De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

16 april 2015

Nederland mag zelf beslissen over #bedbadbrood en daarom is de coalitie er nog niet uit


Geen expliciete uitspraak over verplichting

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Raad van Europa doen geen expliciete uitspraak over de vraag of Nederland ‘bed, bad en brood’ moet bieden aan illegalen. De resolutie die de ministers vanmiddag hebben aangenomen, lijkt voor tweeërlei uitleg vatbaar.
In het besluit staat dat de ministers kennis nemen van de bezwaren van de Nederlandse regering tegen de verplichting om vluchtelingen op te vangen. Tegelijk schrijft de Raad “uit te kijken naar een rapportage” van Nederland over “welke mogelijke ontwikkelingen op dit onderwerp dan ook”.
In november vorig jaar oordeelde een ander onderdeel van de Raad van Europa, het Europees Comité voor Sociale Rechten, dat Nederland ook mensen zonder verblijfsvergunning een ‘bed, bad en brood’ zou moeten bieden. Ongeacht hun verblijfsstatus en ongeacht de vraag of iemand meewerkt aan terugkeer naar zijn of haar land van herkomst.

Interpretatie

Volgens emeritus hoogleraar Arbeidsrecht Teun Jaspers volgen de ministers nu toch het oordeel van het Comité. “Het Comité van Ministers kan Nederland niet vervolgen”, legt Jaspers uit. “De ministers onderschrijven het oordeel van het Europees Comité van Sociale Rechten over de schending van het Europees Sociaal Handvest en verwachten nu actie van Nederland.” Jaspers is verbonden aan het Europa Instituut. Eerder was hij lid van het Comité van Onafhankelijke Deskundigen van het Europees Sociaal Handvest van de Raad van Europa.
In de praktijk betekent de uitspraak volgens Jaspers dat de praktijk die de voorbije maanden in diverse gemeenten is ontstaan niet kan worden verboden. Dat beleid zal door de rijksoverheid moeten worden ondersteund, eventueel ook financieel.
Onder druk van diverse gerechtelijke uitspraken krijgen illegalen in diverse gemeenten momenteel nachtopvang. Dagopvang hoeven de gemeenten volgens Jaspers niet te bieden, behalve als “de omstandigheden overdag zo slecht zijn dat het inhumaan zou zijn om mensen op straat te laten zwerven”.
“Dat kan bijvoorbeeld in de winter zijn, als het heel koud is.”
Nederland voerde afgelopen maanden in Straatsburg de lobby dat die uitspraak van het Europees Comité voor Sociale Rechten de reikwijdte van de Europese afspraken over mensenrechten te buiten gaat. Mensen zonder legale verblijfsstatus zouden niet onder het Europees Sociaal Handvest vallen, heeft Nederland steeds gezegd. De gezamenlijke ministers erkennen nu dat dit “complex” ligt.


 Lees het hele artikel in het NRC: http://www.nrc.nl/nieuws/2015/04/15/onduidelijkheid-over-bed-bad-en-brood-verplichting/

Lees ook in het NRC: In 5 minuten bijgepraat: ‘bed, bad, brood’ en de spanningen in de coalitie

 http://www.nrc.nl/nieuws/2015/04/16/in-5-minuten-bijgepraat-bed-bad-brood-en-de-spanningen-in-de-coalitie/


Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator