Weer worden Irakezen gedwongen uitgezet

Op 9 juni vindt er weer een gedwongen uitzetting van Irakezen plaats. Amnesty roept de betrokken Europese landen, waaronder Nederland, op om deze uitzettingen te stoppen, omdat deze mensen bij terugkeer serieus gevaar lopen.
Nederland, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Zweden gaan een aantal Irakezen gedwongen uitzetten naar Bagdad. Dit is volgens Amnesty in directe overtreding met de richtlijnen van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR). De vluchtelingenorganisatie heeft regeringen dringend verzocht om mensen niet terug te sturen naar Irak, voordat de veiligheidssituatie is verbeterd.

Mensen afkomstig uit de vijf gevaarlijkste provincies, Ninewa, Kirkuk, Diayala, Salah al-Din en Bagdad, zouden volgens de UNHCR de vluchtelingenstatus of subsidiaire vorm van bescherming moeten krijgen. De cases van asielzoekers afkomstig uit andere provincies, zouden individueel beoordeeld moeten worden. Op basis van de beoordeling moet worden besloten of deze mensen recht hebben op bijvoorbeeld een vluchtelingenstatus of tijdelijke bescherming totdat de situatie in Irak is verbeterd.

Achtergrond
Amnesty International heeft diverse Irakezen gesproken die op 30 maart 2010 uitgezet zijn vanuit Rotterdam naar Irak. Een van de 35 uitgezette vluchtelingen was een 22- jarige Shiitisch-Turkmeense man uit Tal Afar, een stad ten noorden van Mosul. In Tal Afar zijn de afgelopen jaren honderden burgers vermoord als gevolg van sektarisch of ander politiek gemotiveerd geweld. Dit geweld duurt nog steeds voort. Half april was de man nog steeds gestrand in Bagdad. Hij durft niet terug te keren naar zijn woonplaats of de omliggende regio uit angst voor zijn leven.

Meer informatie

•Lees het volledige Engelstalige persbericht
•Lees een eerder nieuwsbericht van Amnesty over gedwongen uitzettingen naar Irak en het bijbehorende persbericht
•Download het Amnesty-rapport Iraq: Civilians Under Fire
•Lees meer achtergrondinformatie op onze landenpagina

Bron: http://www.amnesty.nl/wereldnieuws_artikel/63024

Reacties

Anoniem zei…
Waar is de stelligheid dat er vandaag een uitzetting naar Irak plaatsvindt op gebaseerd?
de webmaster zei…
Beste Anoniem,
Dit staat net in de toegezonden Update van Vluchtelingenwerk:
"Vluchtelingenwerk Nederland, Amnesty International en de UNHCR spreken hun bezorgdheid uit over de geplande groepsuitzetting naar Irak op 10 juni 2010 vanuit Zweden door de autoriteiten van Nederland, Noorwegen, Zweden en het Verenigd Koninkrijk."
Ik neem aan dat de advocaten en de betrokken vreemdelingen ook op de hoogte zijn gebracht.

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

š—Ŗš—¼š—²š—»š˜€š—±š—®š—“ šŸ­šŸ³ š—·š—®š—»š˜‚š—®š—暝—¶ š˜‚š—¶š˜š˜€š—½š—暝—®š—®š—ø š—¼š˜ƒš—²š—æ š˜š—¶š—·š—±š—²š—¹š—¶š—·š—øš—² š—Æš—²š˜€š—°š—µš—²š—暝—ŗš—¶š—»š—“ š˜ƒš—®š—» ‘š—±š—²š—暝—±š—²š—¹š—®š—»š—±š—²š—暝˜€’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

Boek geeft gezicht aan vluchtelingenproblematiek - hoe een Koerdische Irakees kapper in Leiden werd

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)