kwamen.



Geverifieerde beelden
Het filmpje is op 16 maart 2009 gemaakt met een telefoon, door een reiziger onderweg van Al Gatrun, de laatste Libische oase, naar fort Madame in Niger. Het weekblad heeft de film deze zomer ontvangen en daarna de herkomst geverifieerd alvorens de beelden vrij te geven.

"Zo sterven de mannen en vrouwen die niet meer stranden op het Italiaanse eiland Lampedusa", concludeert journalist Fabrizio Gatti van L'espresso die zelf reportages maakte langs deze mensensmokkelroute.

Geblokkeerd door het akkoord tussen de Italiaanse premier Silvio Berlusconi en de Libische leider Moammar Khadaffi worden de Afrikaanse immigranten nu steeds vaker teruggestuurd naar Niger.

Verdwaald
Libische soldaten laten hen op de grens met Niger achter in het hete woestijnzand. Van daaruit is het nog 80 kilometer lopen naar de eerste militaire basis in Niger, fort Madame. Er is geen weg, men moet zich oriënteren op zon en sterren. Voor wie verdwaalt is er geen hoop.

Twee weken voor het filmpje werd gemaakt, was de Italiaanse premier op bezoek bij Khadaffi. Hij bood er zijn excuses aan voor de koloniale overheersing door Italië van Libië, garandeerde 5 miljard dollar schadevergoeding in 20 jaar, regelde er gas- en olie-akkoorden en ook de gezamenlijke patrouille voor de Libische kust om het vertrek van immigranten richting Lampedusa te blokkeren.

Khadaffi toonde destijds zijn goede wil door alvast enkele honderden migranten vanuit het militaire kamp Al Gatrun uit te zetten naar Niger. Mogelijk, zo concludeert L'Espresso, maakten de gefilmde doden deel uit van die groep.

Verantwoordelijk
In reactie op de beelden die gisteren ook zijn uitgezonden door het tv-programma Annozero, zei Roberto Cota, fractieleider van regeringspartij Lega Nord, dat Italië niet verantwoordelijk kan worden gesteld voor de immigratieproblematiek, maar dat dit een Europese kwestie is.

Hij beklemtoonde dat het akkoord met Libië succesvol is, omdat de immigratie over zee met 90 procent is afgenomen. "Op die manier hebben we het sterven op zee verminderd."

Bron: http://nos.nl/artikel/129388-vluchtelingen-sterven-niet-meer-op-zee-maar-in-sahara.html

Uit een Volkskrant artikel reeks bleek dat Marokko deze "truc" om geen immigranten op te hoeven vangen ook gebruikt.



Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator