Nieuwe Procedurerichtlijn moet op 20 juli 2015 zijn geïmplementeerd; grote wijzigingen voorzien in het vreemdelingenrecht

Op 20 juli 2015 moet de Nederlandse overheid de nieuwe procedurerichtlijn (Richtlijn 2013/32/EU) hebben geïmplementeerd in de nationale wetgeving. De procedurerichtlijn stelt minimumnormen voor de procedures voor toekenning of intrekking van de vluchtelingenstatus. De lidstaten mogen hier niet ten nadele van de vluchteling van afwijken.

Meest in het oog springende verschil ten opzichte van de ‘oude’ procedurerichtlijn én ten opzichte van het huidige nationale recht is de vorm van de rechterlijke toetsing in beroepsprocedures. Tot op heden mag de rechter de geloofwaardigheid van het asielrelaas van de vluchteling slechts marginaal, zijnde zeer terughoudend toetsen. De toets van de geloofwaardigheid is nadrukkelijk voorbehouden aan de Staatssecretaris. Dit is na 20 juli 2015 verleden tijd; artikel 46, derde lid van de nieuwe Procedurerichtlijn schrijft een ‘daadwerkelijk rechtsmiddel en een volledig en ex nunc onderzoek van zowel de feitelijke als juridische gronden’ voor.

Dit betekent dat de rechter na 20 juli 2015 de feitelijke en juridische situatie van de vluchteling ten tijde van het beroep moet onderzoeken. Slechts een marginale toets is niet langer toegestaan. Dit is op het oog een spectaculaire breuk met het verleden, al is het natuurlijk afwachten hoe hier in de praktijk uitvoering aan gaat worden gegeven.

Minstens zo interessant is de vraag of de gewijzigde regelgeving een geslaagde herhaalde asielaanvraag tot gevolg kan hebben. In zaken waarin de aanvraag is afgewezen op grond van ongeloofwaardigheid van het asielrelaas is dit op voorhand zeker niet uitgesloten. Mr. Vollebergh van BomSchoenmakers Advocaten zal een analyse maken van de afgewezen asielaanvragen uit de eigen praktijk om deze vraag per geval te beantwoorden.

Tenslotte is nog onduidelijk of Nederland de implementatietermijn van 20 juli 2015 zal gaan halen. Op dit moment lijkt het erop dat deze termijn niet gehaald zal gaan worden, wat betekent dat de richtlijn op dit punt nadien direct toepasbaar zal zijn.

Er gaat kortom genoeg veranderen in het vreemdelingenrecht na 20 juli a.s.


 Hier gevonden: http://www.bomschoenmakers-advocaten.nl/nieuwe-procedurerichtlijn-moet-op-20-juli-2015-zijn-geimplementeerd-grote-wijzigingen-voorzien-2/



Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Iraaks restaurant "Arbil" in Den Haag geopend

Wat is het verschil tussen lawyer en advocaat?

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Salarisvereisten en de verblijfsvergunning op basis van de ICT-richtlijn

VACATURE: Regiomanager Friesland Vluchtelingenwerk Noord-Nederland

Zambrano en Dereci-arresten geven alleen verblijfsrecht als EU-onderdaan gedwongen moet vertrekken (uitspraak)

Het Nederlands - Amerikaans Vriendschapsverdrag mag dan verdwenen zijn in de Vc maar het geldt natuurlijk nog steeds.

drs King na faillissement weer aan de slag

VACATURE: Advocaat-stagiaire (Strafrecht/Vreemdelingenrecht) bij Dobosz Advocatuur in Zoetermeer