20 maart 2010

CPB-directeur Teulings: Immigratieverdragen omzeilen


Nederland moet 'paal en perk stellen' aan verdragen die het lastig maken om een eigen restrictief immigratiebeleid te voeren. Dat zegt Coen Teulings, directeur van het Centraal Planbureau. 'Dat wij de slechte immigranten krijgen is objectief waar'.

De prominente PvdA'er Teulings bekritiseert het vluchtelingenvedrag

Coen Teulings, directeur van het Centraal Planbureau, wil dat Nederland ‘creatief’ omgaat met internationale verdragen die ons land in de weg zitten bij het beperken van gezinsmigratie. ‘Juist veel laagopgeleiden komen bij gezinshereniging,’ zegt Teulings. ‘Ik weet niet waar dat juridisch in vastgebeiteld zit, maar daar moeten wij zo veel mogelijk paal en perk aan stellen. De meeste landen vinden om dat soort verdragen altijd redelijk creatieve oplossingen en ik denk dat wij dat ook moeten doen.’

Teulings is als directeur van het Centraal Planbureau een van de belangrijkste regeringsadviseurs. Hij is ook prominent PvdA’er.

Halfstatus
Teulings wil verder immigranten niet meteen recht geven op sociale zekerheid, zodra ze een permanente verblijfsvergunning hebben. Hij wil alleen uitkeringen verstrekken aan wie Nederlands staatsburger is. Hij denkt aan de introductie van ‘een soort B-burgerstatus’ dan wel ‘een halfstatus’ voor wie niet aan die eis voldoet en dus geen (volledige) uitkeringsrechten geniet. ‘Als er allemaal mensen komen die wel een bijstandsuitkering krijgen en verder niets bijdragen, dat is wel een probleem, dat hou je niet lang vol.’

De Nederlandse verzorgingsstaat en de egalitaire loonstructuur (relatief goed betaald laagwaardig werk, fiscaal aftoppen van hoger loon) fungeren als een magneet voor laagopgeleide immigranten, zo zegt Teulings. ‘Dat wij de slechte immigranten krijgen dat is natuurlijk gewoon objectief waar.’

Economische effecten
Teulings doet zijn uitlatingen in een binnenkort te verschijnen proefschrift van de wiskundige en cultureel antropoloog Jan van de Beek, waarin wordt nagegaan waarom er de afgelopen halve eeuw zo weinig onderzoek is gedaan naar de economische effecten van immigratie.

In dat boek komt ook Teulings’ voormalige collega aan de Universiteit van Amsterdam, econoom Joop Hartog, aan het woord. Die is het met Teulings eens dat Nederland internationale verdragen moet heroverwegen. Hartog noemt het bijvoorbeeld ‘onzin’ en ‘absurd’ dat Nederland ‘met het Vluchtelingenverdrag de verplichting op zich heeft genomen in principe iedere vervolgde wereldburger op te nemen’.

Kritisch
Coen Teulings liet zich, als hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam, midden jaren negentig al kritisch uit over het Nederlandse immigratiebeleid. Zo sympathiseerde hij met suggesties om het minimumloon en de uitkeringen te verlagen om laagopgeleide migranten te laten werken, in plaats van een uitkering te bezorgen. Hij zegt dat ‘nog steeds een verstandige lijn’ te vinden.

Teulings staat niet alleen in zijn kritiek op de verdragen die Nederland verplichten om migranten op te nemen. De VVD en de PVV willen al langer dat Nederland dergelijke verdragen (gedeeltelijk) opzegt. Het CDA kwam in februari met een soortgelijk pleidooi. De afgelopen jaren blijkt Nederland met name door het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en binnen de Europese Unie verplichtingen te zijn aangegaan die het moeilijk maken asielzoekers en familiemigranten buiten de deur te houden.

Coen Teulings was binnen de PvdA onder meer actief als lid van de commissie die in 2004 het nieuwe PvdA-beginselprogramma schreef. Hij geldt als vertrouweling van de vertrokken PvdA-leider Wouter Bos.


Bron: http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Politiek/260970/CPBdirecteur-Teulings-Immigratieverdragen-omzeilen.htm

Geen opmerkingen:

Aanbevolen post

Wytzia Raspe over vluchtelingen, AZC’s, cruiseschepen en mensensmokkelaars

Mr. van de week is Wytzia Raspe. Zij is 25 jaar jurist vreemdelingenrecht in allerlei verschillende rollen. Sinds 2005 schrijft en blogt z...