België laat minderjarige illegalen aan hun lot over


België komt zijn verplichtingen tegenover kinderen die illegaal in het land verblijven niet na. Dat blijkt uit een tussentijds verslag van de federale ombudsman. Hij heeft het onder meer over machtsmisbruik en discriminatie door Fedasil.

Eind juli had de federale Ombudsman twee aanbevelingen gedaan om een eind te maken aan de weigering om opvang te verlenen aan minderjarigen die met hun gezin illegaal in het land verblijven. Een aanbeveling was gericht aan Fedasil, een andere aan de staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding. Sindsdien is er niets veranderd, aldus de ombudsman. Fedasil weigert nog altijd systematisch om opvang te verlenen aan deze minderjarigen en hun ouders. Sinds eind april werden zo al 341 kinderen - en de 139 gezinnen waartoe ze behoren - aan hun lot overgelaten.

België is nochtans verplicht om de onontbeerlijke materiële hulp, die bestaat uit huisvesting, voedsel, kleding en de toegang tot medische verzorging, te verlenen aan de gezinnen die illegaal op het grondgebied verblijven en waarvan de ouders niet in staat zijn om te voorzien in de behoeften van hun kinderen. Sinds enkele maanden voldoet ons land niet meer aan deze verplichting die voortvloeit uit het Kinderrechtenverdrag, besluit de ombudsman. (belga/bdr)

Reacties

Populaire posts van deze blog

VACATURE: Beslisme­de­werker Buitenlandse Zaken VISA - CSO

VACATURE: Medewerker aanmeldgehoren

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Forums over gezinshereniging

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

3 vacatures voor senior gerechtssecretaris in Den Bosch