’Verre’ vluchtelingen zijn welkom in de EU

Vluchtelingen uit Darfur wachten in een opvangkamp in het grensgebied met Tsjaad op water. De EU wil meer doen voor deze ontheemden. © AFP
reacties (14)printstuur artikel doorEen plan om meer vluchtelingen op te nemen uit de overvolle kampen in Pakistan of Tanzania, vond gisteren veel bijval van de Europese ministers van justitie.


„Mensen vragen zich natuurlijk af waarom Europa uit zichzelf nog meer vluchtelingen zou binnenhalen, terwijl zich er al zoveel spontaan melden”, merkte de Nederlandse staatssecretaris van justitie Albayrak gisteren in Brussel op. Ze gaf meteen zelf antwoord. „Dit zijn mensen die zo snel mogelijk de vluchtelingenkampen uit moeten.”

Aanleiding voor haar ’dialoog’ vormde een plan van de Europese Commissie, waarover zij zich met haar Europese collega’s had gebogen. De Commissie, het dagelijks bestuur van de Unie dat ideeën uitwerkt, vindt dat de Europese Unie best meer zijn best mag doen voor de miljoenen ontheemden die zich wereldwijd in vluchtelingenkampen bevinden. Dat probleem moet volgens de Commissie los gezien worden van de bootvluchtelingen en de andere mensen die op eigen initiatief proberen Europa te bereiken. De motieven van de laatste groep zijn gevarieerd. Sommigen worden vervolgd, maar onder hen zitten ook veel mensen die vanwege economische redenen naar de EU willen.

De mensen waar het hier om gaat, zijn er niet op uit in Europa te eindigen. Ze zitten in vluchtelingenkampen in Tanzania, Bangladesh, Pakistan of Syrië – om een paar opvanglanden te noemen. Ze zijn oorlog of vervolging ontlopen en zitten vaak jarenlang in buurlanden in Azië, Afrika of het Midden-Oosten. Als een terugkeer naar hun vaderland er niet inzit, moet er voor een aantal van hen buiten de kampen een toekomst komen. Dat zijn de ’schrijnende gevallen’: jonge kinderen en hun ouders, ernstig zieke of oude mensen, of vrouwen die zwanger zijn.

Vorig jaar hebben volgens de VN- vluchtelingenorganisatie UNHCR 65.000 van zulke vluchtelingen een nieuwe woonplaats gekregen. Van dat aantal nam de EU 4378 vluchtelingen op, 6,7 procent.

De Europese Commissie vindt dat maar schamel gelet op de rijkdom en veiligheid in de EU. De landen waar dergelijke kampen zich bevinden, zijn immers zelf vaak ontwikkelingslanden en niet in staat veel vluchtelingen op te nemen.

De ideeën van de Commissie om binnen de EU beter samen te werken bij de opvang en om namens de EU 4000 euro per vluchteling aan ’startkosten’ mee te geven, kregen gisteren – in de woorden van Albayrak – ’bijna unaniem’ bijval. Voorzichtigheidshalve werden geen streefcijfers genoemd, en werd benadrukt dat opname op basis van vrijwilligheid gebeurt.

Nederland behoorde al tot de landen die dergelijke ’UNHCR-vluchtelingen’ opnam. Dat veel Nederlanders vinden dat het land vol is, weet Albayrak uiteraard. Maar de Nederlandse weerzin tegen asielzoekers komt volgens haar ’omdat de Nederlanders niet bedonderd willen worden’. „Daarom moeten we ook genadeloos zijn voor asielzoekers die misbruik maken van de procedures. Maar dit zijn mensen die echt beschermd moeten worden.”

De UNHCR schat dat er in 2010 ongeveer tien miljoen vluchtelingen zullen zijn en stelt vast dat hun aantal elk jaar toeneemt. Van die tien miljoen zullen er volgend jaar 203.000 een nieuwe, veilige vestigingsplaats moeten krijgen.

De Europese ministers van justitie omarmden gisteren ook het idee van de oprichting van een Europees Kantoor voor Asielzaken. Vanwege de grote eensgezindheid kan dat mogelijk volgend jaar al aan de slag.

Adverteren bij Daisycon


Bron: http://www.trouw.nl/nieuws/europa/article2869248.ece/_rsquo_Verre_rsquo__vluchtelingen__zijn_welkom_in_de_EU.html



Reacties

Populaire posts van deze blog

Iraaks restaurant "Arbil" in Den Haag geopend

Wat is het verschil tussen lawyer en advocaat?

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Salarisvereisten en de verblijfsvergunning op basis van de ICT-richtlijn

VACATURE: Regiomanager Friesland Vluchtelingenwerk Noord-Nederland

Zambrano en Dereci-arresten geven alleen verblijfsrecht als EU-onderdaan gedwongen moet vertrekken (uitspraak)

Het Nederlands - Amerikaans Vriendschapsverdrag mag dan verdwenen zijn in de Vc maar het geldt natuurlijk nog steeds.

drs King na faillissement weer aan de slag

VACATURE: Advocaat-stagiaire (Strafrecht/Vreemdelingenrecht) bij Dobosz Advocatuur in Zoetermeer