Voormalig vluchteling exposeert in Gent

Gent is mini-Smak rijker
Voormalig 'anatomisch theater' op Bijlokesite verwelkomt hedendaagse kunstenaars

Wim Waelput (links) en Mekhitar Garabedian: 'Kunst over maatschappelijk relevante onderwerpen.'gia


GENT - Gent is een prachtige nieuwe tentoonstellingsruimte rijker. Waar vroeger op de Bijlokesite anatomielessen werden gegeven, prijkt nu hedendaagse kunst. 'Kiosk' oogt als een helder mini-Smak en is gehuisvest in de gebouwen van het Kask. Karel Van Keymeulen

Kiosk had al enkele jaren een bescheiden werking in een klein glazen paviljoen, maar kan nu zijn vleugels uitslaan in een prachtig gerestaureerd gebouw, waar het licht langs grote ramen en een koepel gul binnenstroomt. Kiosk is een initiatief van de vzw Kunstensite, in samenwerking met Hogeschool Gent Kask (Koninklijke Academie voor Schone Kunsten).

Artistiek verantwoordelijke is Wim Waelput. 'Dit voormalige hospitaalcomplex is van architect Louis Cloquet, die ook het Sint-Pietersstation en het voormalige postgebouw aan de Korenmarkt creëerde. Kiosk is destijds vanuit het Kask gelanceerd, maar wij hebben een eigen werking. We zitten hier perfect op onze plaats, in het Kask en op de cultuurcampus die de Bijlokesite is geworden. De vzw Kunstensite is vorig jaar als enige nieuwkomer voor beeldende kunsten erkend in het kunstendecreet. Wij ontvangen voor drie jaar structurele subsidies. Onze vzw zet ook de matinees op waarbij kunstgaleries in Gent open zijn op zondag. Wij zijn geen kunstgalerie en geen museum. Vergelijk het met een kunstverein zoals in Duitsland bestaat', zegt Waelput.

Opzet van Kiosk is jaarlijks vier tentoonstellingen met jonge hedendaagse kunstenaars te presenteren. 'Wij leggen de klemtoon op creatie. Dat past ook goed bij een kunsthogeschool waar scheppen centraal staat. We zoeken kunstenaars uit België en het buitenland. Zij moeten met de ruimte om kunnen, maar ook onderzoek doen en maatschappelijk relevante onderwerpen.'

Armeense Gentenaar

Mekhitar Garabedian, een Gentenaar van Armeense afkomst, is een van de kunstenaars tijdens de opening. Zijn voorouders vluchtten voor de Armeense genocide in 1915 naar het Syrische Aleppo. Zijn ouders gingen daar in 1981 weg voor de Libanese burgeroorlog. Hij was toen vier jaar oud. Hij studeerde bij de jezuïeten en aan het Kask. Zijn werk heet Young Man Blues. Het is een zoektocht naar zijn identiteit als immigrant.

'Wat gebeurt er met je traditie, je taal en je cultuur als je verhuist. Hoe gaat de migrant om met zijn eigen moedertaal. Die vragen stel ik. Ik spreek Armeens, maar schrijven is moeilijker. Ik deed verwoede oefeningen en daaruit groeide een werk met veel herhalingen. Ik heb het op een muur gezet', zegt Garabedian.

In een ruimte lezen we in neonletters: A young man ain't nothin in this world today. 'Dat komt uit de song Young Man Blues van jazzzanger Mose Allison. The Who coverde die song nog in 1969. Ik zing die song a capella. Een migrant wordt geacht te breken met zijn verleden, maar binnen de Armeense diaspora wordt de band met het vaderland en de traditie gekoesterd', vertelt hij.

In Garabedians werk zitten ook knipogen. 'Mijn thema's zijn al zwaar genoeg, ik wilde ook een lichte toon aanhouden', zegt hij met een licht Gents accent.

Kiosk, Louis Pasteurlaan 2 in Gent, tel. 09-267.01.68. http://www.kioskgallery.be/

Bron: http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=0G2MGTUO

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

Wat is het verschil tussen lawyer en advocaat?

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)