De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

23 februari 2010

Voormalig vluchteling exposeert in Gent

Gent is mini-Smak rijker
Voormalig 'anatomisch theater' op Bijlokesite verwelkomt hedendaagse kunstenaars

Wim Waelput (links) en Mekhitar Garabedian: 'Kunst over maatschappelijk relevante onderwerpen.'gia


GENT - Gent is een prachtige nieuwe tentoonstellingsruimte rijker. Waar vroeger op de Bijlokesite anatomielessen werden gegeven, prijkt nu hedendaagse kunst. 'Kiosk' oogt als een helder mini-Smak en is gehuisvest in de gebouwen van het Kask. Karel Van Keymeulen

Kiosk had al enkele jaren een bescheiden werking in een klein glazen paviljoen, maar kan nu zijn vleugels uitslaan in een prachtig gerestaureerd gebouw, waar het licht langs grote ramen en een koepel gul binnenstroomt. Kiosk is een initiatief van de vzw Kunstensite, in samenwerking met Hogeschool Gent Kask (Koninklijke Academie voor Schone Kunsten).

Artistiek verantwoordelijke is Wim Waelput. 'Dit voormalige hospitaalcomplex is van architect Louis Cloquet, die ook het Sint-Pietersstation en het voormalige postgebouw aan de Korenmarkt creëerde. Kiosk is destijds vanuit het Kask gelanceerd, maar wij hebben een eigen werking. We zitten hier perfect op onze plaats, in het Kask en op de cultuurcampus die de Bijlokesite is geworden. De vzw Kunstensite is vorig jaar als enige nieuwkomer voor beeldende kunsten erkend in het kunstendecreet. Wij ontvangen voor drie jaar structurele subsidies. Onze vzw zet ook de matinees op waarbij kunstgaleries in Gent open zijn op zondag. Wij zijn geen kunstgalerie en geen museum. Vergelijk het met een kunstverein zoals in Duitsland bestaat', zegt Waelput.

Opzet van Kiosk is jaarlijks vier tentoonstellingen met jonge hedendaagse kunstenaars te presenteren. 'Wij leggen de klemtoon op creatie. Dat past ook goed bij een kunsthogeschool waar scheppen centraal staat. We zoeken kunstenaars uit België en het buitenland. Zij moeten met de ruimte om kunnen, maar ook onderzoek doen en maatschappelijk relevante onderwerpen.'

Armeense Gentenaar

Mekhitar Garabedian, een Gentenaar van Armeense afkomst, is een van de kunstenaars tijdens de opening. Zijn voorouders vluchtten voor de Armeense genocide in 1915 naar het Syrische Aleppo. Zijn ouders gingen daar in 1981 weg voor de Libanese burgeroorlog. Hij was toen vier jaar oud. Hij studeerde bij de jezuïeten en aan het Kask. Zijn werk heet Young Man Blues. Het is een zoektocht naar zijn identiteit als immigrant.

'Wat gebeurt er met je traditie, je taal en je cultuur als je verhuist. Hoe gaat de migrant om met zijn eigen moedertaal. Die vragen stel ik. Ik spreek Armeens, maar schrijven is moeilijker. Ik deed verwoede oefeningen en daaruit groeide een werk met veel herhalingen. Ik heb het op een muur gezet', zegt Garabedian.

In een ruimte lezen we in neonletters: A young man ain't nothin in this world today. 'Dat komt uit de song Young Man Blues van jazzzanger Mose Allison. The Who coverde die song nog in 1969. Ik zing die song a capella. Een migrant wordt geacht te breken met zijn verleden, maar binnen de Armeense diaspora wordt de band met het vaderland en de traditie gekoesterd', vertelt hij.

In Garabedians werk zitten ook knipogen. 'Mijn thema's zijn al zwaar genoeg, ik wilde ook een lichte toon aanhouden', zegt hij met een licht Gents accent.

Kiosk, Louis Pasteurlaan 2 in Gent, tel. 09-267.01.68. http://www.kioskgallery.be/

Bron: http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=0G2MGTUO

Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator