Man wurgde moeder en stak zus 36 keer uit eerwraak




FOTO ANP
DORDRECHT - Voor de Dordtse rechtbank dient vanmiddag de rechtszaak waarbij een 22-jarige Dordtse Irakees terechtstaat voor eerwraak. O. Al. K. wordt verdacht van de moord op zijn moeder (45) en poging tot moord op zijn zus (25).

De moeder werd in februari van dit jaar in haar flatwoning gewurgd met een fietsremkabel. De dochter werd daarna in hetzelfde appartement 36 keer gestoken door haar broer. Ze overleefde de aanval door haar adem in te houden en te doen alsof ze dood was. ,,Ben je nog niet dood, hondje,'' had de broer tijdens het steken rustig gevraagd. Ook wilde hij haar oog hebben.

Uit verklaringen blijkt dat de 25-jarige vrouw dood moest omdat ze een relatie had met een andere man dan de familie voor haar had uitgekozen.

De moeder werd waarschijnlijk slachtoffer omdat ze in een scheiding lag met de vader, die in Irak verblijft. Ze stond achter haar dochter die koos voor ware liefde.

De Dordtse advocaat Tom Eskes die de dochter ondersteunt, vordert vandaag 25.000 euro smartengeld, zodat zij een nieuw leven kan opbouwen op een geheime, veilige plek in Nederland.
Ook doet hij een indringende oproep aan de Immigratie- en Naturalisatiedienst, IND, om de jonge vrouw een permanente verblijfsvergunning te geven.

De vrouw, die ondergedoken is, kreeg onlangs van de IND te horen dat Bagdad weer veilig is. Ze moet terug naar haar vaderland, maar mag vanwege haar bijzondere omstandigheden nog vijf jaar in Nederland blijven. ,,De onzekerheid over de komende vijf jaar is onmenselijk en schrijnend,'' stelt Eskes. Bagdad is nooit meer veilig voor haar, stelt hij. ,,Ze moet de rest van haar leven opletten en over haar schouders kijken.''

Familieleden, in Nederland en Irak, zouden het nog op haar hebben gemunt. De Dordtse rechtbank stelt vandaag extra beveiliging in voor de vrouw. Zij zal een slachtofferverklaring voorlezen tijdens de zitting. ,,Nog iedere nacht droom ik van mijn moeder,'' zegt zij. (INGRID DE GROOT)


Bron: http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Binnenland/article/detail/436930/2009/10/13/Man-wurgde-moeder-en-stak-zus-36-keer-uit-eerwraak.dhtml

Reacties

Populaire posts van deze blog

VACATURE: Beslisme­de­werker Buitenlandse Zaken VISA - CSO

VACATURE: Medewerker aanmeldgehoren

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Wat als je vergeten bent je verblijfsvergunning te verlengen?

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Voorwaarden verlaagd salariscriterium na zoekjaar hoogopgeleiden verruimd - kennismigranten salaris

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)