Kamervragen over oud-Nederlander die de Nederlandse nationaliteit wordt geweigerd

2009Z22803
Vragen van het lid Van Velzen (SP) aan de minister van Justitie over de zorgwekkende situatie van de bioloog Van Roosmalen. (Ingezonden 27 november 2009)
1
Is het waar dat de bioloog Marc van Roosmalen, die in 2000 door Time Magazine nog is uitgeroepen tot een van de ‘helden van de planeet’ voor zijn werk in de Braziliaanse Amazone, momenteel niet meer als Nederlands staatsburger wordt gezien? Is het tevens waar dat hij in februari een verzoek heeft gedaan om als Nederlands staatsburger te worden beschouwd? 1)

2
Is het waar dat de heer Van Roosmalen nooit afstand heeft genomen van zijn Nederlands staatsburgerschap? Is het mogelijk dat de heer Van Roosmalen nu als stateloos burger in Nederland verblijft? Zo nee, welke nationaliteit heeft hij nu? Zo ja, deelt u de mening dat dit niet in overeenstemming is met de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, waarin staat dat iedereen recht heeft op een nationaliteit en niemand willekeurig zijn nationaliteit mag worden ontnomen?

3
Deelt u de mening dat een Braziliaanse aanklacht niet een geldige reden is om de heer Van Roosmalen zijn staatsburgerschap te ontzeggen? Herinnert u zich uw brief over de strafrechtelijke samenwerking met Suriname d.d. 18 november 2009 waarin u heeft gezegd dat een verdachte niet gevrijwaard wordt van strafvervolging door het aanvragen van de Nederlandse nationaliteit? 2)
Kan daaruit worden geconcludeerd dat een aanklacht dus ook geen reden is om een Nederlandse identiteit te weigeren?

4
Bent u, mede gezien de staat van dienst van de heer Van Roosmalen, bereid met uw Braziliaanse collega te overleggen om te komen tot een bevredigende oplossing voor de ontstane situatie voor de heer Van Roosmalen? Zo ja, op welke termijn? Zo nee, waarom niet?

5
Op welke grond wordt de heer Van Roosmalen zijn paspoort geweigerd? Bent u bereid te onderzoeken of u eventueel op humanitaire gronden hem zijn Nederlandse nationaliteit terug kan geven (voor zover hij dit verloren had), aangezien hij zegt in Brazilië in levensgevaar te verkeren?

6
Deelt u de mening dat het vreemd is dat de ambassade wel twee veroordeelde pedofielen aan een noodpaspoort helpt om aan de Braziliaanse justitie te ontkomen, maar niet een onderscheiden bioloog die zich inzet voor het behoud van het regenwoud en de biodiversiteit wil helpen? Zo ja, op welke termijn kan de heer Van Roosmalen een Nederlands paspoort verwachten? Zo nee, waarom niet?

1) Netwerk, 18 november 2009
2) Kamerstuk 20 362, nr. 145

Bron: www.justitie.nl


Reacties

Beijing2008 zei…
Compliment voor Dhr van Velzen.Klip en klaar dat er hier totaal geen rekening wordt gehouden met de omstandigheden.

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Interview met Aad van Elswijk, advocaat vreemdelingenrecht te Rotterdam

Vraag: Kan ik mijn oude moeder naar Nederland halen?

Wat als je vergeten bent je verblijfsvergunning te verlengen?

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)

Interview met Anton Kleijweg, advocaat vreemdelingenrecht te Voorburg (update: tegenwoordig in Den Haag)