De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

04 juni 2015

Cursus: Asielprocedure en de rol van de tolk (6pe) (ook voor niet-tolken)


Asielprocedure voor tolken
PE-punten: 6pe*
Prijs: € 139,00
Locatie: Gildenpoort, Zeewolde
Cursustijden: 13:00 -17:30
Cursusdatum: vrijdagmiddag 12 juni 2015
In 2015 gelden nieuwe spelregels i.v.m. een nieuw PE-beleid.

In het kort

 • Actuele ontwikkelingen asielprocedures in Nederland
 • Belangrijke afkortingen en vakjargon
 • Uw rol als tolk: gedragscode &  tolkhouding
 • Compacte cursus: 6 PE met uitgebreide reader als naslagwerk

Doelgroep

Tolken en asieltolken die voor de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) werken tijdens een asielprocedure en graag op de hoogte willen zijn van de actuele wetgeving en de stappen in een asielprocedure.

IND tolken

Is deze cursus alleen bedoeld voor IND-tolken? Nee! De afgelopen tijd is het aantal asielzoekers dat zich meldt in Nederland toegenomen. De kans dat je als tolk te maken krijgt met iemand die hier de asielprocedure heeft doorlopen, wordt dan ook steeds groter. Dat dit gebeurt bij het COA, de IND, een advocaat of Vluchtelingenwerk ligt voor de hand. Maar asielzoekers vinden hun weg in de maatschappij, en verschijnen bijvoorbeeld ook bij de dokter, een gemeente, kerk of politie. Bij die mensen en instanties kan wat ze hebben meegemaakt in de asielprocedure van belang zijn. Om ook daar uw werk als tolk goed te kunnen doen, komt kennis van die asielprocedure goed van pas. Bij deze cursus gaan we zowel in op de inhoud van de gehoren als op de manier waarop de IND tot de beslissing komt en de rol die de tolk daarbij vervult.

Een informatieve cursus voor snel en concreet resultaat!

U ontvangt een uitgebreide reader die na de cursus als naslagwerk kan dienen.
De rol van de asieltolk
Vertalers en tolken spelen een cruciale rol in de asielprocedure. Veel tolken hebben op verschillende momenten te maken met de asielprocedure, dan tijdens een gehoor, dan tijdens een nabespreking van een gehoor, dan weer bij het bekendmaken van een beschikking. Maar welke plaats nemen deze momenten in, in het geheel van de asielprocedure?

Doel

Tijdens deze Tolken Select cursus wordt u geïnformeerd over de asielprocedure in hoofdlijnen en wordt het totaalplaatje van een asielprocedure ingekleurd. Aan de hand van een fictieve asielzoeker wordt de asielprocedure bekeken die hij doorloopt. Met welke organisaties krijgt hij te maken? Hoe ziet zijn planning er uit? Met welke wetten en regels krijgt hij te maken?
Aan het eind van de cursus hebben de deelnemers kennis van:
 • de belangrijkste stappen in de asielprocedure
 • de organisaties die tijdens de asielprocedure een rol spelen
 • de wetgeving die in de asielprocedure een rol speelt (Art. 29 t/m 31 Vw, 4:6 AWb en Dublin)
 • de stappen in de asielprocedure waarbij de asieltolk betrokken is.
Daarnaast verdient u 6 PE-punten en is het een prima gelegenheid collega tolken en vertalers te ontmoeten in een aangename cursuslocatie op het kantoor van Tolken Select.

Programma

 1. Kennismaking
 2. Reconstructie asielprocedure aan de hand van ervaringen (groep in subgroepen uiteen)
 3. Presentatie reconstructies, eerst vergelijking
 4. Pauze
 5. Vergelijking reconstructies met de asielprocedure in Ter Apel, aan de hand van plattegrond
 6. Hierbij komen de partners in de procedure, zoals IND, VP en Raad voor Rechtsbijstand aan bod en de wetgeving.
 7. Uitloop, evaluatie en vragen
Deze Tolken Select  cursus heeft de afgelopen jaren regelmatig plaatsgevonden. De trainer, Berrie de Boer, neemt deelnemers in vier uur tijd mee in de wereld van de asielprocedure.

Werkvormen

Discussie, plenaire uitleg aan de hand van PowerPoint, uitgebreide syllabus.

Praktisch

 • Na afloop van de training, en bij voldoende participatie, inzet en vordering, krijgen de deelnemers een op naam gesteld certificaat met daarop de behaalde PE-punten.

Studiebelasting: 6 PE

 • Contacturen: 4 PE
 • Leeswerk: 2 PE

Trainer

Berrie de Boer
Berrie de Boer, studeerde cultuur en communicatie aan de Hogeschool Windesheim, en studeerde in 1997 af op vertalen en vertalingen. Van 1998 tot 2001 was hij werkzaam voor de IND als hoormedewerker. Daarna werkte hij in het onderwijs en was hij betrokken bij het opzetten en begeleiden van teambuildingsactiviteiten. In 2007 is hij begonnen aan een tweede carrière bij de IND, als hoor- en beslismedewerker. Daarnaast is hij betrokken bij interne en externe opleidingstrajecten.


Hier meer info: https://www.tolkenselect.nl/asielprocedure_en_de_rol_van_de_tolk.htm

Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator