Interview met Anton Kleijweg, advocaat vreemdelingenrecht te Voorburg (update: tegenwoordig in Den Haag)

  1. We spraken elkaar op een terrasje aan de rivier op een warme - nou kan wel zeggen hete - zomermiddag. Een boom van een man met een heel klein, oud hondje genaamd Bertha.

Mr Kleijweg is advocaat in Voorburg en woont elders in de regio. In 1994 is hij aan de UVA afgestudeerd in het bestuursrecht en in het bijzonder in het vreemdelingenrecht onder Ben Olivier: voor de meesten van ons een bekende naam.

Hoe kwam je in het vreemdelingenrecht terecht?

Via Ben Olivier kwam ik terecht bij de Vreemdelingenpolitie van Amsterdam samen met onder andere Joost van Bennekom die nu ook advocaat is. De VD had dringende mensen nodig en wilde kwaliteit en vroeg Ben Olivier om hulp. Dit resulteerde in een stoomcursus waarna bij de VD aan de slag  kon worden gegaan. Later ben ik advocaat geworden.

Wat is de leukste zaak die je hebt gehad / waar denk je het best aan terug?
Dat was een zaak rond het kinderpardon waar in bezwaar opeens aan het hele gezin een verblijfsvergunning op grond van artikel 8 EVRM werd verleend. In totaal waren deze mensen 16 jaar client geweest. De dochter van het gezin doet het nu goed op het VWO en wil later rechter worden.

Welke zaak stemt je het treurigst?
Ook een kinderpardonzaak. Ik had nooit verwacht dat hij zou worden afgewezen en tot bij de Raad van State de IND gelijk zou krijgen. Het gezin was van asielzoekerscentrum A naar asielzoekerscentrum B verhuisd en had te horen gekregen dat DTenV contact zou opnemen. In het dossier werd hun tegengeworpen dat ze DTenV niet hadden bericht waar ze waren en zo dus niet hadden meegwerkt aan hun uitzetting.

Nog speciale leuke of nare clienten gehad in al die jaren?
Ik probeer selectief clienten aan te nemen dus heb eigenlijk nooit een enge client gehad. Wat me wel eens treurig stemt is dat ik heel erg mijn best doe voor een client op basis van een toevoeging en ze dan naar een ander gaan die betaling vraagt en denken dat hij daarom beter is.
Leuk daarentegen is weer dat ik zoveel positieve reacties krijg op mijn bijdragen in "African Bulletin".

Stel dat je opeens Staatssecretaris bent en je mag alles doen en veranderen. Wat ga je invoeren?
Ik zou dan proberen of bij de vraag of iemand kan worden toegelaten meer individuele factioren kunnen worden getoetst. Wat heeft iemand al in zijn leven gedaan? Ik zou een kaderregelgeving maken en vervolgens burgemeesters laten kijken of ze die persoon zouden willen. Het humane aspect door de samenleving laten beoordelen en niet door een Staatssecretaris.

Ik begrijp dat je een vacature hebt op kantoor. Vertel....
Als iemand als herintredende advocaat part-time aan de slag zou willen heb ik daar wel een plekje voor. Dat iemand al wat ouder is en niet meer hele weken wil buffelen is geen probleem. In ieder geval moet wel de opleiding tot advocaat zijn afgerond. Verder valt overal eens over te praten.


De bodyguard

Schuurman Kleijweg de Vries Advocaten


Bezoekadres:
Balen van Andelplein 2-e
2273 KH VOORBURG
NEDERLAND

T. 070-4273215
F. 070-4273156
E. mail@skv-advocatenkantoor.nl
W. http://www.skv-advocatenkantoor.nl



UPDATE: Tegenwoordig heeft mr Kleijweg een advocatenkantoor in Den Haag, www.advokatenkantoorkleijweg.nl en is Bertha al weer een poosje hemelen.

 

 



Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

š—Ŗš—¼š—²š—»š˜€š—±š—®š—“ šŸ­šŸ³ š—·š—®š—»š˜‚š—®š—暝—¶ š˜‚š—¶š˜š˜€š—½š—暝—®š—®š—ø š—¼š˜ƒš—²š—æ š˜š—¶š—·š—±š—²š—¹š—¶š—·š—øš—² š—Æš—²š˜€š—°š—µš—²š—暝—ŗš—¶š—»š—“ š˜ƒš—®š—» ‘š—±š—²š—暝—±š—²š—¹š—®š—»š—±š—²š—暝˜€’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Uitspraak: Terugkeerbesluit kan ook (onder voorwaarden) in een meeromvattende besluit asielbeslissing

Stijn over de ex nunc toetsing in het asielrecht en het arrest Ahmedbekova

Wat is het verschil tussen lawyer en advocaat?

Uitspraak over artikel 72, lid 3 Vw - bezwaar tegen uitzetting terwijl er nog beroep loopt

Documentaire "verloren jongens" over asielzoekende kinderen die door Europa zwerven