01 december 2009

Azerbeidzjaans gezin kan toch blijven

RAALTE/DEDEMSVAART - Moeder Nana (37) en haar twee kinderen hebben van de IND (Immigratie en Naturalisatie Dienst) een voorlopige verblijfsvergunning gekregen voor de duur van 1 jaar.

Per 1 januari 2010 zou de noodfinanciering van de gemeente Raalte aan het gezin stoppen. Door de tijdelijke verblijfsvergunning zijn de zorgen om uitzetting of het dakloos worden van de familie afgewimpeld.

De IND besloot tot het verstrekken van een verblijfsvergunning nadat duidelijk werd dat de slepende zaak (het gezin is al acht jaar in Nederland) wel erg lang duurt, en er nauwelijks uitzicht is op spoedige terugkeer naar het land van herkomst, Azerbeidzjan.

,,Heel blij'', bestempelt Joost van der Vliet de reactie van het gezin. Van der Vliet van Raalter stichting HODA (Humanitaire Opvang Dakloze Asielzoekers) begeleidt het gezin al sinds 2005, toen de familie uit het AZC Raalte werd gezet.

Niet alleen blijdschap op de dag van het goede nieuws. De vreugde van het 'verlossende telefoontje' van de IND werd getemperd doordat Nana diezelfde dag per ambulance naar het Zwolse Sophiaziekenhuis moest worden gebracht met een acute hernia. Een scan-uitslag moet uitwijzen of zij aan die hernia geopereerd moet worden. Inmiddels is Nana wel weer 'thuis' in Dedemsvaart, waar het gezin tijdelijk verblijft bij familie, in afwachting van de uitslag uit het ziekenhuis.

Voor de vader van het gezin, de 37-jarige Elshan, die formeel wel een mogelijkheid werd geboden terug te keren naar Azerbeidzjan wegens zijn Azeri-afkomst, wordt nu een 'aangehaakte' verblijfsvergunning aangevraagd in verband met gezinsbehoud.

Het zal nog weken duren voordat moeder Nana en haar kinderen Robert (14) en Karen (7) een verblijfspasje daadwerkelijk hebben, waarmee zij bij de sociale dienst een uitkering kunnen ontvangen en een eigen woning kunnen aanvragen. Hun advocaat Ronald Nijholt uit Emmen probeert het gezin in een OC (Orientatie Centrum) of AZC (Asielzoekerscentrum) geplaatst te krijgen, zodat zij in deze 'tussenperiode' in ieder geval verzekerd zijn van woon- en leefzorg.

Na dat eerste jaar volgt bijna automatisch een verlenging van de verblijfsvergunning, waarschijnlijk dan voor 3 jaar. Daarna komt een permanente verblijfsvergunning in zicht, waarmee de mensen in aanmerking komen voor een Nederlands paspoort

Bron: http://www.destentor.nl/regio/salland/5866013/Azerbeidzjaans-gezin-kan-toch-blijven.ece

Misschien moeten nieuwe inwoners bij het krijgen van een verblijfsvergunning niet nadrukkelijk op die uitkering worden gewezen maar op de plicht om bij te dragen aan de maatschappij waar ze deel van uit zijn gaan maken.


Geen opmerkingen:

Aanbevolen post

Wytzia Raspe over vluchtelingen, AZC’s, cruiseschepen en mensensmokkelaars

Mr. van de week is Wytzia Raspe. Zij is 25 jaar jurist vreemdelingenrecht in allerlei verschillende rollen. Sinds 2005 schrijft en blogt z...