Alliantie helpt vluchtelingen aan werk


Onder het motto ‘Nederland heeft iedereen nodig, ook de vluchteling’ gaan VluchtelingenWerk Nederland, Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF en Stichting Emplooi in januari 2010 van start met een tweejarig project om vluchtelingen naar werk te begeleiden.“Voor vluchtelingen is het extra moeilijk een baan te vinden, terwijl ze vaak erg gemotiveerd zijn. Door samen te werken kunnen we ze op weg helpen naar de arbeidsmarkt”, aldus Edwin Huizing, directeur van VluchtelingenWerk Nederland.

Vluchtelingen keihard nodig
“Vluchtelingen worden op dit moment extra hard geraakt door de economische recessie”, vult Kees Bleichrodt, directeur van het UAF aan. “Zodra de arbeidsmarkt aantrekt, hebben we deze goed opgeleide vluchtelingen extra hard nodig. Deze alliantie voorkomt dat dit talent verloren gaat.”

Duurzame samenwerking
Een van de belangrijkste doelen van het project ‘Verankering Banenoffensief’ is te komen tot een structurele, duurzame samenwerking tussen gemeenten, UWV WERKbedrijf en de vluchtelingenorganisaties. Met de faciliteiten en expertise van het Werkbedrijf, de kennis en inzet van vrijwilligers van VluchtelingenWerk, de expertise van het UAF en de financiële steun van gemeenten, kunnen er maatwerktrajecten worden gemaakt voor vluchtelingen. Die trajecten met persoonlijke begeleiding en coaching zijn broodnodig om de kloof naar de arbeidsmarkt te dichten.

Vraag en aanbod
Voor vluchtelingen is het doorgaans moeilijk aan werk te komen. Vaak zitten ze met een gat in hun CV, worden diploma’s die ze in het land van herkomst hebben gehaald hier niet geaccepteerd of ze spreken de Nederlandse taal niet afdoende. Via het project kunnen ze werkervaring opdoen en de beroepsvaardigheden en taalvaardigheid verder ontwikkelen. Daarbij wordt gekeken naar wat vluchtelingen kunnen en willen en wat werkgevers nodig hebben.

Zijlijn geen optie
Het ministerie van Sociale Zaken stelt 1 miljoen euro beschikbaar voor het project, dat in tientallen gemeenten zal worden uitgerold. Het streven is 700 vluchtelingen in de komende 2 jaar naar werk te begeleiden. “Vluchtelingen zijn vaak goed gekwalificeerde, sterke mensen die zorgen voor diversiteit op de werkvloer. Ze aan de zijlijn laten staan is, ook met oog op de vergrijzing, echt geen optie”, aldus Huizing.

Het project ‘Verankering Banenoffensief’ is een voortzetting van het eerste Banenoffensief, dat eind dit jaar afloopt. Daarmee zijn door de inzet van de vluchtelingenorganisaties en van UWV WERKbedrijf sinds 2005 meer dan 2300 vluchtelingen extra aan het werk geholpen.

http://www.vluchtelingenwerk.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=608%3Aactueel&catid=28%3Afrontpage&Itemid=1


2300 mensen aan een baan. Hartstikke goed. Leuk voor die mensen. Goed die inzet van vrijwilligers. MAAR: Hoeveel subsidie heeft dit gekost? En wat is dat dan per geslaagd geval?

Reacties

CVDH zei…
Voorziet Geert Wilders nu ook al artikelen op deze website van zijn gedegen commentaar?

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

Wat is het verschil tussen lawyer en advocaat?

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)