Vlaams Belang naar Raad van State voor regularisatie-instructie


Vlaams Belangkamerleden Gerolf Annemans en Filip De Man en -senator Jurgen Ceder hebben vorige week bij de Raad van State een verzoekschrift ingediend om de regularisatie-instructie van de federale regering van 19 juli te laten schorsen en vernietigen.

De regering is met de instructie haar bevoegdheid te buiten gegaan, luidt het. De instructie zou ook op een aantal punten in strijd zijn met de vreemdelingenwet, onvoldoende gemotiveerd zijn en ingaan tegen de Europese richtlijnen en afspraken inzake vreemdelingenbeleid.

"Federale regering gaat in tegen de wet"
De instructie zou volgens de Vlaams Belangers de bevoegde staatssecretaris of minister verplichten om vreemdelingen die een regelmatige aanvraag doen, een verblijfsvergunning van meer dan drie maanden toe te kennen. "Terwijl artikels 9 en 9bis van de Vreemdelingenwet de minister of staatssecretaris een facultatieve en discretionaire bevoegdheid geven", zegt hun advocaat, meester Bart Siffert. De federale regering gaat met haar instructie dus tegen de wet in en overschrijdt zo haar bevoegdheid, stelt hij.

Dat gebeurt volgens hem ook door in de instructie een zo brede interpretatie te geven aan het begrip 'buitengewone omstandigheid', wat in de praktijk opnieuw een wijziging van de wet meebrengt.

Probleem met 'duurzame lokale verankering'
Het verzoekschrift ziet ook een probleem met de term 'duurzame lokale verankering'. Die geldt volgens de instructie alleen tussen 15 september en 15 december 2009 als buitengewone omstandigheid, terwijl er in de vreemdelingenwet geen enkele beperking in tijd voorzien is en de bevoegde staatssecretaris of minister een vreemdeling, die een regelmatige aanvraag ingediend heeft, steeds een verblijfstitel van meer dan drie maanden kan toekennen indien er een 'buitengewone omstandigheid' aanwezig is.

Ten slotte wordt niet gemotiveerd waarom de instructie genomen is of waarom bepaalde criteria zijn weerhouden en andere niet, en gaat ze volgens de Vlaams Belangers in tegen de Europese afspraken en richtlijnen omtrent het gemeenschappelijk vreemdelingen- en asielbeleid. (belga/tw)


Bron: http://hln.be/hln/nl/957/Belgie/article/detail/1000006/2009/09/21/Vlaams-Belang-naar-Raad-van-State-voor-regularisatie-instructie.dhtml

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

š—Ŗš—¼š—²š—»š˜€š—±š—®š—“ šŸ­šŸ³ š—·š—®š—»š˜‚š—®š—暝—¶ š˜‚š—¶š˜š˜€š—½š—暝—®š—®š—ø š—¼š˜ƒš—²š—æ š˜š—¶š—·š—±š—²š—¹š—¶š—·š—øš—² š—Æš—²š˜€š—°š—µš—²š—暝—ŗš—¶š—»š—“ š˜ƒš—®š—» ‘š—±š—²š—暝—±š—²š—¹š—®š—»š—±š—²š—暝˜€’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Interview met Aad van Elswijk, advocaat vreemdelingenrecht te Rotterdam

Wat als je vergeten bent je verblijfsvergunning te verlengen?

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)

VACATURE: (junior) juridisch medewerker bij advocatenkantoor Everaert

Moet je melden dat je een buitenlands strafblad hebt als je een aanvraag indient?