De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

23 december 2009

Huwelijksmigrant wil niet moederen, maar werken


AMSTERDAM - De beeldvorming over huwelijksmigranten deugt niet, waardoor de inburgering negatief wordt beïnvloed. Vrouwelijke huwelijksmigranten worden niet gestimuleerd te werken, maar richting het moederschap gemanoeuvreerd. Vrouwen raken hierdoor gedesillusioneerd en dreigen in een langdurige pauzestand thuis te belanden.

Dit stelt E-Quality, een kenniscentrum op het gebied van emancipatie, gezin en diversiteit. In de Factsheet Huwelijksmigratie die deze week werd gepubliceerd, proberen de onderzoekers deze beeldvorming voor beleidsmakers en politici te corrigeren.

De eerste misvatting: huwelijksmigranten zijn overwegend laagopgeleide Turkse en Marokkaanse vrouwen die bovendien ook nog onder dwang naar Nederland worden gehaald. Ze worden ook wel wel geringschattend ‘importbruiden’ genoemd. Uit de cijfers blijkt dat de circa 15 duizend huwelijksmigranten die in 2008 naar Nederland kwamen, afkomstig zijn uit 160 landen. Slechts 10 procent is Turks of Marokkaans. Bovendien zijn ze helemaal niet zo laagopgeleid: 75 procent heeft een opleiding hoger dan de basisschool en 38 procent minimaal op mbo-niveau. Van gedwongen huwelijken blijkt nauwelijks sprake te zijn.

Tweede misvatting: huwelijksmigranten trouwen vooral met allochtonen. Eenderde van de huwelijksmigranten komt naar Nederland voor een autochtone partner, 51 procent voor een vluchteling of (kennis-)migrant van de eerste generatie en slechts 14 procent voor een in Nederland geboren kind van migrant of vluchteling.

Derde misvatting: huwelijksmigranten zijn niet uit op betaald werk maar op een rol als moeder en huisvrouw. Van de vrouwelijke huwelijksmigranten vindt slechts 14 procent in het eerste jaar betaald werk, maar uit een Amsterdamse steekproef blijkt dat 67 procent van de huwelijksmigranten onder de 45 jaar wel zou willen werken. Ze lopen echter aan tegen taalproblemen, lange wachtlijsten voor de inburgeringscursus en niet-erkende diploma’s uit het land van herkomst. Volgens Sabine Kraus van E-Quality wordt bij de inburgering te weinig gekeken naar de ambities en het opleidingsniveau van huwelijksmigranten. ‘Ze krijgen geen werkgerichte trajecten aangeboden maar worden het moederschap in geduwd.’

Bron: http://www.volkskrant.nl/economie/article1330600.ece/Huwelijksmigrant_wil_niet_moederen,_maar_werkenGeen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator