De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

26 februari 2010

Lezingenreeks over burgerschap, migratie en nationalisme

Van eind 2008 tot de zomer van 2009 organiseerden de Integratiedienst en Intercultureel Centrum de Centrale voor de eerste keer een reeks lezingen onder de titel ‘Ongehoord. Quo vadis Europa? Over Europa, Verlichting en globalisering’. Nu is er de nieuwe reeks ‘Ongehoord. Over burgerschap, migratie en nationalisme’. Het is een thema dat nauw aansluit bij vragen die ook al in die eerste editie kwamen bovendrijven.

Sinds een paar eeuwen is Europa de bakermat van het concept natiestaat, de staat georganiseerd op basis van een homogene etnisch culturele natie. De laatste halve eeuw is West-Europa echter een belangrijk immigratiegebied geworden. Hoe moet het verder met de natiestaat nu zich op zijn grondgebied grote groepen migranten uit andere etnisch-culturele gemeenschappen vestigen?

In vijf lezingen en gesprekken verkennen de Integratiedienst en De Centrale vanuit een telkens iets andere invalshoek dit vraagstuk, dat meer dan ooit in vele vormen en gedaanten (integratie, inburgering, islamdebat, enz.) de publiek opinie beroert.

VRT-journalist Werner Trio (Klara) leidt alle gesprekken in goede banen.

Lezingen

De eerste lezing ‘Identiteit in tijden van globalisering’ heeft plaats op maandag 8 maart 2010 om 20.30 uur. Centrale gastspreker is Maykel Verkuyten van de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Utrecht. Hij verricht onderzoek naar de etnische, nationale en religieuze identiteit van jonge mensen.

Hij zoomt in op identiteit en hoe die wordt geconstrueerd. Wat is identiteit? Waarom willen mensen zich absoluut tot een groep bekennen? Wat bepaalt waarom en wanneer iemand zich identificeert met een natie, een etnie of een religie? Waarom haalt nu eens de ene identiteit de bovenhand en dan weer de andere?

En hoe verhouden die identiteiten zich tot elkaar? Zijn ze wel altijd verenigbaar? Kunnen ze complementair zijn? Of leiden ze onherroepelijk tot een ‘botsing van culturen’?

Na de lezing gaat professor Verkuyten in gesprek met Ludo Abicht (filosoof en publicist) en Meryem Kanmaz (doctor politieke en sociale wetenschappen, Expertisecentrum voor Islamitische Culturen in Vlaanderen).

De tweede lezing ‘Voor God of vaderland?’ vindt plaats op maandag 29 maart 2010 om 20.30 uur

Centrale gastspreker is Martijn de Koning (docent Islam en Arabisch, Radboud Universiteit Nijmegen). Hij verrichtte onderzoek naar de manier waarop Marokkaans-Nederlandse moslimjongens en -meisjes met hun religieuze identiteit omgaan.

Gespreksgasten: Bahattin Koçak (voorzitter vzw Via Dialoog, Centrum voor Cultuur en Diversiteit), Patrick Loobuyck (doctor in de moraalfilosofie, Universiteiten Antwerpen & Gent) en Rik Pinxten (professor culturele antropologie Universiteit Gent, voorzitter Humanistische Vrijzinnige Vereniging).

De derde lezing ‘Taal en onderwijs: herauten van de natie?’ vindt plaats op maandag 26 april 2010 om 20.30 uur.

Centrale gastspreker is Christiane Timmerman (Centrum voor Migratie en Interculturele Studies, Universiteit Antwerpen). Zij verricht onderzoek naar integratieprocessen bij verschillende groepen in het onderwijs.

Gespreksgasten: Piet Van Avermaet (directeur Steunpunt Diversiteit en Leren, Universiteit Gent) en Metin Özbel (directeur Lucernacollege Gent).

In het najaar wordt de reeks afgerond met ‘De migrant tussen wens en werkelijkheid’ (oktober) en ‘Voorbij de natiestaat?’ (november).

Praktisch

De lezingenreeks ‘Ongehoord. Over burgerschap, migratie en nationalisme.’vindt plaats in De Centrale – Turbinezaal, Kraankinderstraat 2, 9000 Gent.

De toegang is gratis. Voor het programma kan men terecht op de website www.decentrale.be.

1. Identiteit in tijden van globalisering
maandag 8 maart 2010 om 20.30 uur
2. Voor God of vaderland?
maandag 29 maart om 20.30 uur
3. Taal en onderwijs: herauten van de natie?
maandag 26 april om 20.30 uur

Informatie:

Integratiedienst
Kaprijkestraat 12
9000 Gent
Tel.: 09 265 76 76
Tel.: 09 265 76 70
Fax: 09 265 76 70
E-mail: integratiedienst@gent.be
Openingsuren:
maandag van 8:00 tot 13:00 uur en van 14:00 tot 16:30 uur
dinsdag van 8:00 tot 13:00 uur en van 14:00 tot 16:30 uur
woensdag van 8:00 tot 13:00 uur en van 14:00 tot 16:30 uur
donderdag van 8:00 tot 13:00 uur en van 14:00 tot 16:30 uur
vrijdag van 8:00 tot 13:00 uur en van 14:00 tot 16:30 uur

Mevrouw Anja Van Den Durpel, directeur

Bron: www.gent.be

Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator