27 augustus 2013

INTERNATIONAL CONFERENCE 'On the Borders of Refugee Protection? The Impact of Human Rights Law on Refugee Law - Comparative Practice and Theory'

Convened by the Refugee Law Initiative, University of London, and partner institutions
Hosted by the Institute of Advanced Legal Studies, London

13 and 14 November 2013

This expert conference breaks new ground in exploring how human rights law (HRL) is shaping the protection of refugees worldwide. A high-level event, it brings together exciting new contributions from more than twenty-five leading international specialists in the refugee protection and HRL - including experts from UNHCR - to take stock of transnational developments in law and practice over the past twenty years, and to cultivate new approaches to the topic. Please see the attached programme for further details.

The five thematic panels of the conference move beyond abstract approaches to HRL and refugee law to assessing legal interaction between the two fields in practice. The first day offers wide-ranging comparative perspectives on how HRL is impacting on refugee law in national settings across the world. The second half-day explores the novel ways in which the borders of refugee protection are being shaped by cross-cutting special themes in HRL and the future challenges that this poses. Substantial opportunities are provided for participants to join in debating and forging new approaches to the themes canvassed by this unique gathering.

To secure your participation at the conference, please register at:
<http://store.london.ac.uk/browse/extra_info.asp?compid=1&modid=5&deptid=179&catid=66&prodid=516>http://store.london.ac.uk/browse/extra_info.asp?compid=1&modid=5&deptid=179&catid=66&prodid=516. The non-residential registration fees are: for 'early bird' bookings made before 1 September 2013 - £85.00 (standard) and £45.00 (student rate); for late bookings after 1 September 2013 - £110.00 (standard) and £60.00 (student rate).

https://www.jiscmail.ac.uk/cgi-bin/webadmin?A2=refugee-research;86de5c17.1308&utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

20 augustus 2013

Met spoed gezocht: #Marokaanse huwelijksmigrant (na 2004) voor interview van 90 min partnermigratie . Vergoeding 40 euro. (0)30 - 262 71 91

Beste Wytzia,
Bedankt dat je voor ons wilt zoeken naar respondenten voor het SCP onderzoek. We zijn dus op zoek naar Marokkaanse partnermigranten die vanaf 2004 naar Nederland zijn gekomen. Het interview kan gehouden worden met beide partners of één van beide partners. Er wordt eenmalig een waardebon van 40 euro aangeboden.
Mijn gegevens staan hieronder.
Met vriendelijke groet,

Pepita van den Heiligenberg, MSc
Projectmedewerker
  Logo_Labyrinth
p.vandenheiligenberg@labyrinthonderzoek.nl
+31 (0)30 - 262 71 91
+31 (0)6 - 1643 95 76
Archimedeslaan 16 - 3584 BA Utrecht
Postbus 2496 - 3500 GL Utrecht
www.labyrinthgroep.nl


http://www.rampartsupply.com/uploads/image/Social%20Media%20/twitter-logo.png
 
http://www.cassetteclub.com/wp-content/uploads/2013/01/logo_facebook.png



Dus mensen meldt je aan: je krijgt een waardebon van 40 euro en kan geloof ik ook nog meedoen voor prijs die ze verloten. Nou zou het leuk zijn als ik ook die waardebon zou krijgen in plaats van een wake-up call :) ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ Er was hier gisteren een grote brand waar we naar hebben staan kijken.




19 augustus 2013

Vijf gouden tips voor succesvolle integratie.

1. Taal - taal - taal

Voordat ik ruim tien jaar geleden directeur werd van VluchtelingenWerk Noord-Nederland werkte ik in Congo. Daar werd ik gedwongen om Frans te leren. Dat kan alleen door je te bewegen in de samenleving. Zoek contacten in de community, of dat nu op de sportclub is, in de kerk of op het werk. Doe mee!


2. Word vrijwilliger
Als je geen betaald werk kunt vinden, zoek dan vrijwilligerswerk. Dat hoeft niet per sé bij een vrijwilligersorganisatie te zijn, maar dat kan ook in een bedrijf of op de school van je kinderen. Vrijwilligerswerk helpt je de taal beter te leren, en het vergroot je netwerk. Wie een betaalde baan wil, heeft baat bij een groot netwerk. Stap er gewoon op af, desnoods samen met een Nederlands maatje.


3. Wees niet bang onder je niveau te werken
Mooie diploma's uit het eigen land worden vaak in Nederland niet erkend. Schaam je daar niet voor. Neem toch een baan aan onder je niveau. Want werk zorgt voor eigenwaarde, op welk niveau dan ook. Ik ken een hoogopgeleide vluchteling die uiteindelijk als receptionist aan het werk ging. "Ik kan nu met trots naar mijn kinderen kijken", zei hij. "Die zien nu elke morgen hun vader naar het werk toegaan."


4. Geef je leven structuur
Blijf niet in bed liggen, of hangen achter computer of tv. Ga kranten bezorgen, of iets anders. Zorg dat je ritme krijgt in je leven. Als je niets doet en blijft balen, kan dat een negatieve invloed hebben op je functioneren.


5. Droom realistische dromen
Ook al leerde ik Frans, in Congo had ik geen journalist kunnen worden. Want daarvoor was mijn taalniveau gewoon niet hoog genoeg. Dat is niet erg. Dromen over een mooie baan is prachtig, maar zorg dat het realistisch is. De consequentie van vluchten en elders een nieuw bestaan opbouwen, is dat je niet altijd advocaat of arts kunt blijven.


 Klaas Harink, oud direkteur van VluchtelingenWerk Noord-Nederland op Linkedin in de open groep Vluchtelingenwerk http://www.linkedin.com/groupItem?view=&gid=1976690&type=member&item=245768320&qid=80499e15-ef0d-4212-9fb2-06046fcc2589&trk=group_most_popular-0-b-ttl&goback=.gmp_1976690

 En speciaal voor Klaas een plaatje van de weg door het moeras bij Veenhuizen.

In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Weer onder vandaan moeten beginnen als vluchteling in Nederland: get over it!

Ook als je niet vlucht kan "het leven" zorgen dat je een maatschappelijke terugval doet. Ik was bijvoorbeeld best een goed jurist en werd heel ziek doordat ik kanker kreeg. Die kanker ging gelukkig weg maar door al die behandelingen was ik wel opeens 75 en kon niet meer werken zoals vroeger. Dat kan je heel opstandig en bitter maken. Of verdrietig. Of genieten van het feit dat je er nog bent. Alles eigenlijk op zijn tijd. Bijvoorbeeld eens op een congres iemand horen vragen "Wat doe je?" en als je zegt "Ik ben ziek geweest en werk niet" en dan die persoon gelijk zeggen "Dag" is zeer ergerlijk. Maar in ontevredenheid bij de pakken neer gaan zitten daar heb je alleen jezelf mee. Een trauma in je verleden is geen reden om de rest van je leven in een hoek op de bank te gaan zitten klagen.



Kijk maar eens naar deze voorbeelden:

Er was eens een meneer in Zuid-Afrika die 30 jaar in de gevangenis zat, er uit kwam en zijn vrouw wilde hem niet meer en toen werd hij president en een voorbeeld voor velen.
Er was eens een Amerikaanse CIA-agent die met zijn vliegtuig boven China werd neergehaald. Hij zater 20 jaar in de gevangenis en werd veelvuldig zwaar gemarteld. Zijn levenslange straf werd stopgezet doordat Nixon op bezoek kwam en hij ging terug naar huis, studeerde rechten en werd rechter. En zo'n goede dat hij er later nog een prijs voor kreeg. Oh en hij trouwde met een Chinese.
Twee dames die ik ken kwamen naar Nederland als vluchtelinge en als echtgenote. Beiden hadden een goede toekomst thuis gehad door studie en eigen bedrijf. Hier in Nederland konden ze niet daarmee aan de bak. Beiden werden bejaardenhulp en voelen zich erg gewaardeerd en zijn trots op hun baan en mochten doorleren van hun baas. En wie weet zijn ze over 10 jaar wel directeur van het bejaardenhuis.

Klagen kan altijd. Er toch nog wat van maken is meer bevredigend.

Ook een Nederlandse student begint met een simpel baantje om zijn studie te betalen en om werkervaring op te doen. Waarom zou je dat als vluchteling niet kunnen?

17 augustus 2013

Asscher: bescherm Nederlandse werknemers tegen invasie Oost-Europa


© anp. Uitzendkrachten uit Polen aan het werk bij de bloemenveiling in Aalsmeer. 
Door: Gijs Herderscheê − 17/08/13, 06:00
De Europese Unie moet nieuwe regels maken om de uitwassen van het vrije verkeer van werknemers aan te pakken. De volksverhuizing vanuit Oost-Europa naar het Westen heeft een 'ontregelend effect op armere en minder hoogopgeleide burgers in rijkere EU-landen'. Hun werk en inkomen worden bedreigd door nieuwkomers, die veel lagere lonen gewend zijn en de welvaartsstaat nog niet goed kennen. Dit schrijven minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en de Engelse publicist David Goodhart in een ingezonden stuk in de Volkskrant en de Britse krant The Independent. 


Lees hier de ingezonden brief:

 

 





In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Hulp van de autoriteiten inroepen in Irak zinloos?

 Wanneer iemand wordt vervolgd door derden is het belangrijk dat die eerst de hulp van zijn eigen land heeft ingeroepen om bescherming te krijgen voordat hij naar het buitenland vlucht. Doet hij dat niet dan wordt daarop de aanvraag afgewezen behalve wanneer het inroepen van die hulp zinloos of gevaarlijk is. In dat kader is het handig om nieuwsberichten te bewaren.

Zoals deze:

'Irak kan terroristen niet meer aan'
http://www.telegraaf.nl/buitenland/21817662/___Irak_kan_terroristen_niet_meer_aan___.html
"De minister erkende dat zijn regering er niet in slaagt de terroristen effectief aan te pakken. Iedere maand worden gemiddeld 30 zelfmoordaanslagen gepleegd. Daardoor kwamen de laatste maanden duizenden Irakese burgers om het leven.

Zebari vroeg de Amerikanen tijdens zijn bezoek aan Washington dan ook dringend om hulp. Volgens de minister hebben de Amerikanen ,,veel ervaring'' met het aanpakken van terreurgroepen in het land. Die ervaring in het vergaren en analyseren van informatie over terroristen ging volgens Zebari verloren, toen de westerse troepen het land verlieten.

Inmiddels lijkt het water de Iraakse regering aan de lippen te staan. " 






In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

15 augustus 2013

Zicht op uitzetting naar Togo? In dit geval niet zegt Raad van State (uitspraak)


ECLI:NL:RVS:2013:769

Instantie Raad van State
Datum uitspraak 07-08-2013
Datum publicatie 14-08-2013
Zaaknummer 201305323/1/V3
Rechtsgebieden Vreemdelingenrecht
Bijzondere kenmerken Hoger beroep
Vindplaatsen Rechtspraak.nl

2. De vreemdeling klaagt in grief 3 dat de rechtbank ten onrechte heeft geoordeeld dat er geen grond is om aan te nemen dat het zicht op uitzetting naar Togo is komen te vervallen.
De vreemdeling voert hiertoe aan dat de rechtbank, door aldus te oordelen, heeft miskend dat hij sinds de beëindiging van zijn asielprocedure in 2007 bezig is met het verkrijgen van documenten om uit Nederland te kunnen vertrekken. Hij is daartoe onder meer in 2008 tweemaal gepresenteerd bij de Togolese autoriteiten, maar dit heeft niet geleid tot afgifte van een laissez passer. Hij heeft verder om bemiddeling van de Dienst Terugkeer en Vertrek (hierna: de DT&V) gevraagd en verzocht om een nieuwe presentatie bij de Togolese autoriteiten, op welk verzoek de DT&V niet is ingegaan. Op zijn verzoek om informatie bij brief van 12 maart 2008 heeft de Togolese ambassade hem op 4 april 2008 per brief laten weten dat hij voor het verkrijgen van een laissez passer dient te beschikken over een aantal documenten, waaronder een identiteitsdocument. De Togolese autoriteiten in Lomé hebben aan hem, in antwoord op zijn brief van 30 december 2011, per brief op 13 februari 2012 laten weten dat hij een identiteitsdocument uitsluitend in persoon in Togo kan aanvragen. Hieruit blijkt dat er voor hem geen zicht op uitzetting is, aldus de vreemdeling.
3. De staatssecretaris heeft schriftelijk en ter zitting bij de Afdeling nader toegelicht dat alle door de DT&V ingediende aanvragen om verlening van een laissez passer, nadat de vreemdeling in persoon is gepresenteerd bij de Togolese ambassade, door de ambassade worden doorgezonden aan de autoriteiten in Togo. Eventuele ondersteunende documenten worden daarbij meegezonden. Vervolgens verrichten de autoriteiten onderzoek naar de nationaliteit en identiteit van de vreemdeling. Dit onderzoek is meer gericht op het aanwezig zijn van familie dan op documentatie. Er wordt derhalve geen doorslaggevend belang gehecht aan de aanwezigheid van documenten die de gestelde identiteit ondersteunen. Een onderzoek kan jaren in beslag nemen en in sommige gevallen krijgt de ambassade geen antwoord. De ambassade is afhankelijk van een bericht van de Togolese autoriteiten in Lomé voor de vaststelling van de nationaliteit en identiteit van de vreemdeling en is pas na het vaststellen hiervan bevoegd tot de afgifte van een laissez passer, aldus de staatssecretaris.
De staatssecretaris heeft voorts ter zitting bij de Afdeling nader toegelicht dat in juni 2012 een delegatie van de DT&V een werkbezoek aan Togo heeft gebracht, alwaar met het Togolese Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Ministerie van Veiligheid en Openbare Orde is gesproken over het terugkeerproces. De Togolese autoriteiten hebben toen alle medewerking toegezegd aan de uitvoering van het terugkeerproces. Naar aanleiding van dit bezoek is in juli 2012 door de DT&V aan de Togolese autoriteiten een concept Memorandum of Understanding (hierna: MoU) toegezonden. In dit MoU wordt de hierboven weergegeven werkwijze voor verkrijging van een laissez passer bevestigd. De Togolese autoriteiten hebben de ontvangst van het MoU bevestigd, maar nog niet inhoudelijk gereageerd, aldus de staatssecretaris.
De staatssecretaris heeft verder schriftelijk en ter zitting bij de Afdeling nader toegelicht dat er in de jaren 2010, 2011 en 2012 onderscheidenlijk 26, 21 en 16 aanvragen om verlening van een laissez passer bij de Togolese ambassade zijn ingediend. In 2013 zijn er in het eerste half jaar acht aanvragen ingediend. In 2012 is de nationaliteit in één zaak door de Togolese autoriteiten bevestigd en is er in het kader van gedwongen vertrek een laissez passer afgegeven door de ambassade voor een vreemdeling die in het bezit was van een kopie van zijn paspoort. Daarnaast is er in 2011 buiten de DT&V om een laissez passer verstrekt aan een vreemdeling, nadat een verzoek hiertoe in 2010 was geweigerd, aldus de staatssecretaris. De staatssecretaris kon ter zitting niet aangeven op hoeveel van de laissez passer aanvragen een afwijzende reactie van de Togolese autoriteiten is ontvangen en, voor zover deze reacties zijn ontvangen, wat de reden van de afwijzing was.
De staatssecretaris stelt zich op het standpunt dat het zicht op uitzetting voor de vreemdeling niet ontbreekt, nu er in zijn geval voldoende aanknopingspunten bestaan op grond waarvan de nationaliteit en identiteit van de vreemdeling kunnen worden geverifieerd en waarnaar nader onderzoek wordt gedaan. De vreemdeling is immers in samenwerking met de DT&V en de organisatie 'Bridge tot Better' op zoek naar mogelijke contactpersonen in Togo, aldus de staatssecretaris.
4. Niet in geschil is dat de vreemdeling thans niet over documenten beschikt op grond waarvan de Togolese autoriteiten zijn nationaliteit en identiteit kunnen vaststellen, dat hij eerder in 2008 in vreemdelingenbewaring heeft gezeten en twee keer is gepresenteerd bij de Togolese autoriteiten. Voorts is niet in geschil dat de vreemdeling heeft gepoogd bij de Togolese autoriteiten documenten te verkrijgen die zijn nationaliteit en identiteit bevestigen, in welk verband de Togolese autoriteiten in Lomé hem hebben bericht dat hij zodanige documenten uitsluitend kan verkrijgen indien hij deze in persoon in Togo aanvraagt.
Gelet hierop en nu niet is gebleken dat de Togolese autoriteiten van januari 2010 tot heden laissez passer hebben afgegeven voor volledig ongedocumenteerde vreemdelingen, nu onbekend is om welke redenen de in de jaren 2010, 2011, 2012 en 2013 aangevraagde laissez passer niet zijn ingewilligd en voorts op het in juli 2012 aan de Togolese autoriteiten toegezonden concept MoU nog geen reactie is ontvangen en in het MoU bovendien slechts de huidige praktijk met betrekking tot het verstrekken van laissez passer wordt bevestigd, heeft de staatssecretaris onvoldoende gemotiveerd waarom in het geval van de vreemdeling het zicht op uitzetting naar Togo binnen een redelijke termijn niet ontbreekt.
 Bron: http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RVS:2013:769





In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

COA geen procespartij bij procedure over niveau voorzieningen opvang (uitspraak)


ECLI:NL:RBDHA:2013:10470 Rechtbank Den Haag, 18-02-2013, 12 - 21381

Datum uitspraak:18-02-2013
Datum publicatie:15-08-2013
Rechtsgebieden:Vreemdelingenrecht
Bijzondere kenmerken:Eerste aanleg - enkelvoudig
Vindplaatsen:Rechtspraak.nl
Inhoudsindicatie:
Na heropening van het onderzoek heeft verweerder schriftelijk aangegeven dat in de kamerstukken, de rechtbank begrijpt de brieven van de minister aan de Tweede kamer van 18 januari 2011 en 21 december 2011, wordt aangegeven dat verweerder in opdracht van de minister het onderdak, zoals aangeboden op de gezinslocaties uitvoert. Dit betekent volgens verweerder dat zij slechts de opvang faciliteert. Het voorzieningenniveau wordt echter vastgesteld door de minister. Gelet hierop zou, volgens verweerder, de minister (thans de staatssecretaris) als het bevoegde bestuursorgaan in deze procedure zijn aan te wijzen. De rechtbank is met verweerder van oordeel dat, gelet op voornoemde brieven van 18 januari 2011 en 21 december 2011, het COA niet het bevoegde bestuursorgaan is om op de onderhavige aanvraag te beslissen.




In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Beroep op Zambrano kan via EU-toetsing en hoeft niet middels aanvraag gezinshereniging/ 8 EVRM (uitspraak Raad van State)

Uitspraak ​201207385/1/V4
Datum van uitspraak vrijdag 9 augustus 2013
Tegen de minister voor Immigratie, Integratie en Asiel
Proceduresoort Hoger beroep
Rechtsgebied Vreemdelingenkamer - Overige


4.2. Zoals de Afdeling eerder heeft overwogen (uitspraak van 7 maart 2012 in zaak nr. 201108763/1/V2) doet de in de arresten Ruiz Zambrano en Dereci bedoelde situatie dat de burger van de Unie zijn recht om op het grondgebied van de Unie te verblijven wordt ontzegd, zich slechts voor als de burger van de Unie zodanig afhankelijk is van de burger van een derde land, dat hij als gevolg van de besluitvorming van de staatssecretaris feitelijk wordt gedwongen met de burger van het derde land het grondgebied van de Unie te verlaten. Indien dat het geval is, moet, gezien hetgeen het Hof in deze arresten heeft overwogen, anders dan de staatssecretaris betoogt, worden aangenomen dat het recht van burgers van derde landen om onder de in deze arresten bedoelde omstandigheden bij hun kinderen van jonge leeftijd, burgers van de Unie, te verblijven op het grondgebied van de lidstaten rechtstreeks voortvloeit uit artikel 20 van het VWEU. In dit verband wordt voorts verwezen naar de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep van 17 december 2012, in zaak nr. 10/4069 AKW, ECLI:NL:CRVB:2012:BY5173, waarin de Centrale Raad tot een gelijkluidend oordeel komt.
4.3. De Afdeling heeft eerder overwogen (uitspraak van 7 juli 2003 in zaak nr. 200302048/1, AB 2003, 338), dat een redelijke uitleg van artikel 8, aanhef en onder e, van de Vw 2000 meebrengt dat een onderdaan van een lidstaat die een verblijfsrecht rechtstreeks aan het EG-verdrag ontleent, rechtmatig verblijf in de zin van die bepaling heeft. In de situatie waarin een ontzegging van het verblijf van een burger van een derde land in Nederland meebrengt dat een burger van de Unie het effectief genot wordt ontzegd van de belangrijkste aan zijn status ontleende rechten is, zoals hiervoor overwogen, eveneens sprake van een verblijfsrecht dat rechtstreeks wordt ontleend aan - thans - artikel 20 van het VWEU. Naar het oordeel van de Afdeling brengt in die situatie een redelijke wetsuitleg van de Vw 2000 in het licht van het EU-recht met zich dat een minderjarige Nederlander, die in Nederland verblijft en nimmer gebruik heeft gemaakt van zijn recht op vrij verkeer, valt binnen de reikwijdte van artikel 1, onderdeel e, onder 1°, van de Vw 2000 (vergelijk de uitspraak van de Afdeling van 14 september 2011 in zaak nr. 201012035/1/V3), alsmede dat de betreffende burger van een derde land moet worden aangemerkt als gemeenschapsonderdaan in de zin van artikel 1, onderdeel e, onder onderdeel 2º, van de Vw 2000 en rechtmatig verblijf heeft in de zin van artikel 8, aanhef en onder e, van de Vw 2000.
4.4. Gebleken is dat de staatssecretaris niet alleen een document als bedoeld in artikel 9, eerste lid, van de Vw 2000 verstrekt indien een vreemdeling een verblijfsrecht toekomt op grond van de richtlijn, al dan niet naar analogie toegepast. Zoals de staatssecretaris ter zitting heeft bevestigd, wordt een aanvraag tot afgifte van een document als bedoeld in artikel 9, eerste lid, van de Vw 2000 eveneens ingewilligd bij een geslaagd beroep op het arrest van het Hof van 11 juli 2002, C-60/00, Carpenter (www.curia.europa.eu).
Voor het oordeel dat uit de arresten Ruiz Zambrano en Dereci kan worden afgeleid dat een vreemdeling - burger van een derde land in de zin van punt 67 van het arrest Dereci - eerst op grond van andere nationale bepalingen dan die strekken tot omzetting van Unierecht een verblijfsvergunning regulier voor bepaalde tijd dient aan te vragen, bestaat, anders dan de staatssecretaris betoogt, geen grond. Hoewel op de vereisten voor een verblijfsvergunning regulier voor bepaalde tijd uitzonderingen kunnen worden gemaakt teneinde verblijfsrecht te verlenen binnen het kader van de arresten Ruiz Zambrano en Dereci, is het naar de huidige stand van de vreemdelingenwetgeving in het licht van het EU-recht onevenredig bezwarend om van een vreemdeling die een beroep wenst te doen op artikel 20 van het VWEU, te vergen om een aanvraag om een verblijfsvergunning regulier voor bepaalde tijd in te dienen. In de Vw 2000 is immers tevens de bevoegdheid tot afgifte van een document als bedoeld in artikel 9, eerste lid, van de Vw 2000 opgenomen en dat document is bedoeld voor en sluit naar zijn aard beter aan bij een rechtstreeks uit artikel 20 van de VWEU voortvloeiend verblijfsrecht, waarvoor louter is vereist dat de in de arresten Ruiz Zambrano en Dereci bedoelde situatie zich voordoet.
4.5. Gelet op het hiervoor overwogene concludeert de Afdeling dat indien blijkt dat een burger van een derde land zich bevindt in de in de arresten Ruiz Zambrano en Dereci bedoelde situatie, afgifte van een document als bedoeld in artikel 9, eerste lid, van de Vw 2000 waaruit rechtmatig verblijf als gemeenschapsonderdaan blijkt, aangewezen is.

Bron: http://www.raadvanstate.nl/uitspraken/zoeken-in-uitspraken/tekst-uitspraak.html?id=75344&goback=.gsm_1624427_1_*2_*2_*2_lna_PENDING_*2.gmp_1624427.gde_1624427_member_266059275#!

 Dat scheelt een bom duiten aan leges maar betekent wel dat wanneer de Zambrano- Eu toetsing wordt afgewezen er geen toetsing aan de inherente afwijkingsbevoegdheid en artikel 8 EVRM en dergelijke wat in een gewone procedure wel kan zal plaatsvinden.

In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

The EU offers refuge to those fleeing homophobia (NOT THAT EASILY DONE PEEPS)


The EU offers refuge to those fleeing homophobia

The EU offers refuge to those fleeing homophobia
Gay people who are criminalized in their own countries because of their sexual orientation can be granted refugee status in the European Union.
This is according to the conclusions of the Advocate General of the European Court of Justice, Eleanor Sharpston, in the case of three citizens from Sierra Leone, Uganda and Senegal. Each country metes out severe punishment for homosexuality, including life imprisonment.
Under Directive 2004/83/EC, which refers to the provisions of the Geneva Convention, a citizen of a third country may apply for refugee status if they have a well-founded fear of being persecuted for reasons of race, religion, nationality, political opinion or membership of a particular social group, and if they are outside their country of nationality and cannot or, for fear of persecution, do not want to seek that country’s protection.
In the case in question, the Council of State of the Netherlands, where the three had applied, asked the Court whether gay citizens constitute a “particular social group”. The judge’s response was affirmative. In her view, “the wording of the Directive shows that the EU legislature has indicated that people who share a characteristic of sexual orientation do count as being members of a particular social group.”
Eleanor Sharpston clarified that “the criminalization of homosexual activity does not in itself constitute an act of persecution within the meaning of the Directive.” It is up to the relevant national authorities to assess whether it is probable that a particular asylum applicant has been subjected to sufficiently serious measures, in terms of their nature or frequency, to constitute a violation of human rights. It is not enough that homosexuality is considered a crime in the country of origin: there must also be evidence of persecution.
The case sets a precedent for asylum seekers in Europe who cite sexual harassment as their main motive for seeking asylum. The 2012 report Fleeing Homophobia estimated there to be about 10,000 refugees escaping persecution because of their sexuality.
According to Amnesty International, homosexuality is illegal in 78 countries around the world, while in seven of them (Saudi Arabia, Iran, Mauritania, Sudan, Yemen and parts of Nigeria and Somalia) it is punishable by death. People from the LGBT community face human rights violations, assault, intimidation and discrimination in more than 40 countries including: Albania, Bahamas, Bosnia, Bulgaria, Cameroon, Chile, Croatia, Denmark, Fiji, Georgia, Greece, Iraq, Italy, Jamaica, Latvia, Lebanon, Liberia, Lithuania, Macedonia, Russia, Serbia, South Africa, Taiwan, Tunisia, Turkey, Ukraine, Hungary, Uruguay and Zimbabwe.

Source: http://www.west-info.eu/the-eu-offers-refuge-to-those-fleeing-homophobia/

People the Advocate General is NOT a Judge but someone who advices the Judges before they make their decision. So this is NOT a court ruling. People can claim asylum if they are persecuted because of the fact that they are gay but it is not that easily done. You have to kind off "proof" you are gay and you are persecuted by your government or third parties in your country the government cannot protect you for. This means that in the last situation you have to ask your own government for help first. Only to be by passed if asking help itself is dangerous or completely useless.


In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

IND trekt seksuele geaardheid vluchtelinge Burundi in twijfel

In de Volkskrant staat het volgende artikel:

IND trekt seksuele geaardheid vluchtelinge Burundi in twijfel

Bewerkt door: redactie − 14/08/13, 12:52  − bron: ANP
© ANP. Vrouwe justitia.
De 33-jarige Josine K. werd naar eigen zeggen in haar thuisland Burundi vernederd, verkracht en vervolgd omdat ze lesbisch is. Ze vluchtte naar Nederland in de hoop op een beter leven. Maar de IND gelooft niet dat ze echt op vrouwen valt en wees haar asielaanvraag af. 

De vraag wie nu wel en wie nu niet in werkelijkheid homo /lesbo is is een vraag die vele verschillende immigratiediensten voor problemen stelt. Recent werd er in Engeland misbaar van gesproken dat aan een gesteld lesbienne werd gevraagd hoe ze "het" dan had gedaan. En een paar geleden had een ander land bedacht dat de lakmoes proef kon zijn door een heer een apparaatje aan de "Siegessäule" de hangen en dan wat leuke filmpjes van vrolijke blote heren af te spelen en te kijken of die hem wat deden. Al dit soort dingen worden als mensonterend beoordeeld. Maar aan de andere kant zijn er de mensen die er geen moment voor terugdeinzen om in hun hart te vinden dat iedere homo van een dak moet worden gegooid maar  toch met een stalen gezicht verklaren dat ze homo zijn om een verblijfsvergunning te bemachtigen en vervolgens een poosje later een vrouw willen laten overkomen. En het zal toch echt niet zo zijn dat ze dan ook bi zijn.  

In dit soort zaken van het hart is het moeilijk bewijzen dat je homo bent. In mijn uitgebreide homo vriendenkring lopen niet van die tasjesnichten rond zoals je ze in tv-series ziet. Hoe toon je aan dat je homo bent? Declaraties van gay-sauna's en een abonnement op de gay krant? En hoe toon je aan dat iemand liegt dat hij homo is? Ongelezen gay krant?

In bovenstaande zaak lijkt het er op dat mevrouw echter tegenstrijdige verklaringen in haar relaas heeft gedaan en dat doet dan afbreuk aan iemands geloofwaardigheid. En het enkele feit dat iemand lesbo zou zijn maakt je in mijn opinie niet ook automatisch een vluchtelinge. Benieuwd naar de uitspraak. Lees ook het volgende bericht


PS Volkskrant? De juiste term hier is "asielzoekster". Vluchteling ben je in Nederland als je bent erkend als iemand die vervolgd wordt op gronden genoemd in het Vluchtelingenverdrag.




In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Particuliere hulp voor zwervende Armeense asielzoekers familie die reguliere procedure mogen afwachten

 In de Telegraaf van gisteren staat het volgende artikel:

Asielzoekers tijdelijk in caravan


Gilze en Rijen - De Armeense asielzoekersfamilie Gasparyan heeft een tijdelijk onderdak gevonden. Een inwoner van de gemeente Gilze en Rijen heeft hen via het Steunpunt Ongedocumenteerden Breda (StOB) zijn caravan uitgeleend.

Dat schrijft BN/De Stem. De Armenen moesten 12 juni het asielzoekerscentrum Prinsenbos verlaten en zwierven sindsdien door de bossen bij Breda en Gilze.

 Lees hier verder: http://www.telegraaf.nl/binnenland/21805562/__Asielzoekers_in_caravan__.html

Ik las elders dat meneer een aanvraag voor medische behandeling had ingediend na uitgeprocedeerd te zijn geraakt. Waarom doen mensen dat nou al niet terwijl ze op de behandeling van hun asielverzoek wachten? Een advocaat kan toch inschatten of een asielzaak heel kansrijk is en als iemand dan daadwerkelijk ziek is kan er zekerheid middels een reguliere verblijfsvergunning komen (en ja leges kosten geld).

Hier bood een particulier een tijdelijke opvangmogelijkheid en dat is iets waar niemand bezwaar tegen kan maken want deze mensen mogen in Nederland hun aanvraagprocedure voeren en de belastingbetaler leidt er niet onder als er niet uit belastinggeld wordt geholpen. De eigenaar van de caravan "puts his money where his mouth is" en dat vind ik bewonderenswaardig.




In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Meneer Teeven laat mensen uit verschillende beroepen en belangengroeperingen meedenken over vreemdelingenbewaring!

 Hongerstakers nog altijd in kale isoleercellen opgesloten
Teeven bezoekt TBS-kliniek
Een isoleercel (separatiecel) in het forensisch psychiatrisch centrum Oostvaarderskliniek in Almere. Foto ANP / Marcel Antonisse
Binnenland
Asielzoekers die weigeren te eten of te drinken worden nog steeds in kale isoleercellen geplaatst. Dat meldt NRC Handelsblad vanmiddag. In een brief aan de Nationale ombudsman beloofde staatssecretaris van Justitie Fred Teeven in juni 2011 dat dat niet meer zou gebeuren. Hij nam de aanbevelingen van de ombudsman over om hongerstakers niet meer in een kale cel te isoleren.
De advocaten van een 29-jarige asielzoekster uit Mali en een 21-jarige asielzoeker uit Sierra Leone dienden een klacht in. De asielzoekers moesten beiden een kale isoleercel in vanwege een honger- en/of dorststaking. De commissie van toezicht van het Justitieel Centrum Schiphol verklaarde de klachten eind vorige week gegrond, blijkt uit de beslissingen.


 Lees verder in het NRC hier: http://www.nrc.nl/nieuws/2013/08/15/hongerstakers-nog-altijd-in-kale-isoleercellen-opgesloten/

Misschien moet staatsecretaris Teeven eens mensen vanuit allerlei discipline (ons? ;-)) ) aan een ronde tafel zetten en kijken wat voor ideeen er worden aangedragen en of hij er wat mee kan.

Je kan bijvoorbeeld "straffen" voor slecht gedrag maar probeer ook "goed gedrag" te stimuleren: bijvoorbeeld mensen de mogelijkheid bieden om een moestuin aan te leggen voor de afdeling, naailes te geven, informatica onderwijs..... dingen die mensen bezig houden en vaardigheden leren voor verblijf in het eigen land als iemand niet tegenwerkt tegen uitzetting  en bijvoorbeeld een klein bedrag mee voor de eerste paar dagen verblijf. (Hoeveel denk je dat pro deo advocaten, rechters, detentiedagen etc kosten?) Dat van die moestuin verzin ik niet zelf: het is een Amerikaans project in een grote stad waarmee ze tienermoeders leerden economisch zelfredzaam te zijn.



Diezelfde mensen hebben vaak door hun Nederlandse achterban en mede asielzoekers jarenlang te horen gekregen dat het toch heel vreselijk is als ze terug moeten en dat het heel gevaarlijk is in het land van herkomst. In sommige gevallen was dat misschien zo jaren geleden maar al lang niet meer en kan er wel degelijk een menswaardig bestaan worden opgebouwd. Doorbreek de vrees door bijvoorbeeld mensen uit te nodigen voor het geven van een lezing die ooit zelf zijn teruggegaan en er in geslaagd zijn een goed bestaan op te bouwen (middels video link). Probeer die lethargie te doorbreken en maak van "bankzitters" weer mensen die hun eigen broek kunnen ophouden want dat is wat ze toch ook echt daar zullen moeten kunnen.


In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

09 augustus 2013

Onderzoek naar partnerimmigratie (Nog 1 Marokkaanse deelnemer (m/v) gezocht)


Onderzoeksbureau Ithaca belde en mailde mij vanmorgen over het volgende onderzoek:

"Het onderzoek richt zich op partnermigratie richting Nederland. Het doel van dit onderzoek is om inzicht te krijgen in de ervaringen van mensen die met partnermigratie te maken krijgen of hebben gehad.

We richten ons hier op de vorm van migratie waarbij één partner al in Nederland woont en de andere partner als migrant naar Nederland komt met als doel om hier een gezin te vormen. Er is weinig bekend over hoe het met deze migranten gaat en er is weinig informatie via deze migranten of hun partner zelf. Het onderzoek gaat over de achtergrond van de migratie en de leefsituatie van de partnermigranten en hun gezin in Nederland.

Voor dit onderzoek zijn we op zoek naar een Marokkaans koppel waarvan een iemand al in Nederland woonde en iemand is getrouwd die nog in Marokko woonde. Het gaat om een diepte-interview."

Contactpersoon Inge Razenberg, i.razenberg@labyrinthonderzoek.nl, 030 - 262 71 91



Kamerstukken: uitvoering kinderpardon, Chinese tolken en veiligheidssituatie in Irak

  17h

  8 Aug
Beantwoording kamervragen over 2 Chinese tolken die door de IND op non-actief zijn gezet.

Beantwoording kamervragen over de veiligheidssituatie in Irak

Zie dit tevens als een aanrader om beide advocaten vreemdelingenrecht op Twitter te volgen. #FF, follow frday, noemen ze dat op twitter.

In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Inburgering: leer Polen zwemmen in Nederlands open water

 DEN HAAG -
De Poolse ambassade en de Reddingsbrigade Nederland zijn vrijdag een voorlichtingscampagne begonnen om het aantal zwemongevallen onder Polen terug te dringen. Directe aanleiding zijn incidenten in het afgelopen weekeinde, waarbij in totaal vijf Poolse zwemmers in Nederland verdronken.

 Lees verder in de Telegraaf: http://www.telegraaf.nl/binnenland/21798222/__Leer_Polen_zwemmen__.html

In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

08 augustus 2013

Kan de Afdeling Bestuursrecht van de Raad van State ook de naam van de advocaat noemen?

Doordat de Raad van State in zijn uitspraken niet de advocaat noemt (dat doen ze nou in het buitenland wel altijd)is het voor een derde heel moeilijk om eens overleg te plegen met/ vragen te stellen aan die advocaat.




Waarom gebeurt dat niet? Omdat er geen zitting is? Of omdat ze dan geen reclame willen maken?

Als je een Britse uitspraak ziet dan staat er de barrister genoemd (diegene die pleit, de procureur) maar ook diegene die hem heeft geinstrueerd (de solicitor).

 
Juist omdat de uitspraken van de Raad van State zoals geplaatst op rechtspraak.nl heel summier zijn (Dit ook weer in tegenstelling tot de  zeer uitgebreide wijze inclusief procedure geschiedenis zoals hun Britse ambtsgenoten het doen) is het vaak voor een lezer niet altijd duidelijk waarom die uitspraak zo is geworden.




In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

De beoordeling van een beroep op het traumatabeleid (uitspraak Raad van State)

ECLI:NL:RVS:2013:656

Instantie Raad van State
Datum uitspraak 02-08-2013
Datum publicatie 07-08-2013
Zaaknummer 201204867/1/V1
Rechtsgebieden Vreemdelingenrecht
Bijzondere kenmerken Hoger beroep
Inhoudsindicatie Bij onderscheiden besluiten van 15 november 2011 heeft de minister voor Immigratie en Asiel de aan de vreemdelingen verleende verblijfsvergunningen asiel voor bepaalde tijd opnieuw ingetrokken. Deze besluiten zijn aangehecht.
Vindplaatsen Rechtspraak.nl


3. In de grieven 3 en 4 klaagt de staatssecretaris dat de rechtbank zijn toelichting ter zitting dat het traumatabeleid in dit geval niet van toepassing is, nu onduidelijk is wie de aanslag op de zoon van vreemdeling 1 en 2 (hierna: de zoon) heeft gepleegd, ten onrechte als tardief buiten beschouwing heeft gelaten. Volgens de staatssecretaris heeft de rechtbank miskend dat hij die toelichting al in het verweerschrift in beroep heeft gegeven. De staatssecretaris klaagt voorts dat de rechtbank ten onrechte heeft overwogen dat niet valt in te zien waarom hij onaannemelijk acht dat de zoon van overheidswege dan wel door politieke of militante groeperingen is gedood, terwijl hij heeft gezegd ermee bekend te zijn dat incidenten als waarover vreemdeling 2 heeft verklaard in de bedoelde periode in Irak plaatsvonden. Volgens de staatssecretaris heeft de rechtbank miskend dat het aan de vreemdelingen is om aannemelijk te maken dat de zoon is gedood door een groepering als hiervoor bedoeld. Dat incidenten als die waarbij de zoon is gedood in de bedoelde periode in Irak plaatsvonden, maakt nog niet dat moet worden aangenomen dat hij door zodanige groepering is gedood, aldus de staatssecretaris.
3.1. Volgens paragraaf C2/4.2.4 van de Vreemdelingencirculaire 2000 (hierna: de Vc 2000), zoals ten tijde van belang luidend, is het traumatabeleid slechts van toepassing indien de traumatiserende ervaringen, bedoeld in paragraaf C2/4.2.3 van de Vc 2000, zijn veroorzaakt van overheidswege, door politieke of militante groeperingen die de feitelijke macht uitoefenen in het land van herkomst of een deel ervan, of door groeperingen waartegen de overheid niet in staat of niet willens is bescherming te bieden. De beoordeling van het asielrelaas geschiedt voorts op de gebruikelijke wijze ten aanzien van de geloofwaardigheid en aannemelijkheid daarvan. De verklaringen van de vreemdeling worden getoetst aan het gehele asielrelaas en aan de informatie die bekend is over de situatie en de gangbare praktijken in het land van herkomst.
3.2. De staatssecretaris heeft zich in het verweerschrift in beroep en het voornemen dat bij het besluit over vreemdeling 2 is ingelast op het standpunt gesteld dat de dood van de zoon niet leidt tot verblijfsaanvaarding op grond van artikel 29, eerste lid, aanhef en onder c, van de Vw 2000, omdat niet is vastgesteld door wie de zoon is gedood. De rechtbank heeft gelet hierop dit standpunt van de staatssecretaris ten onrechte als tardief buiten beschouwing gelaten.
3.3. Zoals de Afdeling eerder heeft overwogen (onder meer de uitspraak van 4 juni 2010 in zaak nr. 200908052/1/V2), is het, gelet op artikel 31, eerste lid, van de Vw 2000, aan de vreemdeling om aannemelijk te maken dat de traumatiserende ervaring is veroorzaakt door een groepering bedoeld in paragraaf C2/4.2.4 van de Vc 2000.
Vreemdeling 2 heeft verklaard dat zij niet weet door wie de zoon is gedood. Zij heeft voorts verklaard dat hij vermoedelijk door het leger van Al Mehdi is gedood, omdat alleen dat leger in hun wijk aanwezig is en externe strijders daar moeilijk indringen. De rechtbank heeft niet onderkend dat de vreemdelingen aldus niet aannemelijk hebben gemaakt dat de zoon is gedood door een groepering als hiervoor bedoeld en dat zij derhalve niet in aanmerking komen voor vergunningverlening op grond van het traumatabeleid. De verklaring van de staatssecretaris ter zitting bij de rechtbank, dat hij ermee bekend is dat de incidenten waarover vreemdeling 2 heeft verklaard in de bedoelde periode in Irak plaatsvonden, leidt niet tot een ander oordeel. De rechtbank heeft in die verklaring, bezien in het licht van paragraaf C2/4.2.4 van de Vc 2000, ten onrechte grond gezien voor het oordeel dat hij de besluiten ondeugdelijk heeft gemotiveerd.


 Dus als je niet weet wie je kind heeft vermoord dan kan je niet getraumatiseerd zijn? Ik zou graag de onderliggende stukken wel eens willen lezen want zo bot kan het toch niet zijn.

Doordat de Raad van State in zijn uitspraken niet de advocaat noemt (dat doen ze nou in het buitenland wel altijd)is het voor een derde heel moeilijk om eens overleg te plegen met/ vragen te stellen aan die advocaat.




In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Snowden's Asylum: 'It's the law, stupid'





It should be made clear that Russia has no legal, political or moral duty to turn Snowden over to American authorities.

Last Modified: 05 Aug 2013 13:53
Richard Falk

Richard Falk is Albert G. Milbank Professor Emeritus of International Law at Princeton University and Visiting Distinguished Professor in Global and International Studies at the University of California, Santa Barbara. He is also the United Nations Special Rapporteur on Palestinian human rights.

Russia's grant of temporary refugee status to Snowden for one year was in full accord with the normal level of protection to be given to anyone accused of nonviolent political crimes in a foreign country, writes Richard Falk [AP]
 
 
The most influential media in the United States has lived up to its pro-government bias in the Snowden Affair in three major ways: firstly, by consistently referring to Snowden by the demeaning designation of 'leaker' rather than as 'whistleblower' or 'surveillance dissident,' both more respectful and accurate.

Secondly, they are completely ignoring the degree to which Russia's grant of temporary refugee status to Snowden for one year was in full accord with the normal level of protection to be given to anyone accused of nonviolent political crimes in a foreign country, and pursued diplomatically and legally by the government that is seeking to indict and prosecute. In effect, for Russia to have turned Snowden over to the United States under these conditions would have been morally and politically scandalous considering the nature of his alleged crimes
.
Thirdly, the media's refusal to point out that espionage, the main accusation against Snowden, is the quintessential 'political offense' in international law, and as such is routinely excluded from any list of extraditable offenses. That is, even if there had been an extradition treaty between the United States and Russia, it should have been made clear that there was no legal duty on Russia's part to turn Snowden over to American authorities for criminal prosecution, and a moral and political duty not to do so, especially in the circumstances surrounding the controversy over Snowden.

Continue reading the article here: http://www.aljazeera.com/indepth/opinion/2013/08/2013841016657318.html


In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Aanbevolen post

Wytzia Raspe over vluchtelingen, AZC’s, cruiseschepen en mensensmokkelaars

Mr. van de week is Wytzia Raspe. Zij is 25 jaar jurist vreemdelingenrecht in allerlei verschillende rollen. Sinds 2005 schrijft en blogt z...