14 april 2015

Vreemdelingenbewaring - een introductie

 Wanneer een vreemdeling illegaal in Nederland is dan kan hij of zij in bewaring worden gesteld ter fine van uitzetting. Dat betekent dat die vreemdeling wordt opgesloten in een detentiecentrum en dat zodra het kan hij of zij op het vliegtuig wordt gezet naar het land van herkomst.

Iedereen die in vreemdelingebewaring wordt gesteld krijgt een gratis advocaat.

Vreemdelingenbewaring is alleen mogelijk wanneer er daadwerkelijk zicht op uitzetting is.

De advocaat kan voor de vreemdeling beroep instellen bij de rechtbank maar ook als dat niet gebeurd zal toch een rechter naar zijn zaak kijken maar dat gebeurt dan pas na een maand terwijl bij een beroep dat veel sneller gebeurt.

Op de zitting is er voor de vreemdeling een tolk.

De advocaat moet aanvoeren waarom de bewaring niet zou mogen. Is de vreemdeling wel rechtmatig in bewaring gesteld? Je kan namelijk alleen worden staandegehouden als er een rechtvaardig vermoeden is van illegaal verblijf of dat er op een andere manier bekend is geworden dat je illegaal bent bijvoorbeeld omdat je al strafrechtelijk was aangehouden. Is er wel zicht op uitzetting? Als de vreemdeling uit een land komt waarheen niet wordt uitgezet kan hij ook niet in bewaring worden gesteld.
Het is ook van belang dat DTenV (de Nederlandse staat) voortvarend handelt en dus echt werk maakt van de uitzetting. Die mag niet gaan zitten nietsdoen want dan is de bewaring niet meer toegestaan.

Als iemand in bewaring is gesteld maar zelf een ticket wil regelen en aangeeft dan te zullen vertrekken moet DTenV daar wel aan meewerken. Die kan niet gaan wachten totdat het hen beter uitkomt om iemand uit te zetten.

Op zich valt er zeker te praten met DTenV. Wil iemand wel terug maar ziet die wolven en beren op de weg, vraag dan in het detentiecentrum is om een gesprek. Ik weet van mensen die naaimachines meekregen zodat ze hun brood konden verdienen in hun eigen land of iemand waarvoor werd geregeld dat zijn hond ook meekon.

Er zijn veel organisaties die mensen helpen bij vrijwillig vertrek zoals het IOM of de organisaties op deze lijst: http://vreemdelingenrechtcom.blogspot.nl/2015/03/lijst-met-organisaties-die.html

Heb je vragen schroom dan niet om een advocaat te benaderen.






Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Geen opmerkingen:

Aanbevolen post

Wytzia Raspe over vluchtelingen, AZC’s, cruiseschepen en mensensmokkelaars

Mr. van de week is Wytzia Raspe. Zij is 25 jaar jurist vreemdelingenrecht in allerlei verschillende rollen. Sinds 2005 schrijft en blogt z...