07 februari 2010

Vingerafdruk vreemdeling niet helemaal heilig

Minister Hirsch Ballin van Justitie vindt dat de vingerafdrukken van vreemdelingen onder bepaalde voorwaarden mogen worden gebruikt bij onderzoek naar strafbare feiten. Dat schrijft hij woensdag aan de Eerste Kamer. Het gebeurt in Nederland al, maar hij sluit met zijn brief nu ook aan op een voorstel van de Europese Commissie.

Het gaat om de vingerafdrukken die worden opgeslagen in het zogenoemde Eurodac-systeem. Landen in de Europese Unie kunnen met dat systeem onder meer uitvinden waar een vreemdeling het eerst asiel heeft aangevraagd. Dat land moet dan de aanvraag afhandelen.

Het Europese controle-orgaan voor het gebruik van gegevens European Data Protection Supervisor (EDPS) is huiverig voor het plan om vingerafdrukken van asielzoekers en verdachten te vergelijken. Het twijfelt aan legitimiteit en noodzaak en vraagt zich af of het niet buiten proporties is. De EDPS, onder leiding van de Nederlanders Peter Hustinx, is verder bang voor het brandmerken van de vreemdelingen.

Hirsch Ballin deelt de bezwaren niet. De Europese Commissie heeft vastgesteld dat het een tekortkoming is in de bestrijding van misdrijven dat rechtshandhavers geen toegang hebben tot Eurodac. ,,De Europese Unie heeft ten doel een ruimte van vrijheid, veiligheid en recht te creëren'', onderschrijft de bewindsman. Ook gelden strikte voorwaarden voor de toegang tot Eurodac. De Europese Commissie garandeert de grondrechten van de asielzoeker. Iedere lidstaat moet bijvoorbeeld een instantie aanwijzen die de raadpleging van het systeem beoordeelt.


Bron: http://www.depers.nl/binnenland/427435/Vingerafdruk-vreemdeling-niet-helemaal-heilig.html

Geen opmerkingen:

Aanbevolen post

Wytzia Raspe over vluchtelingen, AZC’s, cruiseschepen en mensensmokkelaars

Mr. van de week is Wytzia Raspe. Zij is 25 jaar jurist vreemdelingenrecht in allerlei verschillende rollen. Sinds 2005 schrijft en blogt z...