Klachten vreemdelingen in detentie meestal 'niet ontvankelijk'

Een vreemdeling die verkracht wordt door een bewaker kan nergens in het detentiecentrum met zijn klacht terecht. Op papier is de klachtenbehandeling goed geregeld, maar in de praktijk vallen er grote gaten. Slechts drie procent van de klachten in vreemdelingendetentie wordt gegrond verklaard. Dat blijkt uit eigen onderzoek van het radio-1 programma Dit Is De Dag.

Door Peter Siebe

Buitenlanders zonder papieren in Nederland komen vaak terecht in vreemdelingendetentie. Ze kunnen een klacht indienen bij de Commissie van Toezicht van het detentiecentrum, bijvoorbeeld als ze slecht worden behandeld. Er zijn veel officiƫle en soms ernstige klachten over bewakers, maar de Commissies van Toezicht zijn alleen bevoegd om klachten in behandeling te nemen die gaan over beslissingen van de directeur.

Oud-commissielid Edwin van Twist van het detentiecentrum Zeist schat dat de commissies met 80 tot 85 procent van de klachten officieel niets kunnen beginnen, waaronder klachten over bejegening door het personeel en het functioneren van de Medische Dienst. Terwijl veel klachten juist daarover gaan.

Dat blijkt uit het verhaal van ‘Martha’ (haar echte naam is bekend bij redactie). Zij zat in 2009 vast in Detentiecentrum Zeist toen ze een beroerte kreeg. De dagen daarvoor gaf de bewaking haar de verkeerde medicijnen, hoewel ze daar bezwaar tegen maakte. Het duurde dagen voordat een arts ingreep en ze een behandeling kreeg. Na haar vrijlating diende ze een klacht in, die de Commissie van Toezicht van Kamp Zeist niet ontvankelijk verklaarde.

Om iets te doen aan de grote gaten in de klachtenbehandeling start de Stichting L.O.S. vandaag een meldpunt, waar ook Amnesty International aan meedoet.

PvdA-kamerlid Hans Spekman noemde in het radioprogramma de handelswijze 'kortzichtig' en stelt kamervragen aan staatssecretaris Albayrak van justitie.

Bron: http://www.eo.nl/programma/ditisdedag/2008-2009/page/Klachten_vreemdelingen_in_detentie_meestal__niet_ontvankelijk__/articles/article.esp;.mmbase02?article=11319906

Wanneer iemand tijdens de behandeling van zijn zaak over de rechtmatigheid van zijn vreemdelingenbewaring klaagt over de omstandigheden van zijn detentie dan wordt dit door de rechters niet in de procedure meegenomen omdat er klachtencommissies zouden zijn en dus een aparte rechtsgang. Ik vraag me af of met dit artikel in de handin zaken waar echt iets mis is niet kan worden aangevoerd dat er geen apart rechtsmiddel is en de bewaring in strijd is met artikel 3 EVRM en artikel 13 EVRM. Maar wwellicht zijn er nog andere mogelijkheden als de Commissie van Toezicht. Mocht iemand hier meer over weten - ik weet dat dit weblog ook door personeel in de detentiecentra wordt gelezen - geef dan aub uw visie hieronder (zie reactieformulier).

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

š—Ŗš—¼š—²š—»š˜€š—±š—®š—“ šŸ­šŸ³ š—·š—®š—»š˜‚š—®š—暝—¶ š˜‚š—¶š˜š˜€š—½š—暝—®š—®š—ø š—¼š˜ƒš—²š—æ š˜š—¶š—·š—±š—²š—¹š—¶š—·š—øš—² š—Æš—²š˜€š—°š—µš—²š—暝—ŗš—¶š—»š—“ š˜ƒš—®š—» ‘š—±š—²š—暝—±š—²š—¹š—®š—»š—±š—²š—暝˜€’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Interview met Aad van Elswijk, advocaat vreemdelingenrecht te Rotterdam

Wat als je vergeten bent je verblijfsvergunning te verlengen?

Vraag: Kan ik mijn oude moeder naar Nederland halen?

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)

Interview met Anton Kleijweg, advocaat vreemdelingenrecht te Voorburg (update: tegenwoordig in Den Haag)

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag