Allochtoon blijft in Rotterdam in de minderheid


ROTTERDAM - In tegenstelling tot wat lange tijd werd voorspeld, neemt het aantal allochtonen in Rotterdam de komende jaren af.

Het overgrote deel van de bevolking in deze stad is in 2025 nog steeds autochtoon. Dat blijkt uit recente prognoses van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Al jaren wordt aangenomen dat allochtonen in 2025 de meerderheid vormen in deze stad. Verschillende rapporten van het Rotterdamse Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS), het onderzoeksbureau van de gemeente, bevestigden dat.

Nog maar twee jaar geleden voorspelde het COS dat in 2025 42 procent van de Rotterdammers een niet-westerse afkomst zou hebben. Het aantal Westerse allochtonen zou stijgen tot iets boven de 13 procent. Autochtone Rotterdammers zouden hierdoor een minderheid worden.

De eerste prognoses over de verwachte groei van het gekleurde bevolkingsdeel van Rotterdam eind jaren '90 deden veel stof opwaaien. Rechtse partijen haalden de cijfers aan om te waarschuwen voor de problemen die een toename van allochtonen met zich meebrengt.

Maar uit de meest recente prognoses van het CBS blijkt juist dat het aantal allochtonen in Rotterdam steeds verder afneemt. In 2025 zullen er 231.649 in de stad wonen, dat zijn er zo'n 25.000 minder dan in 2008. De totale bevolking van Rotterdam neemt in dezelfde periode licht af van 583.625 naar 579.540 inwoners. Van alle Rotterdammers is dan 40 procent allochtoon. Nu ligt dat rond de 48 procent.

Het COS kan niet uitleggen waarom de cijfers van het CBS een heel ander toekomstbeeld schetsen dan eerdere rapporten van het gemeentelijk bureau. "Misschien dat de definitie van allochtoon een rol speelt. Op het moment dat je een derde generatie hebt, is dat onderscheid niet meer mogelijk.''

Socioloog Jeroen van der Waal van de Erasmus Universiteit legt uit dat bij dit soort modellen wordt uitgegaan van bestaande trends. In de eerdere prognoses is volgens hem geen rekening gehouden met de verminderde instroom van migranten en het feit dat allochtone vrouwen nu net zo veel kinderen krijgen als autochtonen.

Ook is niet gerekend op de toenemende welvaart binnen deze groep. Veel gekleurde middenklassers zijn naar gemeenten in de regio verhuisd. Daar nam het aantal allochtonen de afgelopen jaren dan ook enorm toe. (ABDEL ILAH RUBIO)

Bron: http://www.ad.nl/ad/nl/1038/Rotterdam/article/detail/436925/2009/10/13/Allochtoon-blijft-in-Rotterdam-in-de-minderheid.dhtml


Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)

Wat is het verschil tussen lawyer en advocaat?