De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

14 december 2015

Nee het was geen grapje: Speciale schoonmaaktraining voor asielzoekers om zelfredzaamheid te vergroten

En ja als je er goed over nadenkt hebben wij het ook van ouders geleerd of van huisgenoten in onze studententijd. En dan klinkt het helemaal niet raar dat je hier andere middelen en methodes moet leren kennen en dat beter werkt als iemand het voordoet.Speciale schoonmaaktraining voor asielzoekers om zelfredzaamheid te vergroten

Asito gaat asielzoekers met een verblijfsvergunning helpen typisch Nederlandse schoonmaakgewoonten onder de knie te krijgen. Een speciaal ontwikkelde training met een toetsochtend moet de zelfredzaamheid van de nieuwe inwoners helpen vergroten en daarmee hun inburgering versnellen aldus het schoonmaakbedrijf. Vanaf 10 december gaat een eerste groep vluchtelingen deze cursus volgen bij azc Dronten. Zij krijgen na afloop een diploma.
Hiljo Martens, regio opleider noord bij Asito, omschrijft de training als een ‘alternatieve inburgeringscursus’. Behalve dat deelnemers wordt geleerd wat je waarmee schoonmaakt, leren ze tegelijk de woorden van allerlei gebruiksvoorwerpen in en om het huis, die met enige regelmaat gereinigd moeten worden of gebruikt worden om mee schoon te maken. Regio opleider Martens: “Een stoffer en blik bijvoorbeeld. Dat iemand bij het horen van die woorden weet wat daarmee wordt bedoeld.”

Wennen aan andere manier van leven

Vluchtelingen die na het azc een eigen woning betrekken, moeten vaak wennen aan een nieuwe manier van leven waarbij heel veel zaken anders gebeuren dan in hun geboorteland. Ook schoonmaakgewoonten zijn anders. Regio opleider Martens: “Als je je leven lang gewend bent om een emmer water te legen op de stenen vloer van je huis om deze schoon te krijgen, doe je dat ook bij een laminaatvloer. Met als gevolg dat die binnen de kortste keren bol gaat staan.” Martens zegt ‘duizenden’ van dit soort voorbeelden uit de praktijk te kunnen noemen. Ook de standaard schoonmaakmiddelen die in iedere supermarkt te koop staan, zorgen geregeld voor hoofdbrekens en ongelukken. “Een tafel schrobben met een halve fles allesreiniger: als je onbekend bent met de middelen die hier te koop zijn, dan gebeurt dat.”

Belangrijke psychologische werking

De eerste groep asielzoekers die de training gaat volgen bestaat voornamelijk uit vrouwen, maar ook een aantal mannen doet mee. De laatsten krijgen speciaal een instructie glasbewassing van een professionele glazenwasser. De cursus wordt afgesloten met een toetsochtend waarna de deelnemers hun certificaat in ontvangst nemen. Zo’n diploma heeft ook een belangrijke psychologische werking. Martens: “Mensen voelen zich trots. Er wordt veel gewicht aan toegekend, weten we van het COA. Zoiets motiveert.”

De verveling doorbreken

Omdat de werkgelegenheid in de schoonmaakbranche toeneemt, kan de training een eenvoudige opstap zijn naar een eerste baan in Nederland. Een ander voordeel van de schoonmaaktraining is dat het een wel-kome onderbreking vormt voor veel asielzoekers die nog niet mogen werken zolang ze geen verblijfstatus hebben. Het gedwongen nietsdoen maakt vaak apathisch. Martens: “De schoonmaaktraining vraagt om de nodige inzet. Deelnemers moeten een paar dagen leren, met z’n allen de schouders eronder zetten.”

Het originele artikel staat hier: http://www.fmm.nl/topics/facilitaire-dienstverlening-gebouwbeheer/nieuws/speciale-schoonmaaktraining-voor-asielzoekers-om

Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator