De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

19 juni 2015

Verslag Open AZC dag in Veenhuizen (+ foto's)

Vorige week zaterdag was het open dag in de AZC's van Nederland. Mijn vader en ik gingen naar het asielzoekerscentrum in Veenhuizen.


Veenhuizen is een klein dorpje in het noorden van Drenthe midden in de bossen en beroemd om haar gevangenissen. Het dorp is ooit begonnen als een heropvoedingskolonie voor landlopers en drinkeboers die dan in de bossen en op de boerderijen konden werken en een gezondere levenswijze konden leren. Het hele dorp is beschermd dorpsgezicht want niet alleen tuchthuizen werden er gebouwd ook al de huizen voor het personeel werden ontworpen en voorzien van spreuken.

Zoals deze:

Zie Funda: http://www.funda.nl/koop/veenhuizen/huis-48238963-hoofdweg-22/fotos/

Tegenwoordig is Veenhuizen vooral gevangenissen, mooie natuur en het Gevangenismuseum:


EN tegenwoordig een asielzoekerscentrum in Bankenbosch wat tot voor kort een gevangenis was. Niet dat je daar nu nog veel van merkt. De grote poort is veranderd in een open ingang met een slagboom en een huisje met de portier. Het is een complex met allemaal jaren 80 pavillioens dat je nog het meeste aan een jeugdherberg doet denken. We mochten er niet zomaar fotograferen om niet ook mensen op de foto te zetten dus jullie moeten het met mijn beschrijving doen.

Het bleek dat Veenhuizen een POL was. Dus geen AZC maar een tijdelijke opvang / dependance van Ter Apel waar mensen hooguit 4 dagen verblijven. Op het moment verblijven er gezinsleden die zijn nagereisd. Als ik het goed begreep worden er ook de Eerste Gehoren afgenomen. Twee mensen van de IND deden voor ons voor hoe zo'n gehoor nou gaat. En hoe ze daarbij al kijken of wat die persoon zegt over waar die gewoond heeft en hoe die gereisd heeft ook wel klopt. Bijvoorbeeld omdat mensen verklaren dat ze vanuit hun dorp een ander dorp konden zien liggen - wat ook zo lijkt op de kaart - maar waar in werkelijkheid wel een hoge berg tussen ligt. Ook wordt er een oogje in het zeil gehouden mocht diegene zich schuldig hebben gemaakt aan misdaden als bedoeld in artikel 1 F.

Twee heren van de COA lieten ons allen - er waren veel mensen op af gekomen - zien hoe de asielzoekers konden slapen en douchen. Ze vertelden dat je rekening moest houden met verschil in culturen. Als de moslimdames douchen in de centrale douchruimte gaat de deur op slot. Dit om verhalen te voorkomen dat mannen zomaar binnen zouden kunnen lopen. De mannen douchen gewoon informeel met de deur open net als in een sportcomplex. Dat de moeders die er nu verbleven heel flexibel waren en blij waren met in ieder geval een warm bed en dat kinderbedjes niet iets is wat Syrische en Eritreese moeders gebruiken. Ook lieten ze zien dat omdat het maar tijdelijke opvang is er een restaurant is waar men kan eten in tegenstelling tot het tegenwoordig gebruikelijke zelfkoken op AZC's. Verder was er een balie waar lakens, dekens, badlakens werden verstrekt en een andere waar je wc papier en luiers en zo kon halen. Na vertrek gaat alles in de container. Dat vond ik wel enorme verspilling en zeer milieuonbewust. Pa bedacht zich dat daar wel eens een medische reden voor kan zijn. Mensen zijn net aangekomen. Je weet niet wat ze mankeren. Dit voorkomt besmetting. Maar dat was maar zijn gok.

Wat ik ook interessant vond was de medische dienst. De opvang wordt in eerste instantie gedaan door verpleegkundigen die altijd aanwezig zijn en medicijnen, insuline, paracetamol en dergelijke verstrekken. Een paar keer in de week komt er een dokter. Hier wordt ook gescreend op TBC. De dame van de medische dienst gaf aan dat ze dringend op zoek zijn naar collega's. Dus hier een link naar de vacature: http://www.werkenbijgca.nl/vacaturepublicaties/zorg-vacatures-totaal en de algemene site van de medische dienst http://www.gcasielzoekers.nl/

Er was ook een vrolijke jongeman die ooit zelf uit Mali was gevlucht en een presentatie hield. Van hem mocht ik wel een foto maken:


Helaas was hij bijna klaar toen onze groep aanschoof. Toch knap als je hier pas een paar jaar bent en je houdt een Powerpoint presentatie in bijna perfect Nederlands.  Hij is actief binnen New Dutch Connection. Op hun website is het volgende te lezen:

New Dutch Connections inspireert en motiveert (ex-) asielzoekers om opnieuw in zichzelf te gaan geloven en anderen te betrekken bij het realiseren van hun toekomstdromen. Dit doen we door mensen en bedrijven te mobiliseren en een community te creëren die de asielzoekers ondersteunt en empowert, zodat zij verder kunnen werken aan hun toekomst.
 http://www.newdutchconnections.nl/

Buiten stonden twee glimlachende dames achte een eettentje en vroegen "Lusten jullie ook wat?" Mijn vader mag dan 79 zijn maar zijn interesse in andere culturen is altijd groot geweest en hij heeft in de loop der jaren bij heel wat clienten van zijn dochter meegegeten dus die riep heel enthousiast dat het er erg lekker uitzag. Mevrouw vertelde dat het Pakistaans eten was. Nou het was om de vingers bij af te likken zo lekker.


Kip met een salade van kikkererwten en een koriandersaus. SLURP!

Jammer dat het zo aan het regenen was. Na een praatje met een plaatselijke boer zijn we nog wat van het dorp gaan bekijken. Pa heeft altijd bouwkunde gegeven dus die is wel te porren voor een architectonisch dorpje bekijken.

De IND zat er weer eens goed bij in het dorp zelf. Monumentale werkplek nietwaar?


Hier nog een foto van een dorpstraat met de bekende huisjes gebouwd voor de gevangenisbewaarders.

Inmiddels waren we verkleumd en hadden we zere voeten dus dat werd: kachel aan en naar huis..............
We hadden ook nog in Onnen langs het AZC daar gewild. Die hadden een wat uitgebreider programma maar Veenhuizen was op zichzelf al interessant genoeg en we waren te nat en moe.

Ik hoop dat jullie het een leuk stukje vonden. In de krant heeft ook van alles over de open AZC dagen gestaan. Zoek op Google Nieuws onder open dag AZC en je krijgt een hele lijst artikelen.

Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator