Verblijfsvergunning voor een ouder die mantelzorg nodig heeft weer invoeren?

Je bent een Braziliaanse die zo'n 25 jaar geleden met een Nederlander bent getrouwd en al die tijd samen met hem in Nederland woont en samen een goedlopend bedrijf en een gezin met kinderen hebt voortgebracht. Die kinderen zijn tieners nu en volgen opleidingen. Je moeder in Brazilie is inmiddels al bijna 80 en blijkt het allemaal niet meer aan te kunnen. Ondanks je mantelzorg op afstand wordt haar huis onder haar uit gestolen en als ze dan net als al die jaren naar Nederland komt voor bezoek valt je op dat ze dingen niet meer goed kan onthouden. Het wordt duidelijk tijd om net als de Nederlandse participatiemaatschappij nu wenst de zorg voor moeder op een dagelijkse basis op je te nemen. De IND vindt echter dat je alles wat je hier hebt in Nederland maar achter je moet laten en in het land van je moeder een paar jaar voor haar moet gaan zorgen.


Per jaar werden er ongeveer 200 aanvragen op grond van het ouderenbeleid ingediend. Nu dat is afgeschaft worden er nog steeds ongeveer 200 aanvragen ingediend - nu op basis van artikel 8 EVRM - door ouders die vanwege voortschrijdende ouderdom mantelzorg nodig hebben van hun kind dat in Nederland woont. Als dat kind in Nederland ook zelf kinderen heeft spreken die vaak niet de taal en zitten hier nog op school en qua inkomen hier bijvoorbeeld afhankelijk is van een goed lopend eigen bedrijf of een goede baan kan zo'n inmiddels ook vaak al kind van middelbare leeftijd niet zomaar alles de boel de boel laten en naar vader of moeder vertrekken zonder financieel helemaal aan de afgrond te raken. Waarom niet een herinvoering van het ouderenbeleid onder strengere voorwaarden zodat de Staat er ook geen enkel nadeel van kan ondervinden: noodzakelijk omdat in het land van herkomst het niet kan (hier vast werk, gezin, etc), boven de 70, samenwoningsplicht, onderhoudsplicht, hoge leges die deels eventuele kosten van een eventuele toekomstige medische behandeling compenseert?

De afschaffing van het ouderenbeleid was symboolpolitiek van de toenmalige regering. Wellicht kunnen nu politieke partijen ook een gebaar maken.

Een vergelijkbaar geval dat pas het nieuws haalde is Dorothy Murphy


Rob Verhoeven en Susen Verhoeven met moeder Donorher. Rob Verhoeven en Susen Verhoeven met moeder Donorher. Foto: Ab Blauw

Zelfs geen bed, bad, brood voor 86-jarige

IJskoude IND laat Dorothy stikken

Jelmer Geerds en Jorn Jonker
Almere - De dreigende uitzetting van de 86-jarige Dorothy Murphy leidt alom tot woede en afkeurende reacties.
 
  Dorothy Murphy (86) moet het land uit.
Terwijl de politiek al weken spreekt over bed, bad en brood voor uitgeprocedeerde asielzoekers, dreigt de Amerikaanse Dorothy Murphy, over wie onze columnist Rob Hoogland maandag schreef, volgende week te worden uitgezet. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) weigert haar een verblijfsvergunning te verstrekken.

Zie: http://www.telegraaf.nl/binnenland/24031353/__IJskoude_IND_laat_Dorothy_stikken__.html

Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Uitspraak: Terugkeerbesluit kan ook (onder voorwaarden) in een meeromvattende besluit asielbeslissing

Stijn over de ex nunc toetsing in het asielrecht en het arrest Ahmedbekova

Wat is het verschil tussen lawyer en advocaat?

Uitspraak over artikel 72, lid 3 Vw - bezwaar tegen uitzetting terwijl er nog beroep loopt

Documentaire "verloren jongens" over asielzoekende kinderen die door Europa zwerven