Verblijfsvergunning kwijt na 3 veroordelingen

Een Kamermeerderheid wil dat vreemdelingen die zich in de eerste drie jaren van hun verblijf schuldig maken aan ernstige misdrijven (waarvoor gevangenisstraffen van tenminste twee weken worden opgelegd) na drie veroordelingen worden uitgezet.

Een voorstel daartoe van de twee grootste regeringspartijen, CDA en PvdA, kreeg donderdagnacht (19/2/2010) een ruime Kamermeerderheid achter zich. Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie had woensdag (17/2/2010) tijdens een overleg in de Tweede Kamer deze motie nog ontraden omdat die zou leiden tot een te grote werkbelasting voor de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).



Glijdende schaal
Het kabinet had zelf al voorgesteld om de zogenaamde ‘glijdende schaal’ (het verband dat wordt gelegd tussen de ernst van een misdaad en de verblijfsvergunning) aan te scherpen. Als in de eerste drie verblijfsjaren vijf keer een misdrijf zou worden begaan in de sfeer van huiselijk geweld, mensenhandel of drugs- en wapenhandel dan wordt de verblijfsvergunning ingetrokken. Bij ernstige delicten zoals zedenzaken en moord- en doodslag wordt de strafmaat zelfs met een factor twee vermenigvuldigd zodat eerder tot uitzetting kan worden overgegaan.

Voorstellen van de PVV om direct bij een eerste veroordeling tot uitzetting over te gaan en van de VVD om dat na twee straffen te doen konden niet op een Kamermeerderheid rekenen. Volgens minister Hirsch Ballin zou het voorstel van de PVV ook indruisen tegen diverse internationale verdragen waaraan Nederland zich heeft verbonden.

Eerwraakmoordenaar
Bij het aanscherpen van de glijdende schaal speelt mee een kwestie rond een eerwraakmoordenaar uit Irak. Op basis van de vroegere regelgeving moest Nederland tandenknarsend toestaan dat de man in Nederland mocht blijven want naast de ernst van het misdrijf spreekt in het voordeel van een veroordeelde als hij lang in Nederland verblijft. De aangescherpte regelgeving maakt het niet mogelijk de eerwraakmoordenaar alsnog uit te zetten maar voorkomt wel dat zo’n zaak zich in de toekomst nog eens kan voordoen.

Minister Hirsch Ballin zal in de loop van april de Kamer een overzicht geven welke straffen leiden tot welke verblijfsrechtelijke gevolgen

Bron: http://www.wereldjournalisten.nl/artikel/2010/02/22/verblijfsvergunning_kwijt_na_3_veroordelingen/

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

š—Ŗš—¼š—²š—»š˜€š—±š—®š—“ šŸ­šŸ³ š—·š—®š—»š˜‚š—®š—暝—¶ š˜‚š—¶š˜š˜€š—½š—暝—®š—®š—ø š—¼š˜ƒš—²š—æ š˜š—¶š—·š—±š—²š—¹š—¶š—·š—øš—² š—Æš—²š˜€š—°š—µš—²š—暝—ŗš—¶š—»š—“ š˜ƒš—®š—» ‘š—±š—²š—暝—±š—²š—¹š—®š—»š—±š—²š—暝˜€’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Interview met Aad van Elswijk, advocaat vreemdelingenrecht te Rotterdam

Wat als je vergeten bent je verblijfsvergunning te verlengen?

Vraag: Kan ik mijn oude moeder naar Nederland halen?

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)

Interview met Anton Kleijweg, advocaat vreemdelingenrecht te Voorburg (update: tegenwoordig in Den Haag)

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag