27 juni 2010

Celdeur openzetten is onvoldoende verbetering voor jonge vreemdelingen

Een cel blijft een cel. Minister van Justitie Hirsch Ballin stelt voor om van de huidige jeugdgevangenis ‘De Maasberg’ een vrijheidsbeperkende locatie te maken. Daarmee zou de capaciteit van ‘De Maasberg’ alsnog benut blijven, zo betoogt de minister. De organisaties in de coalitie ‘Geen Kind in de Cel’ waar ook INLIA deel van uit maakt zijn niet tevreden over de maatregelen die minister Hirsch Ballin aankondigt als alternatief voor de vreemdelingenbewaring van alleenstaande minderjarige jongeren op ‘De Maasberg’.


In Justitiële Jeugdinrichting ‘De Maasberg’ in Overloon (Noord-Brabant) worden sinds 2008 alleenstaande minderjarige vreemdelingen opgesloten die het land wilden binnenkomen of zijn aangehouden bij een identiteitscontrole terwijl ze geen verblijfsdocumenten hebben. De Verenigde Naties, de Raad van Europa en vele nationale mensenrechten- en vluchtelingenorganisaties hebben kritiek geuit op het opsluiten van jongeren om het enkele feit dat ze illegaal in Nederland zijn. Die kritiek erkent de minister en zijn voorstel ís ook een stap richting vrijheid. De maatregelen die hij aankondigt zijn echter zeer mager en komen ook niet tegemoet aan de eisen uit het Kinderrechtenverdrag.

Om ‘De Maasberg’ werkelijk kinderrechtenproof te maken zouden de hekken en poorten gesloopt moeten worden, de cellen afgebroken, de ontelbare sloten en camera’s ontmanteld. Er zou gelegenheid moeten zijn om gemakkelijk vanuit ‘De Maasberg’ naar school te gaan buiten de poort, vrienden te ontvangen en te laten logeren en naar het voetbal te kijken in de stad. ‘De Maasberg’ zou daarmee ook op een andere locatie moeten staan, want nu ligt de instelling te zeer geïsoleerd van de buitenwereld om enig normaal sociaal leven mogelijk te maken.

Gaat de minister dat sloopplan aanpakken? Natuurlijk niet. En dat hoeft ook niet. Het is veel eenvoudiger om fatsoenlijke, kleinschalige opvang te organiseren waarin jongeren geholpen worden bij het opbouwen van een perspectiefvol bestaan. In of buiten Nederland. En dan kunnen de mensen van ‘De Maasberg’ daar hun pedagogische kwaliteiten inzetten. Buiten de gevangenis. In de echte vrijheid.

Bron: http://www.inlia.nl/news/show/celdeur-openzetten-is-onvoldoende-verbetering-voor-jonge-vreemdelingen




Ook bij mij ging 's-nachts de deur op slot toen ik zestien was en mocht ik niet zomaar doen waar ik zin in had en dat was gewoon dan de buitendeur die mijn moeder dan op slot draaide. Het gaat hier wel om minderjarigen waar de overheid de verantwoordelijkheid voor heeft gekregen.


Daarbij komt dat als het als alternatief voor vreemdelingenbewaring is bedoeld hier ook het element van voorkomen dat mensen zich aan het toezicht onttrekken bij zit. Sowieso kunnen deze jongeren alleen in vreemdelingenbewaring zitten vermoed ik toch als ze niet als alleenstaande minderjarige vreemdeling zijn erkent of al in procedure waren.


Daarnaast zie je ook dat vaak jongeren naar Nederland komen en daar in handen vallen van de verkeerde personen. Het team mensenhandel probeert dat tegen te gaan en ligt daarom soms in een greppel te posten bij een asielzoekerscentrum en ziet de pooiers daar gewoon verschijnen. Dus een deur die op slot gaat kan ook bescherming bieden.


Dus aan zoiets als bovengenoemde situatie zitten vaak vele andere aspecten.

1 opmerking:

de webmaster zei

Ik ben benieuwd naar de visie van DT&V-ers op dit bericht.

Aanbevolen post

Wytzia Raspe over vluchtelingen, AZC’s, cruiseschepen en mensensmokkelaars

Mr. van de week is Wytzia Raspe. Zij is 25 jaar jurist vreemdelingenrecht in allerlei verschillende rollen. Sinds 2005 schrijft en blogt z...