Vacature: VluchtelingenWerk in TNV Ter Apel zoekt vrijwilligers (m/v) voor juridisch werk

1 of 2 dagen per week
voor voorlichting, vluchtverhaalanalyse en belangenbehartiging
reiskostenvergoeding


Wil je 1 of 2 dag(en) per week je tijd zinvol invulling geven? Zoek je werkervaring of stage in de juridische dienstverlening? Of allebei?
Wil je kennis opdoen over asielprocedures in Nederland? En over mensen uit allerlei landen, politiek en culturen? Woon je in de ruime omgeving van Ter Apel (op de oostgrens van provincies Groningen-Drenthe)?



Kom dan werken bij VluchtelingenWerk in Ter Apel
Interesse? Bel tel 0599-481334 of mail: vwn4@hotmail.com Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. voor alle informatie.
Wij zoeken met spoed extra mensen voor de volgende taken:

Voorlichting
Het mag duidelijk zijn dat de pas aangekomen asielzoeker nog niet op de hoogte is van alles wat bij asiel aanvragen (en wel of niet krijgen) komt kijken. De vrijwilligers van VluchtelingenWerk geven daarom dagelijks voorlichting. Dit gebeurt collectief als er meerdere asielzoekers uit hetzelfde land komen en dezelfde taal spreken, maar ook individueel. Hierbij wordt meestal een telefonische tolk gebruikt. We leggen uit wie VluchtelingenWerk is, hoe de procedure er uit ziet, en vertellen hoe je als asielzoeker je eigen asielverzoek kunt versterken met relevante documentatie. Ook hebben mensen allerlei vragen die door ons beantwoord worden.

VluchtVerhaalAnalyse (VVA)
De vrijwilliger van VluchtelingenWerk neemt het individuele vluchtverhaal met de asielzoeker door, en biedt begeleiding bij het opvragen van documenten die vluchtverhaal en identiteit ondersteunen. Ook landendocumentatie en jurisprudentie worden hierbij betrokken. Juist vooraf de feitelijke asielaanvraag is dit van extra belang omdat alle informatie en signalen daarbij nog meegenomen kunnen worden. Rapportage vindt plaats in digitale individuele cliëntdossiers.

Belangenbehartiging
De belangenbehartiging speelt een belangrijke rol in het takenpakket van de vrijwilligers van VluchtelingenWerk, met name i.v.m. het belang van de procedure. Hierbij kun je denken aan het opsporen van (of in contact brengen met) in Nederland aanwezige familieleden, het verwijzen naar de Medische Dienst, het signaleren van allerlei bijzonderheden etc.

Wat zoeken wij?
Werken voor VluchtelingenWerk in de TNV is boeiend, maar niet altijd gemakkelijk. Oog hebben voor relevante details die van belang zijn voor de asielprocedure is essentieel. Wij verwachten van vrijwilligers dat zij affiniteit hebben met de doelgroep. Men dient zich betrokken op te stellen bij elke persoon, maar moet ook weer snel afstand kunnen nemen.

Van de gesprekken met cliënten dient een grondige rapportage gemaakt te worden, die kan worden overgedragen aan Vluchtelingenwerk in het AC en aan de advocatuur. Ervaring in het werken met computers (Word-internet) is dan ook noodzakelijk.

Goede sociale vaardigheden en een vloeiende beheersing van de Nederlandse taal zijn van essentieel belang om als vrijwilliger in de TNV te werken. Een redelijke beheersing van de moderne talen is noodzakelijk. Ook een zekere mate van stressbestendigheid en flexibiliteit kunnen niet gemist worden. Men moet in teamverband kunnen werken en op den duur ook zelfstandig.

Vooropleiding
Het werk- en denkniveau van het werk als vrijwilliger in de TNV ligt op HBO niveau. Een juridische (voor)opleiding is niet noodzakelijk, VluchtelingenWerk verzorgt een inwerkprogramma en cursussen.

Het team
VluchtelingenWerk in TNV Ter Apel is alle werkdagen aanwezig met een team. Per dag zijn 6 à 7 vrijwilligers werkzaam, naast de begeleidende beroepskrachten. De vrijwilligers komen uit de verre omtrek van Ter Apel. De werksfeer is actief en betrokken. We werken nauw samen met VWN in het AC (AanmeldCentrum). De vrijwilligers worden in hun werk ondersteund door beroepskrachten.

Als vrijwilliger investeert men naar keuze 1 of 2 (hele) dagen per week, van 9.00-17.00 uur.

Men ontvangt reiskostenvergoeding.

Al met al een verantwoordelijke functie in een interessante werkomgeving.


Bron: http://www.vluchtelingenwerk.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=627:vluchtelingenwerk-tnv-ter-apel-zoekt-vrijwilligers&catid=39:vrijwilligers&Itemid=74


Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Interview met Aad van Elswijk, advocaat vreemdelingenrecht te Rotterdam

Wat als je vergeten bent je verblijfsvergunning te verlengen?

Vraag: Kan ik mijn oude moeder naar Nederland halen?

Voorwaarden verlaagd salariscriterium na zoekjaar hoogopgeleiden verruimd - kennismigranten salaris

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)