De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

07 februari 2010

Klachten vreemdelingen in detentie meestal 'niet ontvankelijk'

Een vreemdeling die verkracht wordt door een bewaker kan nergens in het detentiecentrum met zijn klacht terecht. Op papier is de klachtenbehandeling goed geregeld, maar in de praktijk vallen er grote gaten. Slechts drie procent van de klachten in vreemdelingendetentie wordt gegrond verklaard. Dat blijkt uit eigen onderzoek van het radio-1 programma Dit Is De Dag.

Door Peter Siebe

Buitenlanders zonder papieren in Nederland komen vaak terecht in vreemdelingendetentie. Ze kunnen een klacht indienen bij de Commissie van Toezicht van het detentiecentrum, bijvoorbeeld als ze slecht worden behandeld. Er zijn veel officiële en soms ernstige klachten over bewakers, maar de Commissies van Toezicht zijn alleen bevoegd om klachten in behandeling te nemen die gaan over beslissingen van de directeur.

Oud-commissielid Edwin van Twist van het detentiecentrum Zeist schat dat de commissies met 80 tot 85 procent van de klachten officieel niets kunnen beginnen, waaronder klachten over bejegening door het personeel en het functioneren van de Medische Dienst. Terwijl veel klachten juist daarover gaan.

Dat blijkt uit het verhaal van ‘Martha’ (haar echte naam is bekend bij redactie). Zij zat in 2009 vast in Detentiecentrum Zeist toen ze een beroerte kreeg. De dagen daarvoor gaf de bewaking haar de verkeerde medicijnen, hoewel ze daar bezwaar tegen maakte. Het duurde dagen voordat een arts ingreep en ze een behandeling kreeg. Na haar vrijlating diende ze een klacht in, die de Commissie van Toezicht van Kamp Zeist niet ontvankelijk verklaarde.

Om iets te doen aan de grote gaten in de klachtenbehandeling start de Stichting L.O.S. vandaag een meldpunt, waar ook Amnesty International aan meedoet.

PvdA-kamerlid Hans Spekman noemde in het radioprogramma de handelswijze 'kortzichtig' en stelt kamervragen aan staatssecretaris Albayrak van justitie.

Bron: http://www.eo.nl/programma/ditisdedag/2008-2009/page/Klachten_vreemdelingen_in_detentie_meestal__niet_ontvankelijk__/articles/article.esp;.mmbase02?article=11319906

Wanneer iemand tijdens de behandeling van zijn zaak over de rechtmatigheid van zijn vreemdelingenbewaring klaagt over de omstandigheden van zijn detentie dan wordt dit door de rechters niet in de procedure meegenomen omdat er klachtencommissies zouden zijn en dus een aparte rechtsgang. Ik vraag me af of met dit artikel in de handin zaken waar echt iets mis is niet kan worden aangevoerd dat er geen apart rechtsmiddel is en de bewaring in strijd is met artikel 3 EVRM en artikel 13 EVRM. Maar wwellicht zijn er nog andere mogelijkheden als de Commissie van Toezicht. Mocht iemand hier meer over weten - ik weet dat dit weblog ook door personeel in de detentiecentra wordt gelezen - geef dan aub uw visie hieronder (zie reactieformulier).

Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator