Belgen vangen daklozen en asielzoekers thuis op




BRUSSEL - Terwijl de politiek ruziet over het tekort aan opvangplaatsen voor daklozen, zetten veel Belgen na een oproep van de premier hun deuren open.

Door het gure weer is het nijpende tekort aan opvangplaatsen een actueel onderwerp geworden. Premier Yves Leterme deed eind vorige week zelfs een oproep aan de samenleving om begrip te hebben en steun te bieden. ''Mensen help ons, want alleen kunnen we dit niet.'' De Belgen hebben massaal gehoor gegeven aan de oproep en stellen onderdak ter beschikking.

Zo heeft een vader van negen kinderen uit Sint Niklaas weten te bewerkstelligen dat twintig mensen voorlopig kunnen overnachten in het plaatselijke jeugdcentrum; een Brusselse zakenman betaalde voor vijftien Slowaakse asielzoekers een hotelovernachting. Zelfs de koning trok zich het lot van de daklozen aan en stelde twee appartementen in Wallonië beschikbaar.

Het tekort van zo'n 800 opvangplaatsen voor daklozen en zo'n 3000 plaatsen voor asielzoekers leidde enkele maanden geleden al tot kritiek op de overheid.

Vluchtelingenorganisaties bouwde zelfs uit protest een tentenkamp in Brussel. Er gebeurde echter weinig. Volgens premier Leterme wordt er nu 'keihard gewerkt' om het probleem op te lossen, maar tot resultaat lijkt het niet te leiden. Defensie heeft over het hele land 320 bedden beschikbaar gesteld.

Veel hebben de daklozen er niet aan, want het ontbreekt aan vervoer en opgeleid personeel om ze te begeleiden. Volgens Defensie is dat de taak van gekwalificeerd personeel van de nationale zorginstellingen, niet het leger. ''Onze kazernes staan wagenwijd open, maar ze staan allemaal leeg,'' aldus een Defensiewoordvoerder.

De kritiek vanuit de oppositie is hevig. ''U doet een beroep op naastenliefde, maar de overheid is verantwoordelijk,'' aldus Hans de Bont van de socialistische SP.A. tegen Leterme. (HET PAROOL)


Bron: http://www.parool.nl/parool/nl/225/BUITENLAND/article/detail/272759/2009/12/21/Belgen-vangen-daklozen-thuis-op.dhtml

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Interview met Aad van Elswijk, advocaat vreemdelingenrecht te Rotterdam

Wat als je vergeten bent je verblijfsvergunning te verlengen?

VACATURE: (junior) juridisch medewerker bij advocatenkantoor Everaert

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

Vraag: Kan ik mijn oude moeder naar Nederland halen?

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)