De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

20 maart 2010

Georgiërs ineens op derde plek asielzoekers

Grote aantallen Georgiërs vragen sinds de afgelopen maanden asiel aan in Nederland. In de cijfers vanaf januari staan ze zelfs op de derde plek op de ranglijst van asielaanvragers. Dat meldt het radio 1-programma Dit Is De Dag (EO) op basis van gegevens die de IND aan het programma heeft verstrekt.

Door Matthea Vrij

Uit cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst blijkt dat sinds november gemiddeld 120 Georgiërs per maand asiel aanvragen. Dat is meer dan tien keer zoveel als in eerdere jaren. De omvang van de Georgische asielaanvragen is nu vergelijkbaar met die van Afghanen en Irakezen.

Het lijkt daarbij vooral te gaan om uit Georgië afkomstige Jeziden, een minderheid die verwant is aan de Koerden. De Jeziden zeggen in Georgië gediscrimineerd te worden. Voorheen lukte het ze niet om een paspoort te bemachtigen, maar sinds kort lukt dat wel tegen betaling van duizenden euro’s aan corrupte Georgische ambtenaren, aldus de Jeziden die in Dit Is De Dag aan het woord komen.

Verbaasd
CDA-kamerlid Van Haersma Buma laat in een reactie weten verbaasd te zijn: "Georgie is een land dat graag bij Europa wil horen. Dat betekent dat je ook op een normale manier met je minderheden moet omgaan. De bal ligt wat dat betreft bij Georgie." Hij adviseert Jeziden die zich gediscrimineert voelen een klacht in te dienen bij Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

Terug
De meeste van deze asielzoekers maken in Nederland geen kans, omdat het Dublin-claimanten zijn. Ze vroegen eerder asiel aan in Polen, maar voelden zich daar onveilig en hun aanvragen werden veelal afgewezen. Volgens Van Haersma Buma betekent dat niet dat ze daarom automatisch asiel in Nederland kunnen krijgen. "Als deze mensen al in Polen asiel hebbben aangevraagd en daar zijn afgewezen, dan moeten ze terug naar Georgie", aldus het kamerlid.

De slechte situatie in Poolse asielzoekerscentra kwam in december even in het nieuws toen honderden asielzoekers, waaronder Georgiërs, in Polen bij wijze van protest een trein naar Straatsburg bezetten. Uit IND-cijfers is af te leiden dat grofweg een derde van de Georgiërs inmiddels opgesloten of teruggestuurd is.

Bron: http://www.eo.nl/programma/ditisdedag/2008-2009/page/Georgi_rs_ineens_op_derde_plek_asielzoekers_/articles/article.esp?article=11457029

Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator