Uitbreiding grensarbeid en kennismigratie

Minister Donner van SZW en Hirsch Balin van Justitie willen dat kennismigranten uit landen buiten de EU die in Duitsland of België willen (blijven) wonen en in Nederland willen werken, minder moeizaam toegang tot de Nederlandse arbeidsmarkt kunnen krijgen.
In zijn brief aan de Tweede Kamer schrijft Donner dat de provincies Limburg, Noord Brabant, Zeeland en Groningen signaleren, dat een derdelander die in Duitsland of België wil (blijven) wonen en die als kennismigrant bij een bedrijf in Nederland wil werken, nu alleen als ‘gewone arbeidsmigrant’ toegang tot de Nederlandse arbeidsmarkt krijgt. Want, hij voldoet niet aan de voorwaarde voor een verblijfsvergunning als kennismigrant op basis van de kennismigrantenregeling.



Aanvragen tewerkstellingsvergunning
Donner wijst de Tweede Kamer erop dat ook de per juli 2011 te implementeren Blue cardrichtlijn uit gaat van verblijf in Nederland. Zijn werkgever moet dus een tewerkstellingsvergunning (TWV) aanvragen, waarbij UWV een arbeidsmarkttoets uitvoert (de kennismigrantenregeling kent geen arbeidsmarkttoets). Genoemde grensprovincies vragen al langere tijd om versoepeling van de toegang tot onze arbeidsmarkt voor deze doelgroep.



Voorwaarden TWV
Het ministerie SZW heeft met Limburg samen een oplossing gevonden. Werkgevers van kennismigranten, die aan de voorwaarden van de kennismigrantenregeling en aan enkele andere reguliere TWV-voorwaarden voldoen, kunnen bij UWV zonder arbeidsmarkttoets een tewerkstellingsvergunning krijgen. Daarbij gaat het om de volgende voorwaarden:

•Allereerst toetst UWV (aan de hand van de bij de TWV-aanvraag te overleggen document) of de betrokken werknemer legaal verblijft in het land waar hij woont.
•Er worden geen voorwaarden gesteld aan de verblijfsduur voorafgaand aan de TWV-aanvraag.
•De werkgever is verplicht UWV te informeren, indien betrokken werknemer in het verblijfsland zijn verblijfstitel verliest. Indien dit gebeurt wordt de TWV ingetrokken.
•Belangrijk is ook dat de betrokken werknemer door arbeid in Nederland te verrichten, in het verblijfsland een geldige verblijfstitel behoudt.
•De betrokken werknemer moet op het moment van de TWV-aanvraag al feitelijk in Duitsland of België verblijven, dan wel aldaar tenminste een feitelijk woonadres hebben.
•De werkgever moet toegelaten zijn tot de Kennismigrantenregeling en vanaf 1 januari 2011, invoering Modern Migratiebeleid, erkend referent zijn.
•De duur van de te verrichten arbeid moet langer zijn dan drie maanden, en het arbeidscontract moet voldoen aan de inkomenskriteria van de Kennismigrantenregeling: €. 50.183 voor 30-plussers, €. 36.801 voor 30-minners, salarisniveaus 2010. Voor veel functiecategorieën in de sfeer van onderzoek en wetenschap gelden deze salariscriteria niet: zij kunnen ongeacht de salarishoogte als kennismigrant in ons land werken. De beloning is, mede gezien de functie-eisen, marktconform.
•UWV toetst of huisvesting en woonadres van betrokken werknemer in orde zijn.
•De maximale duur van de te verstrekken TWV is, net als bij andere TWV’s, drie jaar.


De wijziging zal in de uitvoeringsregels van de Wet arbeid vreemdelingen (WAV) worden verankerd en -in het kader van de lopende herziening van de WAV- in 2011 in werking treden.


Bron: http://www.hrpraktijk.nl/nieuws/nieuws/uitbreiding-grensarbeid-en-kennismigratie.549392.lynkx

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Interview met Aad van Elswijk, advocaat vreemdelingenrecht te Rotterdam

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag

VACATURE: (junior) juridisch medewerker bij advocatenkantoor Everaert

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

Vraag: Kan ik mijn oude moeder naar Nederland halen?