Interview met Aad van Elswijk, advocaat vreemdelingenrecht te Rotterdam

Hij is al 65 maar dat zou je hem niet geven. Misschien de goede invloed van zijn 20 jaar jongere Keniaanse echtgenote. Aad is in Utrecht afgestudeerd in het privaatrecht en dat is zo lang geleden dat hij moet gaan nazoeken of het nu 1977 of 1978 was. Als echte Schiedammer is hij in de buurt gaan werken: Rotterdam. Naast vreemdelingenrecht houdt hij zich bezig met familierecht, schuldsaneringen en verbintenissenrecht.

Hoe kwam je in het vreemdelingenrecht terecht als civilist?
Op mijn eerste kantoor deed mijn patroon wel eens een vreemdelingrechtelijke zaak en zo ben ik er ingerold.

Wat is je als leukste herinnering op het gebied van het vreemdelingenrecht?
Vroeger kon je nog wel eens wat "regelen". Lang geleden had ik een cliente die in een klein dorpje in Zeeland woonde en uit Kenia kwam - de enige zwarte in de wijde omtrek. Ze was getrouwd met een Nederlander maar ging scheiden. Ze had haar dochter naar Nederland gehaald op een toeristenvisum. Ze moesten terug maar de burgemeester schreef een brief aan de Koningin wat een aanwinst het gezin was voor hun dorpje en dat het toch echt in het belang van Nederland zou zijn als ze mochten blijven. Dat lukte. De mensen kregen een verblijfsvergunning. Ik werd uitgenodigd op een groot feestmaal. Pas kwam ik de dochter na vele jaren ergens tegen. Ze was met een Nederlandse man getrouwd en had twee kindjes. Zoiets voelt goed: dat je kan zeggen "Door mijn inspanningen is dat uiteindelijk allemaal gelukt".

Wat irriteert je op het gebied van het vreemdelingenrecht?
Soms zie je zo'n gebrek aan inlevingsvermogen bij de individuele IND-er. Vaak wordt er blindelings afgegaan op het eigen ambtsbericht terwijl er volop tegengas wordt gegeven door allerlei organisaties. Zo'm zelfde houding zie je bij EU-recht. Alsof men extra hun best doet om net die loophole te vinden waardoor toch een EU-uitspraak niet hoeft te worden gevolgd.
Ik had pas een Keniaanse client met een heel goede baan hier die zijn zoon hier in Nederland graag aan de horecavakschool wilde laten studeren. Deze aanvraag werd afgewezen omdat er in Kenia ook een hogere horecavakschool is. Het probleem is echter dat de studenten op die school voornamelijk Kikuyu zijn en de jongen die hier wilde studeren van een andere stam is en zich daardoor niet erg welkom op die school zou voelen. Wat maakt het nu uit dat zo'n jongen hier als buitenlandse student een opleiding zou doen? (red: als buitenlandse student moet je HBO of WO opleiding doen. Voor lagere opleidingen mag je alleen hier komen als er thuis geen opleiding voorhanden is).

Morgen word je staatssecretaris. Wat ga je doen?
(Aad lacht) Nou vraag je me wat. Ik denk dat ik zou inzetten op het beter opnemen van EU regelgeving in het nationale beleid en ook meer de term "humanitair" zou gaan uitwerken.

Ik begreep dat jullie nog op zoek zijn naar een kantoorgenoot?
Ja we hebben een plekje over in onze kostenmaatschap. Als iemand belangstelling heeft kan die bellen. Kennis van het vreemdelingenrecht is welkom maar diegene mag ook iets heel anders doen. Hahaha nautisch recht? Ja we zitten bij de oude haven en je moest eens weten hoe druk het hier in de zomer is met grote jachten. Onze buurman verkoopt ze.



Rietbergen & Partners


Bezoekadres:
Halfrond 86
3071 PP ROTTERDAM
NEDERLAND

T. 010-4111280
F. 010-4131737
E. balie@rpadvocaten.nl
W. http://www.rpadvocaten.nl




Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

š—Ŗš—¼š—²š—»š˜€š—±š—®š—“ šŸ­šŸ³ š—·š—®š—»š˜‚š—®š—暝—¶ š˜‚š—¶š˜š˜€š—½š—暝—®š—®š—ø š—¼š˜ƒš—²š—æ š˜š—¶š—·š—±š—²š—¹š—¶š—·š—øš—² š—Æš—²š˜€š—°š—µš—²š—暝—ŗš—¶š—»š—“ š˜ƒš—®š—» ‘š—±š—²š—暝—±š—²š—¹š—®š—»š—±š—²š—暝˜€’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Uitspraak: Terugkeerbesluit kan ook (onder voorwaarden) in een meeromvattende besluit asielbeslissing

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Stijn over de ex nunc toetsing in het asielrecht en het arrest Ahmedbekova

Wat is het verschil tussen lawyer en advocaat?

Uitspraak over artikel 72, lid 3 Vw - bezwaar tegen uitzetting terwijl er nog beroep loopt

Documentaire "verloren jongens" over asielzoekende kinderen die door Europa zwerven