Lessen uit de integratie van Zuid-Europeanen


In het essay 'De verleiding' pleit Will Tinnemans voor een integratiebeleid dat migranten verleidt mee te doen aan de samenleving, in plaats van het huidige contraproductieve, op assimilatie gerichte, denken. Het essay is geschreven voor het 20-jarige jubileum van het Lize dat de belangen van Zuid-Europeanen en Kaapverdianen behartigt.

Lize behartigt bij de landelijke overheid de belangen van personen afkomstig uit Bosnië-Herzegovina, Griekenland, Italië, Kaapverdië, Kroatië, voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, Montenegro, Portugal, Servië, Slovenië, Spanje en hun nakomelingen.

De titel van het essay slaat op het pleidooi om (weer) meer aandacht te besteden aan het verleiden van immigranten om te integreren, en daarbij ruimte te laten voor de eigen culturele identiteit; in plaats van de vaak contraproductieve dwang tot assimilatie.

Een deel van zijn pleidooi komt voort uit de ervaringen met Zuid-Europese gastarbeiders; een groep die als zeer geslaagd en door vrijwel iedereen als geïntegreerd in de Nederlandse samenleving wordt beschouwd. Desalniettemin hebben de meesten van hen de band met het moederland behouden en beheerst een groot deel van de tweede en derde generatie ook nog de taal van hun ouders.
Vertrouwen in rechtsorde
Dit pleidooi zal door sommigen naïef worden genoemd, en staat in ieder geval haaks op de tijdgeest. Tinnemans is echter niet blind voor de knelpunten en problemen rond immigratie en integratie. Zo merkt hij op dat er 'weinig mis is met selectieve immigratie of met het stellen van beperkende voorwaarden aan nieuwkomers in het algemeen en aan import bruiden en bruidegommen in het bijzonder'.
Hij is echter van mening dat het huidige integratiedebat de problemen alleen maar versterkt en dat dat mede versterkt wordt door een gebrek aan vertrouwen in onze democratische rechtsorde. Het overgrote deel van de Marokkanen en Turken van de tweede generatie heeft zich wel laten verleiden tot participatie en doet mee aan alle sectoren in de samenleving. En waar het mis gaat is biedt ons democratische rechtssysteem volgens Tinnemans voldoende mogelijkheden tot correctie.

Wederzijdse angst
Er is dus geen reden om migranten in een uitzonderingspositie te plaatsen. Door dat wel te doen versterk je de polarisatie, maar ook de angst en de frustratie . De angst van Nederlanders voor de onbekende migranten, maar vooral ook de angst en de frustratie van migranten die hier hun leven hebben opgebouwd en nu merken dat ze niet geaccepteerd worden en bang zijn voor de toekomst. Hij geeft twee schrijnende voorbeelden:


Een 70-jarige Spanjaard heeft vele jaren als gastarbeider op een scheepswerf gewerkt en is uiteindelijk afgekeurd op daar opgelopen asbestkanker. Op een beurs over ouderenbeleid komt een Nederlandse vrouw naar hem toe en voegt hem toe: 'Wacht maar op de volgende verkiezingen, we geven jullie allemaal een enkele reis naar huis'.
Een eveneens 70-jarige Italiaan (sinds 1963 in Nederland!) vertelde Tinnemans dat hij voor de zekerheid nooit zijn Italiaanse paspoort zal inleveren. 'Ik wil de garantie hebben dat ik ergens naar toe kan, als ze zeggen jij hoort hier niet!'

Kern van het betoog van Tinnemans is : Biedt immigranten de faciliteiten om volwaardig deel te nemen aan de samenleving en verleid ze om er gebruik van te maken. Pas voor de rest gewoon de wet toe, zonder aanzien des persoons. Zijn betoog oogstte applaus op het symposium dat het Lize naar aanleiding van haar 20-jarig jubileum organiseerde. Het applaus kwam niet alleen van de vele aanwezige Zuid-Europeanen en Kaapverdianen, maar ook van wetenschappers en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties.
Naast een visie op integratie bevat het essay van de geschiedenis van Zuideuropese gastabeiders en Kaapverdianen in Nederland.

'De verleiding; lessen uit de succesvolle integratie van Zuid-Europese immigranten' is kosteloos te bestellen via info@lize.nl o.v.v. 'De verleiding' en uw adresgegevens.

Bron: http://www.wereldjournalisten.nl/artikel/2009/11/30/lessen_uit_integratie/


Nou denk ik dat de integratie van Europeanen wat makkelijker gaat dan wanneer mensen in hun eigen land hebben geleerd dat Christenen ongelovige honden zijn en Westerse vrouwen allemaal hoeren. Hierdoor zullen zelfs de meest welwillende immigranten toch kritisch kijken naar de Nederlandse samenleving en zich afvragen of bij "Nederlands" gedrag niet de eigen normen en waarden worden geschonden en of wat meer terughoudendheid op het gebied van integratie gewenst is.

Bron: http://www.wereldjournalisten.nl/artikel/2009/11/30/lessen_uit_integratie/

Reacties

Populaire posts van deze blog

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

Boek geeft gezicht aan vluchtelingenproblematiek - hoe een Koerdische Irakees kapper in Leiden werd