01 december 2015

"Nieuw" boek vreemdelingenrecht: Vreemdelingenrecht begrepen door Parviz Samim

 Vreemdelingenrecht begrepen door Parviz Samim
Ik heb het zelf niet in huis dus kan niet zeggen wat ik er van vind. Oordeelt u zelf......

"Dit boek beoogt studenten kennis te laten maken met de wereld van het vreemdelingenrecht. De kernzaken van het vreemdelingerecht worden in voor de studenten duidelijke taal uitgelegd. Tevens wordt gebruik gemaakt van vele praktische voorbeelden. Een deel van deze voorbeelden is fictief. Een ander deel is gebaseerd op rechterlijke uitspraken. Zodoende weten studenten hoe het vreemdelingenrecht in de praktijk wordt toegepast. Voorts worden vele ingewikkelde vreemdelingenrechtelijke onderwerpen schematisch weergegeven. Doordat het boek in vijf delen is verdeeld, is het niet alleen geschikt voor de zelfstandige cursus vreemdelingenrecht, maar ook voor cursussen waar het vreemdelingenrecht een onderdeel van is. Dit boek is geschreven voor studenten aan de opleidingen hbo-rechten en SJD. Daarnaast is het geschikt voor professionals die binnen hun werk te maken krijgen met het vreemdelingenrecht.


  • Nederlands
  • Boom Juridische uitgevers
  • augustus 2015
Klik voor meer informatie hier

Ambitieuze titel hoor: na 20 jaar heb ik geregeld het gevoel dat ik iets (nog) niet begrijp en moet ik me inlezen. Vooral dankzij al die wet- en beleidswijzigingen.



Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Het is inderdaad een overzichtelijk en schematisch boek. De fictieve voorbeelden zijn bondig en niet zo kneuterig geschreven als in bijvoorbeeld "migratierecht in de praktijk" (Jantje ging op vakantie naar Costa Rica waar hij een leuke meid tegen het lijf liep, etc)

Nadeel van dit boek is dat het voor de praktijk al snel de benodigde diepgang mist maar dat kun je misschien ook niet verwachten van een inleidend boek. Wat wel een (te verwijten) tekortkoming is, is dat er nagenoeg niets in staat over de Europa-route. (wat dat betreft voldoet "migratierecht in de praktijk" beter)

Al met al is het zeker geen slecht boek maar niet (echt) een verbetering ten opzichte van "vreemdelingenrecht in vogelvlucht" en/of "Hoofdzaken vreemdelingrecht". Wat mij betreft is er meer behoefte aan een echt handboek "migratierecht".

vreemdelingenrecht.com zei

Dank Peter voor de uitleg! Hoe vindt je het boek van Kampstra? Inderdaad worden er op het moment vooral HBO-studieboeken uitgegeven en moet je voor het zwaardere werk naar de Engelstalige markt waardoor je niets meekrijgt van de Nederlandse praktijk. Persoonlijk vind ik Migratierecht in de Praktijk echter wel een goed boek om gewoon goed het vak te leren en dan kijken we naar de Europese jurisprudentie voor het ingewikkelde redeneren.

Anoniem zei

Beste Wytzia,

Dank je voor de reactie. Ik ben het ook met je eens dat "Migratierecht in de praktijk" een goed boek is maar die fictieve casussen zijn een beetje te schools en te lang naar mijn smaak. Maar qua informatie vind ik het wellicht het meest volledige boek op het gebied van reguliere migratie.

Het boek van Kampstra is wat zakelijker en bondiger (en wellicht saaier) geschreven. "Hoofdzaken vreemdelingenrecht" is een passende titel aangezien inderdaad bijna alle hoofdzaken in ongeveer 170 bladzijdes aan bod komen. Niet veel meer maar ook niet veel minder. Ik vind het wel een prettig boek als naslagwerk maar jammer dat ook in dit boek de Europa-route niet behandeld wordt. Ik houd er van om boeken te lezen op het gebied van migratierecht maar de inhoud van "Hoofdzaken vreemdelingrecht," "vreemdelingrecht in vogelvlucht" en nu "Vreemdelingrecht begrepen" zijn dus nagenoeg identiek.

Het Engelstalige boek "European Migration Law" geschreven door Pieter Boeles is wat betreft de Europa-route erg interessant. Zijn er andere Engelstalige boeken die je kunt aanraden? Het valt me op dat die boeken al snel meer dan 100 euro kosten, wat mij dan motiveert om me dan maar zelf op de jurisprudentie te storten voor de fijnere details.

Aanbevolen post

Wytzia Raspe over vluchtelingen, AZC’s, cruiseschepen en mensensmokkelaars

Mr. van de week is Wytzia Raspe. Zij is 25 jaar jurist vreemdelingenrecht in allerlei verschillende rollen. Sinds 2005 schrijft en blogt z...