15 augustus 2013

Meneer Teeven laat mensen uit verschillende beroepen en belangengroeperingen meedenken over vreemdelingenbewaring!

 Hongerstakers nog altijd in kale isoleercellen opgesloten
Teeven bezoekt TBS-kliniek
Een isoleercel (separatiecel) in het forensisch psychiatrisch centrum Oostvaarderskliniek in Almere. Foto ANP / Marcel Antonisse
Binnenland
Asielzoekers die weigeren te eten of te drinken worden nog steeds in kale isoleercellen geplaatst. Dat meldt NRC Handelsblad vanmiddag. In een brief aan de Nationale ombudsman beloofde staatssecretaris van Justitie Fred Teeven in juni 2011 dat dat niet meer zou gebeuren. Hij nam de aanbevelingen van de ombudsman over om hongerstakers niet meer in een kale cel te isoleren.
De advocaten van een 29-jarige asielzoekster uit Mali en een 21-jarige asielzoeker uit Sierra Leone dienden een klacht in. De asielzoekers moesten beiden een kale isoleercel in vanwege een honger- en/of dorststaking. De commissie van toezicht van het Justitieel Centrum Schiphol verklaarde de klachten eind vorige week gegrond, blijkt uit de beslissingen.


 Lees verder in het NRC hier: http://www.nrc.nl/nieuws/2013/08/15/hongerstakers-nog-altijd-in-kale-isoleercellen-opgesloten/

Misschien moet staatsecretaris Teeven eens mensen vanuit allerlei discipline (ons? ;-)) ) aan een ronde tafel zetten en kijken wat voor ideeen er worden aangedragen en of hij er wat mee kan.

Je kan bijvoorbeeld "straffen" voor slecht gedrag maar probeer ook "goed gedrag" te stimuleren: bijvoorbeeld mensen de mogelijkheid bieden om een moestuin aan te leggen voor de afdeling, naailes te geven, informatica onderwijs..... dingen die mensen bezig houden en vaardigheden leren voor verblijf in het eigen land als iemand niet tegenwerkt tegen uitzetting  en bijvoorbeeld een klein bedrag mee voor de eerste paar dagen verblijf. (Hoeveel denk je dat pro deo advocaten, rechters, detentiedagen etc kosten?) Dat van die moestuin verzin ik niet zelf: het is een Amerikaans project in een grote stad waarmee ze tienermoeders leerden economisch zelfredzaam te zijn.



Diezelfde mensen hebben vaak door hun Nederlandse achterban en mede asielzoekers jarenlang te horen gekregen dat het toch heel vreselijk is als ze terug moeten en dat het heel gevaarlijk is in het land van herkomst. In sommige gevallen was dat misschien zo jaren geleden maar al lang niet meer en kan er wel degelijk een menswaardig bestaan worden opgebouwd. Doorbreek de vrees door bijvoorbeeld mensen uit te nodigen voor het geven van een lezing die ooit zelf zijn teruggegaan en er in geslaagd zijn een goed bestaan op te bouwen (middels video link). Probeer die lethargie te doorbreken en maak van "bankzitters" weer mensen die hun eigen broek kunnen ophouden want dat is wat ze toch ook echt daar zullen moeten kunnen.


In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Geen opmerkingen:

Aanbevolen post

Wytzia Raspe over vluchtelingen, AZC’s, cruiseschepen en mensensmokkelaars

Mr. van de week is Wytzia Raspe. Zij is 25 jaar jurist vreemdelingenrecht in allerlei verschillende rollen. Sinds 2005 schrijft en blogt z...