De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

09 juni 2010

Weer worden Irakezen gedwongen uitgezet

Op 9 juni vindt er weer een gedwongen uitzetting van Irakezen plaats. Amnesty roept de betrokken Europese landen, waaronder Nederland, op om deze uitzettingen te stoppen, omdat deze mensen bij terugkeer serieus gevaar lopen.
Nederland, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Zweden gaan een aantal Irakezen gedwongen uitzetten naar Bagdad. Dit is volgens Amnesty in directe overtreding met de richtlijnen van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR). De vluchtelingenorganisatie heeft regeringen dringend verzocht om mensen niet terug te sturen naar Irak, voordat de veiligheidssituatie is verbeterd.

Mensen afkomstig uit de vijf gevaarlijkste provincies, Ninewa, Kirkuk, Diayala, Salah al-Din en Bagdad, zouden volgens de UNHCR de vluchtelingenstatus of subsidiaire vorm van bescherming moeten krijgen. De cases van asielzoekers afkomstig uit andere provincies, zouden individueel beoordeeld moeten worden. Op basis van de beoordeling moet worden besloten of deze mensen recht hebben op bijvoorbeeld een vluchtelingenstatus of tijdelijke bescherming totdat de situatie in Irak is verbeterd.

Achtergrond
Amnesty International heeft diverse Irakezen gesproken die op 30 maart 2010 uitgezet zijn vanuit Rotterdam naar Irak. Een van de 35 uitgezette vluchtelingen was een 22- jarige Shiitisch-Turkmeense man uit Tal Afar, een stad ten noorden van Mosul. In Tal Afar zijn de afgelopen jaren honderden burgers vermoord als gevolg van sektarisch of ander politiek gemotiveerd geweld. Dit geweld duurt nog steeds voort. Half april was de man nog steeds gestrand in Bagdad. Hij durft niet terug te keren naar zijn woonplaats of de omliggende regio uit angst voor zijn leven.

Meer informatie

•Lees het volledige Engelstalige persbericht
•Lees een eerder nieuwsbericht van Amnesty over gedwongen uitzettingen naar Irak en het bijbehorende persbericht
•Download het Amnesty-rapport Iraq: Civilians Under Fire
•Lees meer achtergrondinformatie op onze landenpagina

Bron: http://www.amnesty.nl/wereldnieuws_artikel/63024

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Waar is de stelligheid dat er vandaag een uitzetting naar Irak plaatsvindt op gebaseerd?

de webmaster zei

Beste Anoniem,
Dit staat net in de toegezonden Update van Vluchtelingenwerk:
"Vluchtelingenwerk Nederland, Amnesty International en de UNHCR spreken hun bezorgdheid uit over de geplande groepsuitzetting naar Irak op 10 juni 2010 vanuit Zweden door de autoriteiten van Nederland, Noorwegen, Zweden en het Verenigd Koninkrijk."
Ik neem aan dat de advocaten en de betrokken vreemdelingen ook op de hoogte zijn gebracht.

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator