De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

03 juli 2015

Artikel over schrijnende gevolgen afschaffing ouderenbeleid -Koop vandaag het Reformatorisch Dagblad:

foto uit mijn eigen familiealbum
In het verleden bestond er in Nederland een speciaal beleid voor ouderen die in het land van herkomst alleen waren komen te staan en wiens kinderen in het buitenland woonden waaronder in Nederland. Slechts ongveer 200 mensen per jaar vroegen zo'n verblijfsvergunning aan. Onder Rutte I en onder invloed van de PVV is dat beleid geschrapt. Maar dat heeft natuurlijk niet tot gevolg dat mensen die vaak al decennia in Nederland wonen en hier banen, huizen en vaak kinderen en misschien zelfs kleinkinderen hebben niet opeens kunnen worden geconfronteerd met de situatie dat hun moeder of hun vader aan de andere kant van de wereld niet meer voor zichzelf kan zorgen en hulp nodig heeft. In Nederland wordt ons tegenwoordig op het hart gedrukt dat we in een Participatiemaatschappij leven en we zelf worden geacht om voor onze ouders te zorgen als die hulp nodig hebben. Mensen die dan ook met een ouder in het buitenland opeens voor die ouder moeten zorgen zullen tegenwoordig proberen om middels een beroep op artikel 8 EVRM (recht op familieleven) de IND te bewegen om aan die ouder een verblijfsvergunning te verlenen. Nog steeds zijn dat ongeveer 200 aanvragen per jaar.


De Nederlandse staat mag echter in het geval van artikel 8 EVRM de belangen van Nederland bij een restrictief immigratiebeleid afwegen tegen de belangen van zo'n gezin om gezamelijk in Nederland te wonen. En deze week was er nog een uitspraak gepubliceerd in een vergelijkbaar geval waar gewoon werd bekrachtigd "dan gaat u maar naar Rusland". Dat is ook echt de IND-lijn.  Mensen worden geacht hun hele bestaan hier in Nederland op te breken en te emigreren voor waarschijnlijk maar een periode van enkele jaren. Immers ze moeten mantelzorg gaan bieden aan een ouder vader of moeder die waarschijnlijk nog maar een paar jaar leeft.

Hoe weegt de IND nu de belangen van die families af tegen het belang van de Staat? Mevrouw van Harmelen van Nolet Advocaten http://www.nolet-advocaten.nl/site/advocaat-anneke-van-harmelen is druk bezig met een onderzoek naar de IND-lijn. Ze heeft middels WOB verzoeken de minuten (beslissingstoelichtingen) in al de "voormalig ouderen beleidzaken" opgevraagd" en kreeg er toen slechts 10 die a la CIA waren zwart geredigeerd.

Het artikel in het RD gaat over een oma uit Brazilie. Haar dochter is decennia lang geleden getrouwd met een Nederlandse man die een groot importbedrijf runt in Zuid Holland. Ze hebben kinderen die studeren en op school zitten waarvan eentje medische zorg nodig heeft. Oma is 80 en was zeer well-to-do dus had men mantelzorg geregeld in de vorm van een appartement in een gebouw met een portier, een chauffeur en dergelijke om er vervolgens na een paar jaar achter te komen dat dat personeel rechtzaken was begonnen en ook op andere wijze het geld van mevrouw had laten verdampen waardoor zelfs haar huis onder haar was uitverkocht. Het werd de kinderen duidelijk dat mama niet voor zichzelf meer kon opkomen en niet meer zelfstandig kon wonen en voor haarzelf zorgen en dusdanig van streek is dat doktersbehandeling nodig is.  De IND redeneert vervolgens dat het blijkbaar een economische kwestie was en dat de kinderen dan maar in Brazilie moeten gaan wonen. 

Is het dan in het Nederlandse belang dat je een groot bedrijf moet gaan opdoeken en mensen moet gaan ontslaan om misschien voor een jaartje voor je schoonmoeder in Verweggistan te moeten gaan zorgen?Wat ik opvallend vind bij de beschikking inzake deze mevrouw is dat er niet of nauwelijks aandacht is bij de afweging inzake artikel 8 EVRM voor de belangen van hun kinderen. Kinderen die hier hun hele leven hebben gewoond en studeren, een bedrijf hebben en onder doktersbehandeling staan en geen woord Braziliaans spreken. Dit terwijl bijvoorbeeld in Zambranozaken wordt gezegd dat ouders in de EU mogen blijven als hun uitzetting tot gevolg zou hebben dat een EU kind met hen mee moet naar het buitenland. Het gaat immers niet alleen om het eigen kind van iemand als oma diie mee zou moeten gaan voor mantelzorg maar ook om haar Nederlandse man en Nederlandse kinderen. Immers die mantelzorg is permanent nodig en niet tijdelijk als bijvoorbeeld het geval zou zijn wanneer iemand een heup zou hebben gebroken. Zeggen dat papa en de kinderen dan wel in Nederland kunnen blijven zou neerkomen op bewust opbreken van het gezin.

Waarom niet weer dit Ouderenbeleid nieuw leven inblazen? Als de overheid bang is voor profiteurs en potverteerders (en die zijn er) neem dan in het beleid op dat de ouder bij de kinderen in huis moet wonen, dat de kinderen de ouder financieel moeten onderhouden, dat er zorg moet worden gedragen voor een afdoende ziektekostenverzekering en maak de kosten voor leges als het mogelijk is hoger net als bij kennismigranten zodat eventueel nadeel voor Nederland zo wordt gecompenseerd (Zou je mensen geld in een pot kunnen laten storten voor eventuele ziektekosten?). Maar dwing niet mensen hun eigen land te moeten gaan verlaten en alles wat ze hier hebben opgebouwd omdat hun oma in Verweggistan hulp nodig heeft. 

In het RD van vandaag het interview met dit gezin. Klantenservice (mocht het RD niet in de buurt worden verkocht) 055 - 53 90 498Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator