De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

27 juli 2015

Niet bestaande geboortedatum 00-00-jj blijft probleem


Buitenlanders zonder papieren die ooit zijn inschreven op de fictieve geboortedatum de nulde van de nulde, houden daar hun leven last van. Voor nieuwkomers is de wet aangepast, een groep van 70.000 mensen houdt administratieve problemen.
 
Buitenlanders die bij binnenkomst in Nederland door de gemeente zijn ingeschreven op de niet bestaande geboortedatum 00-00 blijven daar hun hele leven last van houden. De Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) pleit al jaren voor aanpassing van de wet.
Fictieve datum
Rond de 70.000 mensen in Nederland vieren hun verjaardag noodgedwongen op de nulde dag van de nulde maand. Zij zijn ooit –ergens voor 6 januari 2014- op deze datum ingeschreven in de toen nog bestaande gemeentelijke basisregistratie en komen hier nooit meer van af. Op zich niet zo erg, ware het niet dat computersystemen van instanties als belastingdienst, SVB en andere (semi-) overheidsdiensten niet met de fictieve datum overweg kunnen. 'De mensen worden op meest verschillende datums ingeschreven en raken daardoor soms in totale verwarring’, aldus strategisch adviseur Ronald Zijlstra van de NVVB.

Geschiedenis
Om het probleem in context te zetten ontkomt hij niet aan een kort geschiedenislesje: vreemdelingen die tot voor kort zonder papieren Nederland binnenkwamen wisten soms niet op welke dag ze geboren waren. De immigratiedienst schatte dan hun geboortejaar en schreef de buitenlander in op de middelste dag van dat jaar, zijnde 01-07, één juli.

Ambtenaar klem
Maar bij inschrijving in het gemeentelijk bevolkingsregister mocht de ambtenaar dit niet zomaar overnemen. Onder de wet restte hem niets anders het invoeren van de fictieve datum 00-00. Dit leidde ertoe dat de buitenlander zichzelf in de computer van andere instanties onder allerlei verschillende data terug vond. ‘Razend verwarrend allemaal, zowel voor de instanties als voor de betreffende mensen zelf', aldus Zijlstra.

Problemen met DigiD
Hij reageert met zijn verhaal op een oproep van wethouder Arjan Beekman van Middelburg, die deze week in de media opkwam voor de rechten van een inwoner van zijn gemeente zonder geldige geboortedatum. Deze zou problemen hebben bij het aanvragen van een DigiD en een rijbewijs. Ook zou hij geld van de belastingdienst mislopen.

Verwarrend
Zijlstra kan deze acute problemen op zich niet direct plaatsen, omdat deze instanties de mensen meestal met een eigen ingevoerde datum registreren. ‘Op zich werkt dat dan wel, maar het blijft hoe dan ook lastig en verwarrend. Niet voor niets heeft het kabinet mede op ons aandringen in 2014 de wet gewijzigd: nieuwkomers zonder bevestigde geboortedatum worden sinds dat jaar op 1 juli ingeschreven.’

Teveel gedoe
Probleem opgelost, maar niet voor de ruim 70.000 mensen die daarvoor al op 00-00 waren ingeschreven. ‘Hen een nieuwe datum toekennen stuitte politiek op grote bezwaren: mensen zouden soms zomaar een uitkering of hun AOW over een half jaar of meer terug moeten betalen, of zouden juist extra geld moeten krijgen.’ Teveel gedoe, zo oordeelde de Haagse politiek. Het probleem zou vanzelf uitbloeden. Zijlstra spreekt nog steeds van een gemiste kans en pleit namens de NVVB opnieuw voor het rechtzetten ervan. ‘Deze mensen houden daar last van. Hier houdt nog een hele generatie ambtenaren en cliënten last van’.

 Bron: http://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/nieuws/niet-bestaande-geboortedatum-00-00-jj-blijft.9484714.lynkxInteressant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator